Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Ушев: Главният герой на „φ1.618“ Криптон е моето алтер его (ВИДЕО)

Заради Бургас бруталната антиутопия на Владислав Тодоров тръгна в поетична посока, призна режисьорът

„Бургас е любимият ми български град и ако един ден, надявам се, се върна в България, то ще бъде тук“- признанието е на Теодор Ушев, който със специална прожекция в морския град представи дебютния си пълнометражен филм „φ1.618“ . Мартина Апостолова, актрисата в главната женска роля, бе заедно с него за срещата с публиката в Дома на НХК, а започналата снощи дискусия от сцената продължи в студиото на БНР-Бургас, където режисьорът бе гост.


Бруталната приказка на Владислав Тодоров „Пумпал“ по чийто сценарий е филмът, Ушев превръща в поетична история за книгите, паметта и любовта с много пластове на възприемане и стийм пънк визуализация. Коментарът на режисьора:

„Мисля, че това се дължи на факта, че 70% от филма е сниман в Бургас. Първоначалната идея беше да е сред бруталистка архитектура и паметници. Заради ковид не беше възможно да пътуваме до Сърбия, където тези паметници са запазени, тъй като в България са в безобразно състояние. Дори Бузлуджа трябваше да го пресъздаваме на 3D. Намерихме интересни места за снимане около Бургас и това подведе нещата към една поетична трактовка, а не към сива и грозна, такава, каквато беше заложена в книгата. Един режисьор работи с това, което има, а около мен бяха невероятно красиви гледки, спиращи дъха и нямаше как да не се възползвам.“


Действието в ключови сцени се развива в Солниците. Снимачен декор е и замъкът в Равадиново, а част от кадрите са снимани и в бургаския Пантеон.

Оператор на филма е майсторът Емил Христов, а в лентата е включена и анимация на Теодор Ушев.

Пред БНР-Бургас режисьорът сподели още:

„Книгите са една от основните теми, материалният свят и нематериалният, какво остава след нас и къде остава паметта. Героят на филма Криптон е копист, човек, който копира книги и тъй като 100 години е живял на борда на Пумпала и не е говорил с никого, се изразява с цитати от книги. Почти всяко негово изречение е от знаменит роман или пиеса. И по същия начин и аз, тъй като го приех като един вид алтер его, си казах-след като говори така ще направя филма чрез цитати музикални и от филми. И въобще си правим гаргара-да използвам това име на едната от героините. Правим си гаргара с всичко-с любимите филми, музика, но най-вече със самите нас. Затова всеки гледа този филм по свой собствен начин. Всички хора виждат различен филм-така е замислен филмът.“  

Теодор Ушев и актрисата Мартина Апостолова в диалог с бургаската публика

Антиутопичната лента ни потапя свят на биотитаните - безсмъртни, асексуални, биологически съвършени хора. Главният герой Криптон живее от 100 години в Пумпала, където преписва книги. Там е и Спящата красавица, а желанието му да я събуди като пристъпи забраните на света си, води до серия от приключения с изскочилата от създанието му Гаргара. 

Главната роля е поверена на Деян Донков. Партнират му Мартина Апостолова и Ирмена Чичикова. Галерия от странни образи в антиутопичния свят изграждат Владимир Люцканов, Николай Станоев, Герасим Георгиев-Геро, Васил Дуев, Китодар Тодоров.

Във филма Сашка Васева се появява като холограма на певица, а медийният експерт Георги Лозанов и ексцентричния артист Иво Димчев играят себе си.

70% от филмът е сниман в Бургас на спиращи дъха места, отбеляза Теодор Ушев на морската премиера

Много държах „φ1.618" да е насочен към младежка публика и затова се опитах максимално да опростим филмовия език, така че да може да се чете от най-ниското ниво до най-високото, това, което само културолози от Софийския университет ще схванат, поясни още Теодор Ушев.  

Представянето на лентата продължава тази вечер във Варна, на 29 ноември в Пловдив и на 5 декември в Кюстендил, родният град на Ушев.

В Бургас филмът върви в мол "Галерия" с четири прожекции от 14.10, 16.40, 19.10 и 21.40 часа. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

С две премиери театралната трупа „Валери и приятели“ ще отбележи 10 години

С две премиерни представления на най-новата постановка „Милион причини…(да играеш или да не играеш)!“, младежката театрална трупа „Валери и приятели“ ще отбележи 10 години от създаването си. Това е комедия по идея на Ива Трифонова. Включени са и текстове на Алън Хийнъл, Валери Петров, Недялко Йорданов, Ива Трифонова и Валери Еличов.  "Ива, както..

публикувано на 26.04.24 в 09:40

Невена Проданова кани на музикално - поетична вечер "С име на цвете" в Дома на писателя

Музикално – поетична програма под надслов „С име на цвете“ ще се проведе днес в Дома на писателя. Събитието е организирано от Невена Проданова и е по повод  Цветница. Ще бъде празник на музиката и словото, като в него може да се включи всеки, който желае, съобщи Проданова: „Ще започнем с нежен валс, който ще изпълнят..

публикувано на 26.04.24 в 09:20

Първото издание на конкурса "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе в Бургас

Първото издание на музикалния конкурс  "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе на 25 и 26 април от 17.00  до 20.00 часа в Културния център “Морско казино” в Бургас, съобщават от Общината.  Целта е да се даде възможност на всички участници да представят уменията си и да обменят практическа информация в областта на музиката.  Събитието се организира от..

обновено на 25.04.24 в 15:34

"Дюн" с дарителска кампания, за участие на световните финали в Прага

През юни и юли Танцова школа "Дюн" има възможност да участва в световните финали на престижния танцов конкурс Dance World Cup в Прага.  "Дюн" ще се състезава с 30 деца във възрастовите категории "мини", "деца" и "юноши" и в състезателните стилове "съвременен танц", "танцово шоу", "джаз танц", "характерен танц", "лирикъл".  За да получат правото на..

публикувано на 25.04.24 в 15:18

Бургас отбеляза 62 години от рождението на Петя Дубарова

Има няколко знакови имена, които всеки свързва с Бургас, както и Бургас с тях. Своето запазено място заема и Петя Дубарова – едно от чудесата на България. Отива си твърде млада, само с намек за огромния си талант и без възможност да разкрие изцяло възможностите си. На нас оставя негодуванието за несправедливостта към нея и догадките за развоя на живота..

публикувано на 25.04.24 в 14:03

Младежкият фестивал "Солинария" се завръща в Созопол през юли

Четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“ ще се проведе от 2 до 13 юли в Созопол. През 2024 година ще има два мастър класа – по пиано и камерна музика на проф. Борислава Танева и д-р Елена Чолакова, както и цигулка – на Ангелина Абаджиева. Интересът е сериозен и групите за майсторските класове са почти запълнени. Програмата в..

публикувано на 25.04.24 в 13:16

Представят в Бургас книгата за Апостол Карамитев „Рицарят на доброто“

Две литературни премиери ще зарадват четящата публика в Бургас, днес на 25 април. Това са книгите „Рицарят на доброто“, посветена на личността и творчеството на незабравимия актьор Апостол Карамитев и "Възхвала на провинцията”. Автори на първата книга са Олга Маркова и Момчил Карамитев. Втората  е последното книжно бижу на драматурга и поет Александър..

публикувано на 25.04.24 в 12:38