Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Деца играят "Пинокио" в Сливен

Снимка: Стоян Радев

Премиера на постановката "Пинокио“ на детския театър при читалище „Зора 1860“ бе играна снощи пред сливенска публика. Режисьорът Ивайло Гандев коментира, това което е поставено като цел – децата да бъдат упорити в труда на сцената, да имат стремеж за постигане на чисти цели и да развиват потенциал за бъдещо израстване в театралното изкуство е постигнато. Постановката се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата. 

Златко Гулеков, режисьор и актьор определи премиерата като голям празник за града, защото децата са на сцена и са обградени с внимание и любов. "Тук има традиция да се погрижим децата да имат досег с изкуството, досег със сцената, със света на въображението", каза Гулеков.  

Композиторът на музиката към "Пинокио“ Георгиос Филаделфевс обяви, че в цялостния си вид постановката го е изненадала с доброто напасване на музика и актьорска игра.  "Много се гордея с тази премиера. Поздравявам всички за инициативата, за декорите, за звука, за режисурата Ивайло".  

Режисьорът на "Пинокио“ Ивайло Гандев, коментира играта на децата и постигнатото на сцената. "Усилието, желанието, постигнатото по време на репетиции, това е може да се каже, че е на път да бъде професионално".

По публикацията работи: Калина Енчева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-бургаските песни ще звучат на големия никулденски концерт

На големия никулденски концерт в Бургас ще прозвучат едни от най-бургаските песни.  В първата част на концерта, който ще започне в 17.30 часа на площад „Тройката“, ще бъдат изпълнени песни като „Бургаски вечери“, „Ах, морето“, „Здравей, как си, приятелю?“, „Имало в Бургас“, „Момчето, което говори с морето“, „Непознати улици“. Вълнуващо ще е да ги..

публикувано на 05.12.23 в 12:40

Православни църковни песнопения огласят днес Бургас

Концерт с православни църковни песнопения ще се проведе в Бургас. Той е посветен на празника на града Никулден.  В концерта ще участват хор „Родна песен“ и Смесен хор „Бургас“. Началото е в 18 часа, а мястото – храм „Св. св. Кирил и Методий“. 

публикувано на 05.12.23 в 11:31

Откриха коледна изложба в галерия - ателие "Генгер" (СНИМКИ)

За втора година галерия - ателие „Генгер“ организира коледна изложба. Тя е под надслов „Коледа е тук“. Участват творци от цялата страна, които представят многообразие от техники и разнообразие от сюжети. Всеки посетител може да намери своята творба с коледно настроение.  Преобладават пейзажите, но темата е провокирала и доста..

публикувано на 05.12.23 в 09:30

Документалната изложба „Кървавото лято на 1903. Илинден - Преображение - Кръстовден“ гостува в Бургас

Документалната изложба „Кървавото лято на 1903. Илинден - Преображение - Кръстовден“ гостува днес в Бургас. Тя е на Държавна агенция „Архиви“ и е част от Националния план за отбелязване на 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. Реализирана е с финансовата подкрепа на Министерството на културата...

публикувано на 05.12.23 в 09:10

Трима са номинирани за "Художник на годината" на Бургас

Престижното отличие "Художник на годината" по традиция ще бъде връчено на празничния 6 декември, от 13.30 часа, в Дружеството на бургаските художници на улица „Александровска” 22. Номинираните тази година са Иво Бистрички, Фоти Фотев и Севдалина Проданова. Победителят ще получи плакет с изображение на покровителя на художниците Св. Лука и..

публикувано на 04.12.23 в 15:58

РИМ - Бургас с вход свободен за Никулден

По случай празника на града четирите експозиции на РИМ-Бургас ще посрещат посетители с вход свободен. В Етнографския музей на ул. "Славянска" № 69 бургазлии и гостите на града ще могат да разгледат изложба с австрийски коледни играчки “Как празнуват Коледа в Австрия”, съобщават от музея. Непоказваните до сега в България експонати са от колекциите на..

публикувано на 04.12.23 в 11:35

Наталия Недялкова е носителят на литературния "Пегас" за 2023 г. на Община Бургас

Наталия Недялкова е носителят на литературния "Пегас" за 2023 г. на Община Бургас. Тя бе отличена за стихосбирката си "Стихоанализа". Годишните литературни награди бяха обявени на церемония тази вечер в бургаската опера. "Щастлива съм!, възкликна от сцената поетесата и преводач: ""Стихоанализа" я написах аз, но благодарността ми е към онези, които..

публикувано на 01.12.23 в 19:29