Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Деня без загинали на пътя:

БНР-Бургас представи кампанията си за пътна безопасност в НБУ "Михаил Лъкатник"

| обновено на 21.09.22 в 15:50

БНР-Бургас се включи в Деня без жертви на пътя, който за седма година се отбелязва от Европейската мрежа на службите на пътна полиция. Инициативата е част от Дните на безопасността на пътя и обединява държавни и общински институции, неправителствени организации и медии със серия от събития да акцентират върху важната тема. 

Като обществена медия БНР-Бургас реализира своя кампания под мотото „Спри! Давам път на пешеходец!“. Днес я представихме пред ученици и родители от Началното базово училище "Михаил Лъкатник". Екипът на БНР-Бургас разговаря с най-малките, които вече имат своята роля на участници в движението като пешеходци, колоездачи или пътници в кола. Марияна Рачева се срещна с второкласниците:

„Ние като част от Българското национално радио винаги много активно участваме в кампаниите за пътна безопасност. Направихме и наша кампания, която се нарича: „Спри! Давам път на пешеходец!“ Обикаляме училищата. Правим и акции навън на улицата. Раздавахме много стикери. Ето сега вие ще ни помогнете тези стикери да стигнат до вашите родители. Те ги залепят на автомобилите и така всички виждат посланието. По този начин учим и шофьорите, и пешеходците, че трябва да бъдат внимателни на пътя.“  


Заедно с децата и техните класни ръководители Радка Маргаритова, Пенка Михова, Виолета Янчева, Мария Димитрова и Павлина Гегова преговорихме и най-важните правила, които спасяват човешки живот:

„Трябва да се огледаме по пешеходните пътеки и да внимаваме с колите. Преминаваме на зелено.“

„В колата трябва да сме с колани, а шофьорите да не говорят по телефона и да не пият алкохол преди да се качат.“

„Когато сме с колело трябва да слезем, за да преминем през пешеходната пътека.“

„Виждал съм баща ми малко да превишава скоростта и един път рязко да набива спирачка. Тогава му казах “Ей, тате, малко по-леко с газта и със спирачката!“


Безопасността на движението е и приоритет в училищната среда, подчерта директорът Снежка Височкова:

„Това, което при нас се прави, е от подготвителните класове до 4 клас, в началото на учебната година всеки класен ръководител проиграва маршрута с децата от едната сграда до другата, тъй като ние сме ситуирани в две сгради, най-безопасният маршрут от училище до вкъщи със съдействието на родителите. Освен заложените теми в учебните програми имат всеки ден и 5-минутка, която провеждаме в последния учебен час-напомняме за правилата и светофарите.“


Във фоайето на НБУ „Михаил Лъкатник“ е поставено табло с основните пътни знаци. Според експертите именно в тази възраст у децата е развита зрителната памет и така те ще свикнат с важните указания на пътя.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За мисията да си учител - Йовка Николова и Таня Сребрева в предаването "Влез в час" на 14 ноември

За мисията да си учител и на какво е важно да научим децата – в днешното издание на предаването ни за образование ви срещаме с бургаските преподаватели Йовка Николова и Таня Сребрева. Двете са единствените учители от града, които получиха награда "Константин Величков" от образователния министър. Йовка Николова е дългогодишен преподавател в..

публикувано на 14.11.22 в 09:00

БНР подкрепя инициативата "Радио диктовка за национално единство" на Украйна

Българското национално радио се включва заедно с десетки европейски медии в инициативата на Украинския обществен оператор "Радио диктовка за национално единство", за да изразим своята солидарност и съпричастност с хората в Украйна, които страдат вече 11 месеца от войната, която Русия предприе срещу своята съседка. Радио диктовката стартира..

публикувано на 09.11.22 в 10:34

Детският хор на БНР стъпи на бургаска сцена за първи път

62 години след своето създаване, детският хор на Българското национално радио се качи за първи път на бургаска сцена. Поводът е 10-тата годишнина от създаването на БНР Бургас.  От сцената на Културен дом НХК в Бургас маестра Венеция Караманова сподели:  "Имаме книга, в която е описана пътеката на детския радиохор, къде сме музицирали по света и в..

публикувано на 04.10.22 в 21:39

Ученици от Английската езикова гимназия са автори в "Приказни истории с БНР Бургас"

В истинска приказка се включиха Гергана Стоянова от 8 клас и София Вахонина от девети. Двете възпитанички на АЕГ „Гео Милев“ получиха грамоти за участието си в литературния конкурс на БНР Бургас. Той се провежда за шеста поредна година. Под ръководството на Красимир Иванов – преподавател по Български език и литература и Десислава Димова – преподавател..

публикувано на 04.10.22 в 12:41

Детският хор на БНР подарява безплатен концерт на бургазлии в Дома на НХК

Детският Радиохор на БНР гостува днес с концерт в Бургас. Популярната формация ще представи част от богатия си репертоар в Културния дом на нефтохимика. Гостуването на детския радиохор е по повод 10 – тата годишна на БНР - Бургас, а концертът е подарък за публиката и ще е при вход свободен. Детският Радиохор на БНР с концерт в Бургас..

публикувано на 04.10.22 в 09:00

Детският хор на БНР с концерт в Бургас

Детският Радиохор на БНР ще гостува в Бургас утре, 4 октомври / вторник /. Популярната формация ще представи част от богатия си репертоар. Хорът ще е в морския град по повод 10 годишна на нашата медия - БНР - Бургас, а концертът им ще е подарък за публика и ще е при вход свободен.  „Кумир на детските хорове по света“ и „Удивителен хор от..

публикувано на 30.09.22 в 13:00

Ученици от Свети Влас с грамоти от БНР Бургас

Ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Свети Влас получиха своите грамоти от БНР Бургас. Техни разкази са вк лючени в шестия сборник от поредицата „Приказни истории с БНР Бургас“.  БНР Бургас награди участници в "Приказни истории" Творбите на децата от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Свети Влас са сред 60-те най-добри приказни истории,..

публикувано на 30.09.22 в 12:39