Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на народните будители - 1 ноември

"Щрих и стих" показва 12 анимационни филма по българска поезия

Проектът ще бъде представен в Центъра за съвременно изкуство и библиотека



Мултижанровият проект "Щрих и стих - поезия в анимация" ще бъде представен днес в Бургас. Той цели да обедини поезия и анимация, а резултатът са серия от филми, създадени от различен творчески тандем от поет и художник-режисьор, съобщи Весела Данчева от продуцентска компания "Компот колектив", която е и негов идеен автор:

"Идеята на проявата е да обедини поетичното изкуство с анимацията, като създаде нова екранна форма – анимирана поезия. Ние вярваме, че в анимацията няма стилистични или жанрови ограничения. Тя носи силата на визуалните символи и метафори по подобен начин, по който поезията вплита символите и метафорите на езика. Проектът включва 12 анимационни филма, вдъхновени от съвременна българска поезия. Освен интригуващите продукции, в залата ще бъде подредена и изложба от 12 пана, които представят филмите. Ще може да се види и албумът-книга „Щрих и Стих - поезия в анимация", в който е представен процеса на създаване на всеки от филмите.". 

Водещо в „Щрих и стих” е създаването на диалог между кино и поезия. Подходът на всеки режисьор е уникален и силно свързан с избора на художествения текст. Едни се спират на наративно решение, други надграждат текста със собствено преживяване, докато трети търсят съвсем абстрактно внушение. Изобразителните техниките на изпълнение на филмите са изключително разнообразни - от рисувана анимация, ротоскопиране, рисунка с туш, до изрезка под камера и пластилинова анимация.

повече може да чуете в звуковия файл:

В програмата ще видите филмите:

• „Млекарката” с реж. Иван Богданов, по текст на Димитър Воев;

• „Одеонъ” с реж. Борис Десподов, по стихове на Георги Господинов;

• „Естествен роман в 8 глави” с реж. Милен Витанов, по стихове на Георги Господинов;

• „Малко сутрешно престъпление”, с реж. Аспарух Петров по стихове на Георги Господинов;

• „Плитка вена” с реж. Йоана Александрова, по произведение на Марин Бодаков;

• „Задачи за деня” с реж. Петя Златева, по текст на Стефан Иванов;

• „Последният ден” с реж. ДалиборРайнингер, по стихове на Мария Донева;

• „Любов по време на туризъм” с реж. Весела Данчева по текст на Петър Чухов;

• „Постиндъстриал” с реж. Борис Праматаров, по произведение на Калоян Праматаров;

• „Над нещата” с пеж. Ина Николова, по стихове на Стефан Икога;

• „100% настроение” с реж. Дмитрий Ягодин, по стихове на Дилян Еленков;

• „Екзистенциално” с реж. Наталия Атанасова, по стихове на Анамария Коева.

*Програмата е подходяща само за възрастни.

Представянето на проекта ще от 18 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека, при вход свободен. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

156 таланти от страната и чужбина се включиха в конкурса "Аз имам дарба"

156 участници от страната и чужбина се включиха в 11-ото издание на юнския национален конкурс „Аз имам дарба“, който се провежда днес и утре в Бургас. Певци, танцьори, а ктьори и художници представиха днес своите таланти в Морското казино в града. Награждаване на лауреатите в конкурса е т ази вечер от 18 часа на откритата сцена "Охлюва"...

публикувано на 20.06.24 в 16:49

Тематична вечер "Шапка ви свалям!" ще се състои в Бургас

Литературна вечер с елементи на театралност и модно ревю ще се състои в Дома на писателя в Бургас на 26 юни, от 18, 30 часа. То е наречено "Шапка ви свалям!". Четенето включва поетични и белетристични творби, в които този знаков и за двата пола аксесоар присъства като сюжет или елемент от повествованието. Също така произведения, вдъхновени от образа..

публикувано на 20.06.24 в 15:53

Операта „Графиня Марица“ ще бъде представена на бургаска сцена

Операта „Графиня Марица“ от унгарския композитор Имре Калман, ще зарадва любителите на жанра в петък вечер. Под палката на Димитър Косев, зрителите ще проследят любовната история на барон Коломан Жупан с графинята. В главните роли гостуват водещите солисти на Музикалния театър – Добрина Икономова и Пеньо Пирозов. „Графиня Марица“..

публикувано на 20.06.24 в 14:10

В кино ателие с режисьора Илкер Савашкурт може да се създаде филм за Бургас

"Стъпки в създаването на документални филми" e безплатно кино ателие, водено от популярния режисьор Илкер Савашкурт, познат с многобройните си международни адаптации на телевизионни предавания и реклами. Инициативата е включена в програмата на Международен кино фестивал Бургас, който се реализира с подкрепата на Община Бургас. Завършените проекти ще..

публикувано на 20.06.24 в 13:41

ПФА "Странджа" набира изпълнители

Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ обявява конкурс за длъжностите оркестрант – гъдулка и оркестрант – гайда, съобщават от Община Бургас. Кандидатите трябва да са на възраст до 35 години и да имат минимум средно специално образование. Изискването към тях е да представят три кратки изпълнения – бавна мелодия, равноделен и неравноделен размер,..

публикувано на 20.06.24 в 13:33

Летни занимания за деца в бургаските читалища

Различни занимания за деца ще се провеждат в бургаските читалища през това лято.  Школа по керамика ще се провежда в  НЧ "Пенчо Славейков 1983"  всеки четвъртък от 17:30 ч. В ч италище „Св. св. Кирил и Методий 1985“ ще има  настолни игри и пъзели - от понеделник до петък. НЧ "Паисий Хилендарски 1928" ще посрещне децата с арт школа в съботите..

публикувано на 20.06.24 в 13:18

„Сцена под Сините камъни“ се завръща със Седмо издание

В Сливен предстои VII Национален детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“. Вече превърналият се в традиция актьорски форум привлича и посреща в разгара на лятото млади театрални формации от страната. Тазгодишното издание започва утре - 21 юни. Официалното откриване ще бъде в зала „Зора“ от 16:30 ч. В конкурсната програма на..

публикувано на 20.06.24 в 12:19