Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каналджии са убили граничния полицай край с. Голям Дервент

Граничният наряд се е натъкнал на срез на ограждението, стреляно е през оградата

2
Иван Петев Демерджиев
Снимка: Министерски съвет

Снощи около 20,35 часа в района на 242-ра пирамида около село Голям Дервент граничен наряд в състав сержант Петър Бъчваров и служител на Министерството на отбраната се натъкват на срез на оградата. Слизайки от служебното МПС полицаят насочва фенера към въпросния срез, последвал е веднага изстрел от съседната територия на Република Турция, с който служителят на МВР е убит. Това съобщи на брифинг днес вътрешният министър Иван Демерджиев.

"Колегата от МО успява да се прикрие зад МПС-то, по него започва стрелба, той отвръща със служебното си оръжие като по негови думи от съседната територия са произведени 10-15 изстрела", каза още Демерджиев.

Военнослужещият останал невредим.

Групата, която е произвела изстрели се е оттеглила към вътрешността на Турция.

Осъществен е контакт с турските власти, предприети са действия по установяване на извършителите.

"Искам дебело да подчертая, че ще вземем всички необходими мерки по отношение на сигурността на нашия личен състав. Разпоредил съм във всеки наряд да има дълго оръжие с цел безопасност на служителите", каза Демерджиев.

"Изключително важно е да се пристъпи към законодателни промени. Не може от хиляди произнесени присъди да има само стотина, които са ефективни. Всичко това води до чувство на безнаказаност у тези хора, които извършват този тип дейност, което е престъпление съгласно чл. 281 от Наказателния кодекс. Незабавно затягане и повишаване суровостта на наказанията…Това ще е един от начините да спасим колегите, които залагат живота си всеки ден и всяка нощ на границата", настоя служебният вътрешен министър.

Той потвърди, че става въпрос за трафиканти на мигранти, а турските власти работят по случая и полагат усилия тези хора да бъдат изправени пред закона. 

По думите му граничните екипи постоянно и ежедневно се натъкват на дупки в оградата. 

При ескалираща агресия, която включва използването на огнестрелно оръжие, ние ще отговорим с необходимата сила и ви уверявам, че, ако има инциденти на границата, няма да са в посока на нашите служители. Ще бъдем абсолютно безкомпромисни към всеки, който създава опасност за живота и здравето за служителите ни по границата, допълни Демерджиев. 




По публикацията работи: Нина Рангелова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокуратурата повдига обвинение на шофьора, убил съпрузите на ул. "Крайезерна"

Окръжната прокуратура в Бургас привлече към наказателна отговорност и задържа за срок до 72 часа водача на камиона, който вчера прегази мъж и жена в северната промишлена зона, съобщиха оттам. Двама съпрузи загинаха при тежък пътен инцидент в Бургас   Семейството загина на място, притиснато от камиона до спрели на тротоара ТИР-ове, на път за работа...

публикувано на 27.09.24 в 13:49

Задържаха двама поморийци за производство на метамфетамин

Двама поморийци са задържани за производство на наркотични вещества, съобщават от полицията. Те са  на 37 и 40 години и според униформените са замесени в производство на метамфетамин.   Полицаите се натъкват първоначално на прекурсори за производството му в колата на по-възрастния от тях, която е спряна за проверка на ул. „Манастирска“. Там..

публикувано на 27.09.24 в 12:29
Снимката е илюстративна

Двама пътници пострадаха при инциденти с градски автобуси в Бургас

Двама пътници пострадаха при два различни инцидента в градски автобуси в Бургас вчера, информират от полицията.  При първия на бул „Янко Комитов“ при рязко потегляне на рейса от спирката на пода в автобуса пада 64-годишен пътник от Бургас . Той е с леки наранявания.  Прегледан е в областната болница и освободен за домашно лечение.  Два часа..

публикувано на 27.09.24 в 11:33

45-годишен бургазлията е задържан с над 3 кг марихуана в Етрополе

Бургазлията е задържан с над 3 кг марихуана в Етрополе. Полицейските действия стартирали вчера сутринта в рамките на проведена специализирана акция срещу престъпленията с наркотични вещества на територията на община Етрополе. Към 9.15 часа, на второкласен път 2-37, бил спрян за проверка лек автомобил, управляван от криминално проявен и осъждан..

публикувано на 26.09.24 в 20:52

ГДБОП задържаха близо 500 ценности в област Бургас (ГАЛЕРИЯ)

Служители на ГДБОП задържаха близо 500 ценности в рамките на международната операция „Пандора“.  Специализираната полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с търсене, държане и трафик на културни ценности, е проведена вчера. Действията на антимафиоти от ГДБОП, подпомогнати от служители с РУ – Айтос, са осъществени под надзора на..

публикувано на 26.09.24 в 19:30

В "Кабиле" посрещнаха военният ни контингент от Косово

Военнослужещите от контингента, който през последните четири месеца участва в мисия на НАТО за поддържане на сигурността в Косово (KFOR), бяха посрещнати във войсковия район „Кабиле“ в Ямбол. На официалната церемония присъстваха служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и висши военни. Шест месеца продължи мисията на българската маневрена..

публикувано на 26.09.24 в 14:58
Община Царево - архив

Общинските съветници в Царево одобриха важни проекти

Два договора за енергийна ефективност е подписала Община Царево през тази година. Те са за основната сграда и за филиала на детска градина „Ален мак“, както и за противопожарната служба в града. Общинският съвет в морската община одобри второто авансово плащане по въвеждането на част от мерките за енергийна ефективност и изграждане на..

публикувано на 26.09.24 в 14:44