Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДБГ призова Стоян Грозев и Манол Тодоров да напуснат Общинския съвет на Бургас (ОБНОВЕНА)

Голяма част от програмата на партията е писана от нас и сме в основата на изпълнението й, отговори Грозев

| обновено на 17.10.22 в 13:45
2
Лидерът на ДБГ Живко Табаков /в средата/ призова Стоян Грозев и Манол Тодоров да напуснат Обс


От Движение "България на гражданите" призоваха Стоян Грозев и Манол Тодоров да напуснат Общинския съвет на Бургас. 

В петък стана ясно, че двамата от общинските съветници на "Движение България на гражданите" Стоян Грозев, който до момента бе и областен координатор на структурата, и Манол Тодоров, са подали заявление, че искат да продължат дейността си като независими. На последните избори те участваха като кандидат-депутати в листата на партията на Стефан Янев „Български възход“. 

Лидерът на ДБГ Живко Табаков заяви, че двамата са имали подкрепата на партията за участие в листата на "Български възход", но принципни разминавания са имали и преди това като преломната точка е била безусловната подкрепа, която са дали за Бюджет 2022:

"Заради тяхната непоследователност и неактивност по отношение на програмата ни, заради сервилността, която проявяват по отношение подкрепата на докладните записки на ГЕРБ, голяма част от които не кореспондират с нашата програма, ще призова колегите да си додадат оставката, да се явят на местните избори през 2023 г. с тяхна програма и ако бъдат подкрепени и станат част от  Общинския съвет  да говорим за развитието на Бургас от 2023 до 2027 година. Ако не-смятам, че те ще бъдат поредната патерица на ГЕРБ в Общинския съвет."  Табаков заподозря и умишленост-да  бъде разбита "последната конструктивна опозиция в Общинския съвет на Бургас," както той определи групата на ДБГ. Според него е редно следващите двама в листата им от 2019 г. Антон Иванов и Ивайло Илиев да заемат местата на отцепилите се. 

ДБГ остава с двама общински съветници – Мария Маркова и Костадин Андонов. 

Стоян Грозев е подал и искане да бъде освободен като областен координатор на партията. Той не отговори директно на въпроса дали ще напусне Общинския съвет, но коментира, че счита напускането на групата на ДБГ за морален акт, тъй като на парламентарните избори на 2 октомври са се явили с листата на друга политическа формация. Би било нередно и некоректно да продължаваме да представляваме движението в Общинския съвет на Бургас. От свое име и от името на колегата си Манол Тодоров, той заяви:

 "Категорично не мога да се съглася, че напускането на групата на ДБГ е непоемане на ангажимент по изпълнението на точките от програмата, тъй като голяма част от тази програма е писана от нас, а в основната на нейното изпълнение сме именно ние. Голяма част от избирателите на ДБГ са наши лични избиратели. Г-н Табаков ме познава добре и аз него и знае, че дилемата да подкрепя нещо е не кой го предлага, а дали е полезно за нашите съграждани. За мен има правилно и неправилно. Оттам насетне всичко, което работи против гражданите и не е в техен интерес, предложено от ГЕРБ, то няма да бъде подкрепено от мен, предполагам и от колегата Тодоров, доколкото го познавам."

Грозев уточни, че в „Български възход“ е припознал свои виждания, а формацията е единствената, заговорила за дипломация и диалог за решаване на проблемите на обществото. 

Живко Табаков заподозря колегите си, че вече водят диалог по спорни записки в подкрепа на мнозинството. Като такава той посочи, внесената за разглеждане на предстоящото заседание на Общинския съвет, с която ще бъдат повишени заплатите на кмета и общинските съветници от 1 януари 2023 година. Новата нормативна уредба дава възможност възнагражденията на кметовете да се определят в абсолютна сума или като процент от заплатата на министър, се посочва в докладната. Табаков коментира:

„Какво означава това в цифри? Кметът на Община Бургас ще получава 3 500 лева. Председателят на Общинския съвет получава 90% от възнаграждението на кмета или 3 150 лева, а заплатите на съветниците са 54% от заплатите на председателя на Обс или 1 700 лева. В момента те получават 1 000 лева.“

Според изчисленията на Табаков увеличението ще утежни бюджета с между 450 000 и 600 000 лева.

Повече чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът Радев от Ново село: Нека оставим политиката извън поделението

Президентът Румен Радев отказа да коментира политически теми по време на посещението на учебния полигон „Ново село“ заедно с италианския си колега Серджо Матарела. Двамата направиха инспекция на Многонационалната бойна група, чиято рамкова държава е Италия, и се срещнаха с военнослужещи от двете държави. Пред българските военнослужещи..

публикувано на 18.04.24 в 14:46
Костадин Костадинов

Възраждане, БСП и ИТН искат вот на недоверие на служебното правителство

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че опозицията внася искане за вот на недоверие към служебното правителство. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".  Искането е мотивирано с "безпрецедентна политическа намеса", което води до съмнение дали ще може да организира "честни избори"...

публикувано на 17.04.24 в 14:46

Даниела Божинова, ПП "Зелено Движение": Не бяхме част от най-важните решения на коалицията

Самостоятелно явяване или формат, различен от коалицията "ПП-ДБ", ще търсят за изборите за Европейски парламент и Народно събрание от партия "Зелено движение". Оттам посочват като причина липсата на напредък в заложените приоритети и реформи. До решението стигнахме след сериозни дебати. На кантар бяха мненията за оставане в коалицията и..

обновено на 16.04.24 в 12:51
Кристиян Вегенин

Кристиян Вигенин е с най-много номинации за водач на листата на БСП за евровота

Структурите на БСП в цялата страна са готови за предстоящите избори, заяви зам.-председателят на партията Кристиян Вигенин и допълни, че все още не е уточнен водачът на листатата за европарламента. Въпреки че е с най-много номинации за водач на евролистата от структурите на партията в цялата страна, Кристиян Вигенин уточни, че решението тепърва..

публикувано на 15.04.24 в 17:36

"Зелено движение" няма да се коалира с ПП-ДБ за изборите на 9 юни

ПП „Зелено движение“ взе решение партията да се яви на изборите за Европейски парламент и Народно събрание на 9 юни във формат, различен от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“.  Настоящият формат се доказа като недостатъчно ефективен за защитата на демократичните принципи и отстояването на ключови за България реформи, посочват..

публикувано на 15.04.24 в 16:42

ЦИК ще решава кой ще е председател на РИК - Сливен

ЦИК ще решава кой да бъде председател на РИК Сливен, след като на днешните консултации при областния управите, парламентарно представените партии не бе постигнаха консенсус. Представителите на партия „Възраждане“ не се съгласиха с направените предложения и поискаха техен представител да оглави РИК.  Предложени бяха две кандидатури за председател –..

публикувано на 14.04.24 в 13:41

Партиите в Бургас не се разбраха за РИК, решиха да има четирима зам.-председатели

В Бургас партиите не успяха да постигнат съгласие за състава на Районната избирателна комисия за изборите 2 в 1, които ще се проведат на 9 юни. Всички се съгласиха единствено за това да има четирима зам. председатели. ЦИК ще трябва да реши за разпределяне на ръководните позиции.  Общият брой на състава на Районна избирателна комисия Бургас е..

публикувано на 14.04.24 в 12:13