Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

От 1 до 5 октомври:

Фестивалът за съвременни изкуства "Вода" отново провокира в Бургас

В шестото му издание ще участват над 20 артисти от България, Германия, Англия, Румъния и Унгария

| обновено на 01.10.22 в 14:05

Фестивалът за съвременни изкуства „Вода“ започва от днес и ще продължи до 5 октомври в Бургас. В шестото му издание ще участват над 20 артисти от България, Германия, Англия, Румъния и Унгария. Локациите, където ще се случват фестивалните събития са Часовниковата кула на гарата, Холандския склад и Конгресния център. Там ще има експозиции с визуални и звукови инсталации и спектакли, съобщи създателят и организатор на „Вода“ Петя Стойкова:

"Фестивалът се провежда в специфична среда, като се стреми да трансформира забравени или неизползвани градски територии в пространства за изкуство и култура. Фестивалът представя творби от български и международни автори в областите: инсталация, визуални изкуства, танц/театър/пърформанс, музика и звуков дизайн, видео арт, произведения в гранични жанрове и други. Програмата включва творби, които изследват нови артистични измерения, предлагат иновативен подход или взаимодействие с аудиториите. Целта е да ориентираме и развием аудиторията за съвременни изкуства в Бургас! Искаме изкуството да е интересно, вълнуващо и да провокира любопитството към нови пространства!"   


Програмата е изпълнена с местни и чуждестранни артисти и ще предложи разнообразие от изкуство и артистични форми. Предвидени са редица визуални и звукови инсталации на творци като германеца Абел Корински и Орхан Aib Кавракоглу от Турция, британското студио Above & Beyond, унгарката Соня Доротя Колтаи, Übsmäöl от Германия, както и проекти на местни артисти като Мариана Сърбова, Симеон Стоилов, Мартиан Табаков, Десислава Ирослав – Петкова, Иво Бистрички, Симеон Шивачев, Стойко Даскалов и тандема Мара Ибришимова и Ирослав Петков. “Театър Трио” ще представят “Театър в кутия”, Derida – съвременен танц, Цветан Момчилов – музикален сет, “Театър на сетивата София” – театър на сетивния лабиринт, а Искра Проданова - интерактивен уъркшоп.

Фестивалът за съвременни изкуства „Вода“ се реализира от Сдружение „ТАНЦ БГ“, с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Национален фонд “Култура”, Община Бургас и Унгарски културен институт – София, със съдействието на национална компания “Железопътна инфраструктура” и БНР-Бургас.
Повече може да чуете в звуковия файл.
Повече за програмата на фестивала за съвременни изкуства "Вода" може да видите тук:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Петков получава приза

На Никулден ще е ясно кой ще стане „Художник на годината”

И тази година връчването на приза „Художник на годината” ще се случи по време на откриването на традиционната никулденска изложба в Дружеството на бургаските художници. Над 50 автори от цялата страна и техните произведения, създадени през тази година, са включени в красивата експозиция „Никулден”. Събитието ще се проведе на празничния 6 декември, от..

публикувано на 05.12.22 в 16:08

Днес откриват празнична изложба на студенти и преподаватели от НХА

Традиционната изложба "Духът на Бургас" ще бъде открита на 5 декември, понеделник, от 17.30 часа в бургаската Библиотека. Тя ще покаже на публиката живописни платна с морска тематика, дело на студенти и преподаватели от Националната художествена академия в София и Филиала в Бургас. Експозицията е част от събитията, включени в програмата за Никулден,..

публикувано на 05.12.22 в 13:07

Ясна е програмата на Царево за Никулден

Община Царево обяви празничната си програма за 6 декември. Тогава се отбелязва официален празник на града. 9:00 часа - Празнична литургия по случай 6-ти декември в църква "Св. Успение Богородично" и църква "Св. Цар Борис - Михаил" 10:00 часа - Музикален поздрав от Духов оркестър Царево. Фотографска изложба "Св. Никола - закрилникът". Кулинарен..

публикувано на 05.12.22 в 12:04

Музикално-поетичният спектакъл „Абсурдни времена" представят в Поморие

Музикално-поетичният спектакъл „Абсурдни времена като коледен Знак“ ще бъде представен на сцената на  НЧ „Просвета 1888“ в Поморие.  „Абсурдни времена – НЕЦЕНЗУРИРАНАТА ВЕРСИЯ“ е най-новата съвместна книга на поетите Маргарита Петкова и Добромир Банев. В нея лирическите герои докосват душите и сърцата на читателите, прекосявайки в рими живота,..

публикувано на 05.12.22 в 11:08

Тошко Вачев с изложба на икони на Никулден

Тошко Вачев ще представи 40 свои икони в специална изложба по повод Никулден.  Самоукият иконописец от повече от 20 години изписва икони и вече е създал над 1000. Изписвал е почти всички светци и светици. Изложбата му се организира по покана на Пристанище Бургас. Сред творбите му специално място ще заемат четири икони с лика на Николай..

публикувано на 05.12.22 в 10:30

Откриват изложба "Зимна приказка" в галерия - ателие "Генгер"

Изложба „Зимна приказка“ ще бъде открита в галерия - ателие „Генгер“ днес в  Бургас. В нея ще участват над 30 художници от цялата страна като най - младият е на 19 години, съобщиха Гергана Търкаланова и Георги Иванов, собственици на галерията:    „ Ще бъдат представени над 50 картини, които са създадени с различни техники и са с различни сюжети...

публикувано на 05.12.22 в 09:20

Йоана Вълчева пише романтичен трилър за археология

Преди да застане пред морска публика в Регионалната библиотека "Пейо Яворов" и да разкаже за своя път в света на думите, Йоана Вълчева бе гост в предаването "Ева в неделя" на БНР-Бургас.  30-годишната писателка е автор на три книги. Дебютният й роман "Съвест", който излиза през 2011, е започнат, когато е едва на 19 години. От разказ се ражда..

обновено на 04.12.22 в 22:30