Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Комисии в НС: Промени в Изборния кодекс и повишаване акциза на цигарите

Снимка: БГНЕС

Рекордно заседание на правната парламентарна комисия, за приемане на второ четене на над 100-те предложения за промени в Изборния кодекс.

Депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС върнаха хибридната форма на гласуване - с машина и с хартиена бюлетина, премахнаха електронното дистанционно гласуване и район "Чужбина".

Броят на необходимите заявления за откриване на секции зад граница беше увеличен от 40 на 100. Закрит беше  Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК). Членовете на самата Комисия пък бяха увеличени на 25.

Мнозинството в правната парламентарна комисия реши още секционните комисии да не предават на районните избирателни комисии записващите технически устройства от машинното гласуване, а разписката от машината, която досега служеше за контролни цели, да се счита за бюлетина от машинно гласуване.

Така сумирането на резултатите няма да се определя от машините, а от членовете на секционните комисии, които ще преброяват бюлетините. При броенето и попълването на протоколите ще има видеонаблюдение,  но то няма да се записва на електронен носител.

Повишаване на акцизите при тютюневите изделия от март догодина ще е част от темите, които ще обсъжда бюджетната комисия в парламента. 

Промените в Закона за данъчните складове и акцизите въвеждат календар на поетапно поскъпване на ставките за различните видове изделия за пушене - конвенционални цигари и течност за електронни цигари. 

Посоченият в промените календар е за период от четири години и според вносителите от финансовото министерство дава предвидимост на бизнеса.

Според изчисленията кутия цигари ще поскъпне средно с 20-30 стотинки заради повишаването на акциза.По публикацията работи: Свобода Атанасова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Ямбол не стигнаха до решение за състава на Районната избирателна комисия

Представителите на политическите партии в Ямбол не стигнаха до решение за състава на Районната избирателна комисия. Съставът ѝ ще бъде определен от Централната избирателна комисия до няколко дни. Близо час продължиха консултациите за състава на РИК в Ямбол. Въпреки направената почивка и проведените неофициални разговори, представителите на партиите не..

публикувано на 05.02.23 в 13:21

Партиите избраха адвокат Михаил Хаджиянев за председател на РИК - Бургас

Михаил Хаджиянев ще бъде председател на РИК – Бургас на предстоящите избори на 2 април 2023 г. Това стана ясно по време на консултации с политическите партии и коалиции, които проведе днес областният управител проф. Мария Нейкова. Партиите се разбраха и за двете заместник председателски места. Спорна остана само позицията секретар, за която бяха..

публикувано на 04.02.23 в 11:36

Определят състава на РИК Бургас

Днес ще се проведат консултации за определяне състава и ръководството на Районна избирателна комисия. Поводът са предстоящите избори за народни представители на 2 април тази година. Срещата започва от 10.30 ч. в заседателната зала на Областна администрация .В консултациите участват парламентарно представените партии и коалиции в 48-то Народно събрание

публикувано на 04.02.23 в 08:57

„Български възход“ ще има собствена кандидатура за кмет на Бургас

„Български възход“ ще има собствена кандидатура за кмет на Бургас на местните избори в края на годината. Това посочи Манол Тодоров от бургаската структура на партията. „Все още се коментира коя би била най-добрата кандидатура. Най-лесно би било да кажем „кой ще спечели изборите в Бургас“ и да кажем него да го подкрепим. Не е това идеята. Идеята е да..

публикувано на 03.02.23 в 14:28

ЦИК обяви хронограмата на изборите

Централната избирателна комисия оповести сроковете за различните дейности, свързани с парламентарните избори на 2 април. До 5 февруари посланиците ни трябва да поискат от приемащите държави разрешение за провеждането на изборите, ако такова се изисква, а още утре Централната избирателна комисия трябва да определи условията и реда за образуване на..

публикувано на 02.02.23 в 14:14

Президентът назначи новото служебно правителство „Донев - 2“

Президентът Румен Радев подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на служебно правителство. Той обяви и състава на служебното правителство, който е като досегашния  Министерски съвет с премиер Гълъб Донев, но без Велислав Минеков: Гълъб Спасов Донев -  служебен министър-председател на Република България;..

публикувано на 02.02.23 в 09:35
Кристиян Вигенин

Вигенин: Няма време за гласуване за механизма за гл. прокурор

До разпускането на това Народно събрание няма да бъдат гласувани промени в Закона за съдебната власт, с които да бъде създаден механизъм за разследване на главния прокурор, коментира заместник председателят на парламента Кристиян Вигенин в Ямбол.  Според Кристиян Вигенин за гласуването на промените на второ четене няма достатъчно време, тъй като дори..

публикувано на 30.01.23 в 16:02