Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В. Симеонов: "До април 2021 оградата спираше мигрантите, после я занемариха"

Валери Симеонов
Снимка: БГНЕС

Бившият вицепремиер в кабинета "Борисов - 3" Валери Симеонов коментира пред Радио Пловдив състоянието на оградата по границата в Турция и убийството на граничния полицай от Елхово. 

Той е категоричен, че съоръжението е много добре проектирано, но от 1,5 години не се поддържа  Оградата, твърди Симеонов, си вършеше работата перфектно до април 2021-ва година и бежанският поток е бил нулев. Според него за "пълното занемаряване на съоръжението" отговорност носят премиери и министри, управлявали след април миналата година, както и президентът. 

Сред отговорните длъжностни лица той посочи и областните управители в служебните правителства и в кабинета "Петков", в чийто задължение е било да поддържат съоръжението. По думите на Симеонов областните управители "не знаеха къде се намира оградата". Той изрично посочи и ръководствата на МВР и Гранична полиция. По думите му в МВР има случайни хора, които не са виждали оградата и не знаят къде се намира тя.

Бившият вицепремиер смята, че ако съоръжението се поддържа и на него има работещи камери и термо датчици не е нужно да има голямо струпване на гранични войски. Но, ако съоръжението не се поддържа, тогава присъствието на повече хора е наложително, посочи той. 


"Камери и термо датчици има, но не работят, защото в МВР има случайни хора", подчерта той. Той отхвърли обясненията на ръководството на МВР, че няма камери, защото обществената поръчка се бави. За подобни съоръжения обществени поръчки не се обявяват, смята бившият вицепремиер. Той отхвърли и твърдението на управляващите, че мигрантският натиск върху страната е най- големият. "По- голям поток от 2015-та година няма, в момента лъжат, че е най- големият поток. Сегашният е в пъти по- малък", каза Симеонов. Той смята, че в момента цялата структура на Гранична полиция е разбита от катастрофални смени и нелепи решения. Това, което трябва да се направи, е втори ред на оградата, какъвто е бил първоначалният проект. 

Според бившия вицепремиер на границата трябва да бъдат изпратени Специалните сили, защото са най- добре подготвени и оборудвани.

Според Валери Симеонов  стрелбата срещу граничния патрул е от българска, а не от турска територия,  защото оградата е поставена по- навътре от границата.  Той твърди, че на полицаите им е забранено да използват оръжие или друга сила срещу мигрантите, както и да връщат бежанците, както и че президентът е наредил да не се възпрепятства потокът. Тези икономически имигранти преминават със съдействието на гранични полицаи. Затова загинаха и двамата полицаи в Бургас, блъснати от автобус по- рано", заяви лидерът на НФСБ.

"Случаят с простреляния полицай е по- дълбок – или е платено, за да бъде прокарана групата, или е сменен нарядът с други хора. Ще излезе нещо по- сериозно. Управлението е пълно със случайни хора", добави той. БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във вторник ще се проведе обучение на СИК в Царево

Секционните избирателни комисии в община Царево ще бъдат отново 20, каза за БНР Бургас кметът Георги Лапчев: „Напълно подготвени сме, когато има толкова често извънредни парламентарни избори помага на администрацията да е подготвена и за този вот на 2 април.  В общината има близо 9500 жители, с около 4700 избиратели.  Готови сме да осигурим абсолютно..

публикувано на 25.03.23 в 16:31
Разтовариха бюлетините за вота на 2 април в Сливен

РИК - Сливен с една подвижна и две допълнителни секции в болници

Една подвижна избирателна секция е сформирана в община Сливен, а желаещите да гласуват в нея могат да подадат заявление в РИК до 27 март. В изборния ден две допълнителни секции ще бъдат открити във Военна болница и МБАЛ "Хаджи Димитър", съобщиха от РИК - Сливен. В Сливен бяха доставени хартиените бюлетини. Изборните книжа и видео устройствата ще..

публикувано на 25.03.23 в 07:49
Илюстрация: Георги Цветков

Какви паравани ще използват Общините за предстоящите избори?

Общините в страната ще трябва да осигурят т.нар. паравани за предстоящите избори на 2 април. Точни критерии какви да бъдат, в каква големината, материал и разположение обаче няма. Всяка община, която трябва да ги осигури, ще реши сама как да изглеждат. „Разбира се, може да бъдат изтълкувани на база Изборния кодекс и дори някои от..

публикувано на 21.03.23 в 11:09

платена публикация
Коалиция „Заедно“ откри в Бургас предизборната си шатра (видео)

КП „Заедно“ откри в Бургас предизборната си информационна шатра. Председателят на „Заедно“ Ива Митева се срещна със симпатизанти в центъра на града. Тя сподели, че престъпва към предстоящите избори с надеждата, гласоподавателите да им повярват и да им дадат своето доверие. Официален сайт на КП "Заедно" „Пристъпвам с желанието да поставим..

публикувано на 21.03.23 в 11:00
Центърът на село Светлина, община Средец

Жители на Светлина: Политиците да се обърнат с лице към проблемите на хората

Нови лица в политиката, с интерес и решение на проблемите на обикновения човек – така виждат бъдещите народни представители жителите на странджанското село Светлина . Не са обаче оптимисти, че това скоро ще се случи. Избирателите там са 94, повечето ще гласуват, но някои не са убедени за кого и че този път ще е различно и ще се стигне до редовно..

публикувано на 20.03.23 в 15:00

ЦИК с указания за видеонаблюдението и отчитането на резултатите от вота

Председателите на секционните избирателни комисии ще сканират специален QR код, за да стартират излъчването и заснемането при  броенето на бюлетините от вота на 2 април на смартфоните, предназначени за целта. Към устройствата ще има инструкции и специален запечатан плик с QR кода а при прекъсване на излъчването или заснемането кода ще се сканира отново...

публикувано на 20.03.23 в 08:33

В четири общини в бургаско ще може да се гласува с подвижна избирателна кутия

Избиратели с трайни увреждания ще могат да гласуват на извънредните парламентарни избори на 2 април, с подвижна избирателна кутия в четири общини в Бургаско. Това са Поморие, Карнобат, Сунгурларе и Бургас.  В първите три общини ще има по една секция за гласуване с подвижна избирателна кутия. А в община Бургас се разкриват три секции. Това става..

публикувано на 19.03.23 в 12:48