Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

С флашмоб започва първият фестивал за детска песен и танц ,,Ереван в Бургас“

| обновено на 25.09.22 в 08:19

Първото издание на фестивала за детска песен и танц ,,Ереван в Бургас – фестивалът на децата“ ще се проведе днес. Събитието събира детски арменски самодейни певчески и танцови състави от цяла България, както и индивидуални изпълнители. 

"Фестивалът се роди от желанието ни да обединим децата, които се занимават с изкуство, насочено към арменската култура и бит", каза за БНР-Бургас организаторът на събитието Съри Мелконян-Михалева. Месец септември е избран заради годишнина от обявяването на независима Република Армения и 30 години от установяването на дипломатически отношения между България и Армения.  

Над 100 изпълнители се включват в проявата от НЧ ,,Анжела Чакърян“ – Русе, Танцов състав ,,Наири“ – София, Танцов състав към неделно училище ,,Соня Бедросян", Танцов състав ,,Парекордзган“ – Пловдив, НЧ ,,Свети Саркис“ – Варна, Културно-просветна организация ,,Ереван“, НЧ ,,Ереван 2022“ – Бургас, НЧ ,,Пробуда“ – Бургас. Фестивалът започва с дефиле на участниците:

"В неделя от 10 часа всички изпълнители в костюми ще тръгнат от Арменската църква. Танцов флашмоб е предвиден на Часовника, след което дефилето преминава по улица "Богориди" до Морската градина. Ще поднесем венец на паметника на признателните арменци,  а оттам ще се пренесем на откритата сцена "Охлюва"."  

Специален гост на фестивала  ще е композиторът Хайгашод Агасян.

Предвидени са изложба на арменски автори и кулинарен базар. 

Събитието е съфинансирано от Фонд „Култура“ на Община Бургас. Организатор е НЧ ,,Ереван 2022“ – Бургас.

Повече чуйте в звуковия файл. 


Програма на фестивала:

10:00 ч. Дефиле на съставите с изпълнение на танци. Дефилето ще тръгне от Арменската църква (до х-л ,,България“), ще продължи към, Часовника, по ул. ,,Богориди“ до Приморски парк, където ще завърши с полагане на венец на Паметника на признателните арменци.

11:00ч. Концерт на открита сцена ,,Охлюва“.

Изложба живопис, графика и скулптура – по време на концерта, до сцена ,,Охлюва".

Базар със сувенири, хранителни продукти и напитки от Армения – до сцена ,,Охлюва"

Кулинарен благотворителен базар с арменски ястия: до сцена ,,Охлюва.

Информационна кампания на БЧК: до сцена ,,Охлюва.

25 септември (неделя)

,,Ереван в Бургас – фестивалът на децата“ – Първо издание на фестивала за детска песен и танц

10:00 часа

Дефиле на съставите с изпълнение на танци

Маршрут: Арменска църква (до х-л ,,България“), Часовника, ул. ,,Богориди“, Приморски парк

10:30 часа

Приморски парк Паметника на признателните арменци

Полагане на венец

11:00 часа, Открита сцена „Охлюва“

Концерт с участието на певчески и танцови формации, и индивидуални изпълнители от НЧ ,,Анжела Чакърян“ – Русе, Танцов състав ,,Наири“ – София, Танцов състав към неделно училище ,,Соня Бедросян", Танцов състав ,,Парекордзган“ – Пловдив, НЧ ,,Свети Саркис“ – Варна, Културно-просветна организация ,,Ереван“, НЧ ,,Ереван 2022“ – Бургас, НЧ ,,Пробуда“ – Бургас.

Съпътстваща програма:

Изложба живопис, графика и скулптура, базар със сувенири, хранителни продукти и напитки от Армения, кулинарен благотворителен базар с арменски ястия.

Информационна кампания на БЧК


По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Андрей Янев е "Художник на годината" в Бургас (снимки и видео)

Андрей Янев е носител на приза "Художник на годината" за 2022. Отличието му бе връчено от кмета Димитър Николов в галерията на Дружеството на бургаските художници. Творецът благодари за признанието и заяви:  „ Да си в родния град на този празник и да получиш такава награда това е нещо прекрасно! Благодаря на колегите, защото е доста..

публикувано на 06.12.22 в 15:00

Георги Динев: Художникът мисли с молив в ръка

Дванадесет непоказвани платна голям формат показва навръх Никулден в галерия „Неси“ директорът на бургаската художествена галерия „Петко Задгорски” – Георги Динев. Авторът ще представи натурални пейзажи, изпълнени с акрил и молив върху платно. Те са изработени специално за пространството на галерията. Динев остава верен на утвърдения през..

публикувано на 06.12.22 в 11:11

Тошко Вачев с изложба на икони на Никулден

Тошко Вачев ще представи 40 свои икони в специална изложба по повод Никулден.  Самоукият иконописец от повече от 20 години изписва икони и вече е създал над 1000. Изписвал е почти всички светци и светици. Изложбата му се организира по покана на Пристанище Бургас. Сред творбите му специално място ще заемат четири икони с лика на Николай..

обновено на 06.12.22 в 10:31
Георги Петков получава приза

На Никулден ще е ясно кой ще стане „Художник на годината”

И тази година връчването на приза „Художник на годината” ще се случи по време на откриването на традиционната никулденска изложба в Дружеството на бургаските художници. Над 50 автори от цялата страна и техните произведения, създадени през тази година, са включени в красивата експозиция „Никулден”. Събитието ще се проведе на празничния 6 декември, от..

публикувано на 05.12.22 в 16:08

Днес откриват празнична изложба на студенти и преподаватели от НХА

Традиционната изложба "Духът на Бургас" ще бъде открита на 5 декември, понеделник, от 17.30 часа в бургаската Библиотека. Тя ще покаже на публиката живописни платна с морска тематика, дело на студенти и преподаватели от Националната художествена академия в София и Филиала в Бургас. Експозицията е част от събитията, включени в програмата за Никулден,..

публикувано на 05.12.22 в 13:07

Ясна е програмата на Царево за Никулден

Община Царево обяви празничната си програма за 6 декември. Тогава се отбелязва официален празник на града. 9:00 часа - Празнична литургия по случай 6-ти декември в църква "Св. Успение Богородично" и църква "Св. Цар Борис - Михаил" 10:00 часа - Музикален поздрав от Духов оркестър Царево. Фотографска изложба "Св. Никола - закрилникът". Кулинарен..

публикувано на 05.12.22 в 12:04

Музикално-поетичният спектакъл „Абсурдни времена" представят в Поморие

Музикално-поетичният спектакъл „Абсурдни времена като коледен Знак“ ще бъде представен на сцената на  НЧ „Просвета 1888“ в Поморие.  „Абсурдни времена – НЕЦЕНЗУРИРАНАТА ВЕРСИЯ“ е най-новата съвместна книга на поетите Маргарита Петкова и Добромир Банев. В нея лирическите герои докосват душите и сърцата на читателите, прекосявайки в рими живота,..

публикувано на 05.12.22 в 11:08