Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Деца играят "Пинокио" в Сливен

Снимка: Стоян Радев

Премиера на постановката "Пинокио“ на детския театър при читалище „Зора 1860“ бе играна снощи пред сливенска публика. Режисьорът Ивайло Гандев коментира, това което е поставено като цел – децата да бъдат упорити в труда на сцената, да имат стремеж за постигане на чисти цели и да развиват потенциал за бъдещо израстване в театралното изкуство е постигнато. Постановката се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата. 

Златко Гулеков, режисьор и актьор определи премиерата като голям празник за града, защото децата са на сцена и са обградени с внимание и любов. "Тук има традиция да се погрижим децата да имат досег с изкуството, досег със сцената, със света на въображението", каза Гулеков.  

Композиторът на музиката към "Пинокио“ Георгиос Филаделфевс обяви, че в цялостния си вид постановката го е изненадала с доброто напасване на музика и актьорска игра.  "Много се гордея с тази премиера. Поздравявам всички за инициативата, за декорите, за звука, за режисурата Ивайло".  

Режисьорът на "Пинокио“ Ивайло Гандев, коментира играта на децата и постигнатото на сцената. "Усилието, желанието, постигнатото по време на репетиции, това е може да се каже, че е на път да бъде професионално".

По публикацията работи: Калина Енчева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметът Димитър Николов показва наградата

Проф. Светлозар Игов е носител на националната награда „Златен Пегас“ на Община Бургас

Поетът, литературен критик, съредактор на списание „Море“ Иван Сухиванов получи плакет „Христо Фотев“ за поезия. Годишната награда за проза „Петко Росен“ е за Антония Апостолова и книгата й „Нас, които ни няма“- роман, посветен на Бургас и  хората на 90-те години като главни герои. Наградите връчи кметът Димитър Николов. Благодаря ви, че..

обновено на 02.12.22 в 20:15
Заместник-кметът с ресор

Приказните хора празнуват 70 години куклен театър в Бургас (ВИДЕО)

С куклено-музикален спектакъл в Бургас беше представена книгата „Приказните хора“ на Румяна Емануилиду за историята на детския театър в морския град, който отбелязва  90 години развитие. През 2022-а  се навършват и 70 години от началото на кукления театър в Бургас. По този повод Христина Арсенова, която е близо три десетилетия начело на Държавен..

обновено на 02.12.22 в 12:38

Връчват Годишните литературни награди на Бургас

Годишните литературни награди на Община Бургас  ще бъдат оповестени днес, 2 декември, петък, от 18 ч.в Държавна опера – Бургас, фоайе, 2 етаж. Събитието е с вход свободен.  На тържествена церемония ще бъдат връчени плакети „Христо Фотев” за поезия и „Петко Росен” за проза, както и „Пегас“ за поезия, проза или литературна критика.  Тази година..

публикувано на 02.12.22 в 11:35

В галерия – ателие „Генгер“ канят на „Зимна приказка“

Гергана и Георги са млади, влюбени и пълни с мечти. Те са семейство в живота и са създатели на най – новата галерия „Генгер“ , която съществува от няколко месеца на т.нар „Уличка на занаятите“ в Бургас. /това е ул. "Алеко Константинов", до училище „Св.св. Кирил и Методий“/. Гергана Търкаланова е от Пазарджик, студентка във..

публикувано на 02.12.22 в 09:50

„Пласт-тония“ – танц с екомисия тази вечер в Бургас

Танцовият спектакъл на екологична тематика "Пласт-тония" ще бъде представен за първи път в Бургас днес . Пърформансът с  постапокалиптичен сюжет ще се играе на сцената на културния дом на НХК от 19:30 ч.  За първи път спектакълът се представя пред публика в София преди две години, след което започва турне в по-големите градове у..

публикувано на 02.12.22 в 08:40

Героите ми са стъпили в чернозема и вярват, че България ще я бъде

„Като гледам как човеците напускат селата, за да се натъпчат в бетона, си мисля, че може би никой не ги е гонил на времето и от Рая, ами те са решили, че в него вече им е скучно...“ Така започва новата книга на Николай Илчевски „Пивница Щуро село“. Тя е част от трилогията за българското село, продължение на „Записки от селската кръчма“ и..

обновено на 01.12.22 в 14:55

Йоана Вълчева с творческа среща в Бургас под надслов “Моят път - стъпки от думи”

Писателката Йоана Вълчева ще разкаже в Бургас своята история за написването и издаването на трите си романа. Срещата е под надслов “Моят път - стъпки от думи”. Авторката Йоана Вълчева споделя, че това ще бъде една различна среща, в която ще се говори за мечтите и смелостта да ги сбъдваме. Тя ще сподели всички трудности и предизвикателства, през които е..

публикувано на 01.12.22 в 13:15