Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балетисти от 21 държави с гала спектакъл в Бургас

| обновено на 20.08.22 в 08:14
Снимка: БНР Бургас

Балетна гала на млади изпълнители от 21 държави ще представи международната танцова организация Russian MastersBallet, която избра Бургас за провеждане на интензивно лятно обучение.

Събитието ще зарадва ценителите на изкуството днес от 19.00 часа в Културен дом НХК. Проявата е подкрепена от Община Бургас, входът е свободен.

На спектакъла ще бъдат представени вариации от легендарни класически балетни постановки, както и няколко съвременни изпълнения, създадени специално за събитието от хореографа Денис Унтила /AaltoBallet, Германия/. За да подкрепят работата на младите таланти и да наблюдават гала вечерта, в Бургас пристигат световни звезди на балета като прима балерината на Мариински театър Мария Кхорева.

Участниците в летния курс се обучават от преподаватели на световно известната балетна Академия “Ваганова” в Санкт Петербург, Русия. За да се включат в летните курсове, младите танцьори полагат изпит, а участието им се счита за престижно и развиващо високо професионално майсторство. В летните курсове на Russian MastersBallet през 2022 г. участват 320 млади балетисти от 35 държави. Те са селектирани от над 600 кандидатури от цял свят. Летните училища през тази година се проведоха в Санкт Петербург /Русия/, Аликанте /Испания/ и Бургас. В Бургас участниците са 70 от 21 държави - Белгия, Канада, Чехия, Дания, Франция, Германия, Италия, Япония, Мексико, Норвегия, Полша, Румъния, Русия, Южна Африка, Швейцария, Турция, Украйна, САЩ, България и др.

Russian MastersBallet е международна балетна организация и официален представител на Академия “Ваганова”. Основна дейност на организацията е реализацията на интензивни балетни курсове в различи части на Европа, с участието на селектирани млади професионалисти и признати международни преподаватели.


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Несебър става столица на детското изкуство

Фестивалът  „Слънце, радост, красота” ще превърне града на ЮНЕСКО в столица на детското изкуство за 22-ти  път. В дните от 15 до 20 юни на живописния полуостров ще се изявят 1000 участници от 4 държави – България, Грузия, Молдова и Украйна. През тези пет дни децата ще покажат своите умения в танцовото, певческото, инструменталното и изобразителното..

публикувано на 15.06.24 в 16:43

„На събор край Тунджа“ събра любители на българския фолклор

„На събор край Тунджа“ привлече днес в сливенското село Крушаре ентусиасти и любители на българския фолклор. Регионалният събор е традиционен и се провежда през година. В него участват фолклорни колективи и индивидуални участници от Сливенска област. Организатор е Община Сливен със съдействието на кметството в село Крушаре и местното Народно читалище..

публикувано на 15.06.24 в 15:42

55-ото издание на „Славееви нощи“ започва от днес в Айтос

Почти 200 танцьори и изпълнители се включват тази година в 55-ото издание на Националните фолклорни празници "Славееви нощи" в Айтос . Събитието се провежда от днес до неделя в Парк „Славеева река“. Откриването е тази вечер от 20 часа , каза секретарят на народно читалище Васил Левски, Цветелина Драгиева: „В рамките на празниците..

публикувано на 14.06.24 в 13:32

Киноваканция започва в Бургас

Фестивалът за ново българско кино "Киноваканция" отваря врати за трети път в Бургас. Прожекциите на ленти с награди от двата големи фестивала „Златна роза“ и „Златен ритон“ ще са в Дома на НХК. През последните години новото българско кино доказва своя подем, а Бургас се налага като предпочитаната дестинация за неговото снимане и..

обновено на 14.06.24 в 08:58

Мюзикълът „Здравей! Как си приятелю?“ ни пренася на терасата в Морската градина на Бургас

Бургас е първата спирка от турнето на музикалния театър с мюзикъла „Здравей! Как си приятелю?“. Правим го като жест към бургазлии, защото действието в спектакъла се развива именно тук, в морската градина, каза директорът на музикалната институция Еделина Кънева. 23 песни на Стефан Диомов разказват историята. Идеята идва на оперната прима..

публикувано на 14.06.24 в 09:00

Националните фолклорни празници "Славееви нощи" започват в Айтос

Националните фолклорни празници "Славееви нощи" започват днес в Парк Славеева река в Айтос. Събитието се провежда от 1968 година по инициатива на композитора Филип Кутев, роден и израснал в Айтос.  Фолклорните празници се провеждат в рамките на три дни. Конкурсите ще се проведат на 15 и 16 юни, от 10.00 часа, на откритата сцена в парк „Славеева..

публикувано на 14.06.24 в 08:30

Странджанският певец Стойко Василев с концерт в Дома на НХК

С голям концерт  странджанският певец Стойко Василев  ще отбележи 30-тата си годишнина.Събитието ще бъде на 8 юли от 28 часа в Дома на НХК.   Специални гости, които ще се включат в спектакъла, са -  Янка Рупкина, Галя Гильова, Милка Андреева, Лазар Налбантов, Станка Пейчева, Никола Данданов, Стоян Ганчев, Костадин Михайлов, Катя Георгиева, Стойко..

публикувано на 13.06.24 в 14:10