Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Деня без загинали на пътя:

БНР-Бургас представи кампанията си за пътна безопасност в НБУ "Михаил Лъкатник"

| обновено на 21.09.22 в 15:50

БНР-Бургас се включи в Деня без жертви на пътя, който за седма година се отбелязва от Европейската мрежа на службите на пътна полиция. Инициативата е част от Дните на безопасността на пътя и обединява държавни и общински институции, неправителствени организации и медии със серия от събития да акцентират върху важната тема. 

Като обществена медия БНР-Бургас реализира своя кампания под мотото „Спри! Давам път на пешеходец!“. Днес я представихме пред ученици и родители от Началното базово училище "Михаил Лъкатник". Екипът на БНР-Бургас разговаря с най-малките, които вече имат своята роля на участници в движението като пешеходци, колоездачи или пътници в кола. Марияна Рачева се срещна с второкласниците:

„Ние като част от Българското национално радио винаги много активно участваме в кампаниите за пътна безопасност. Направихме и наша кампания, която се нарича: „Спри! Давам път на пешеходец!“ Обикаляме училищата. Правим и акции навън на улицата. Раздавахме много стикери. Ето сега вие ще ни помогнете тези стикери да стигнат до вашите родители. Те ги залепят на автомобилите и така всички виждат посланието. По този начин учим и шофьорите, и пешеходците, че трябва да бъдат внимателни на пътя.“  


Заедно с децата и техните класни ръководители Радка Маргаритова, Пенка Михова, Виолета Янчева, Мария Димитрова и Павлина Гегова преговорихме и най-важните правила, които спасяват човешки живот:

„Трябва да се огледаме по пешеходните пътеки и да внимаваме с колите. Преминаваме на зелено.“

„В колата трябва да сме с колани, а шофьорите да не говорят по телефона и да не пият алкохол преди да се качат.“

„Когато сме с колело трябва да слезем, за да преминем през пешеходната пътека.“

„Виждал съм баща ми малко да превишава скоростта и един път рязко да набива спирачка. Тогава му казах “Ей, тате, малко по-леко с газта и със спирачката!“


Безопасността на движението е и приоритет в училищната среда, подчерта директорът Снежка Височкова:

„Това, което при нас се прави, е от подготвителните класове до 4 клас, в началото на учебната година всеки класен ръководител проиграва маршрута с децата от едната сграда до другата, тъй като ние сме ситуирани в две сгради, най-безопасният маршрут от училище до вкъщи със съдействието на родителите. Освен заложените теми в учебните програми имат всеки ден и 5-минутка, която провеждаме в последния учебен час-напомняме за правилата и светофарите.“


Във фоайето на НБУ „Михаил Лъкатник“ е поставено табло с основните пътни знаци. Според експертите именно в тази възраст у децата е развита зрителната памет и така те ще свикнат с важните указания на пътя.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

БНР-Бургас представи кампания си за пътна безопасност в ОУ "Васил Левски" в Горно Езерово

БНР-Бургас представи кампанията си за пътна безопасност "Спри! Дай път на пешеходец!" пред ученици обединеното училище „Васил Левски“ в квартал Горно Езерово. Поводът са Европейските дните на безопасността на пътя под мотото „Остани жив! Пази живота!“.  Инспектори от "Пътна полиция" към ОД на МВР в атрактивен диалог разясниха на учениците..

публикувано на 21.09.23 в 18:38

Сайтът на БНР - информационен лидер сред новинарските платформи

Интернет порталът на Българското национално радио bnr.bg оглави класацията на най-посещаваните новинарски сайтове през изминалия месец август. Уникалните потребители на сайта  bnr.bg  през най-ваканционния месец са 1 907 463 (по Gemius) и 2 074 586 (по Google Analytics 4). Порталът на БНР се нарежда в ТОП 10 на онлайн медийните компании, както и в ТОП..

публикувано на 20.09.23 в 10:21

БНР Бургас раздаде грамоти на участниците в седмото издание на "Приказни истории"

БНР Бургас представи седмото издание на своя сборник с разкази „Приказни истории“. По традиция това стана на първия учебен ден. Тази година изданието отбелязва рекорд, събирайки между страниците си 87 истории, писани от деца от Бургас, страната и дори от българското училище в Париж. Децата от бургаското ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“..

обновено на 15.09.23 в 13:31

Седмата книга "Приказни истории с БНР-Бургас" тръгва към училищата

Седмото издание на "Приказни истории с БНР-Бургас" излиза от печат тази седмица. По традиция на 15 септември, с началото на учебната година, книжката с истории на деца от цялата страна, а вече и от чужбина, тръгва към училища, читалища и библиотеки.  87 истории в 196 страници събира новото издание, което е и най-голямото в историята на..

обновено на 11.09.23 в 16:02

"Ройтерс": БНР е медията с най-голямо доверие в България

Българското национално радио за шеста поредна година е медията, в която българите имат най-голямо доверие. Това сочи годишният доклад за 2023 г. на Института за изследване на журналистиката "Ройтерс" към университета в Оксфорд (Digital News Report). Най-голям дял от българите (59 %), се доверяват на новините на БНР, се отбелязва в проучването. Със..

публикувано на 14.06.23 в 12:35

Посетители на различни възрасти в Деня на отворени врати в БНР - Бургас

БНР – Бургас проведе ден на отворени врати в деня на своята 11 - та годишнина. На 31 май през 2012 години беше открита медията, която е регионалната радиостанция на Българското национално радио за Югоизтока. На празника ни посетиха слушатели, които искаха да разберат как всъщност се прави и се случва радиото, което звучи в..

публикувано на 01.06.23 в 14:44