Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В най – новото място за изкуство в Бургас

В галерия – ателие „Генгер“ канят на „Зимна приказка“

Това ще е първата обща изложба, която ще бъде представена в арт пространствотоГергана и Георги са млади, влюбени и пълни с мечти. Те са семейство в живота и са създатели на най – новата галерия „Генгер“, която съществува от няколко месеца на т.нар „Уличка на занаятите“ в Бургас. /това е ул. "Алеко Константинов", до училище „Св.св. Кирил и Методий“/.

Гергана Търкаланова е от Пазарджик, студентка във филиала на НХА в Бургас, четвърти курс, предстои й да се дипломира.  

Георги Иванов е бургазлия, който казва, че не е човек на изкуството, но се е запалил покрай половинката си за осъществяването на тази мечта.  


Идеята за галерията я имаме отдавна. Това лято се навършат 140 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора и предприехме обиколка из страната, за да разгледаме негови картини. В едно малко и уютно кафене в Кюстендил, решихме да направим галерия – ателие“,  разказа Георги Иванов.

„Името го избрах много отдавна, хареса ми звученето на думата. Посетихме комплекс „Генгер“ в Айтос и много се впечатлих от мястото и от факта, че това е име на храст, който наричат още „бодливо сграбиче“, то е рядко растение, което вирее само по каменистите баири на Айтоския балкан. То има способността да живее там, където малко други растения оцеляват. Така и тази галерия - ателие се появява в сурово за творците време, за да радва любопитните за култура жители и гости на Бургас. А и ние сме Георги и Гергана, много от буквите от имената ни ги има в това наименование“, сподели Гергана Търкаланова.  

В тази най – нова галерия в Бургас предстои откриването и на първата обща изложба. Тя е под наименованието „Зимна Приказка“ и в нея ще участват над 30 художници от цялата страна като най – младият участник е на 19 години.


 „Ще бъдат представени над 50 картини, които са създадени с различни техники и са с различни сюжети. Преобладават пейзажите, но има и животни, морски тематики, абстракции. Някои са акварел, други акрил, масло. Ще бъде много интересна и шарена изложба!“, съобщиха Гергана и Георги.

Откриването на изложба ще е на 5 декември от 18.30 ч., картините могат да бъдат разгледани до 12 януари 2023 г. 

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Малкият Дариел вдъхновил родителите си - Веси Бонева и Яви за албума "Малките"

Светът на българските деца става още по-весел и разнообразен с появата на албума "Малките" , чиито автори са популярните музиканти Веси Бонева и Яви. Той съдържа 10 авторски песни, посветени както на най-малките, така и на по-големите деца, разказват създателите му.  Двамата са родители на двегодишния Дариел, а писането на музиката и текстовете,..

публикувано на 05.02.23 в 14:10

Любен Дилов - син представя Любен Дилов - баща

Любен Дилов-син представя днес пред бургаската публика седемте тома от събраните съчинения на своя баща.  Поредицата съдържа фантастика, тийнейджърски романи, сатирична мемоаристика. В нея могат да се открият многото лица на един от най-обичаните български и най-превеждани европейски фантасти.  Срещата е от 18.00 часа, в Регионалната библиотека..

публикувано на 05.02.23 в 09:38

"Поетични реплики" започва в Бургас

Интересна поредица от литературни събития предстои да се случи в Бургас. Тя е под надслов „Поетични реплики”. Първото събитие ще е на 9-ти февруари /четвъртък/ от 18.00 часа. Проявата ще събере пишещата общност и всички ценители на добрата поезия в Дома на писателя и е под надслов „Преходност и вечност“. Инициатор е заместник кмета по култура в..

публикувано на 03.02.23 в 13:06

С прожекция на филма "Майка" бургаското "Арт Ателие" отбелязва 12 години

Режисьорът на филма „Майка” Зорница София пристига в Бургас за специална прожекция на лентата. Продукцията, носител на многобройни отличия, сред които 4 награди от „Златна роза,” е вдъхновена от истински събития. Филмът е копродукция на България, Германия и Хърватия. Със събитието културната организация „Арт Ателие“ ще отбележи днес своята 12-та..

публикувано на 03.02.23 в 10:46

"Затегнете коланите" на бургаска сцена на 18 февруари

Премиерата на новия спектакъл със Стефания Колева „Затегнете коланите“ в Бургас ще бъде на 18 февруари в Културен дом НХК. Постановката ще срещне публиката с една героиня, която доста прилича на самата Стефания, и това не е случайно. Сюжетът се развива паралелно на екран, в заснети кинокадри ще видим реалната ситуация, а после, на живо на сцената, ще..

публикувано на 02.02.23 в 11:47

Над 100 картини в изложбата - базар "399" в Бургас (снимки)

104 картини на 41 творци от цялата страна са включени в изложбата - базар „399“. Тя е представена в галерията на Дружеството на бургаските художници. Тази изложба се превърна вече в традиционна и интересът към нея е голям, каза председателят на ДБХ Добрин Вътев:  " В началото на годината художниците още нямат възможност за..

публикувано на 02.02.23 в 09:00

Постановка по текстове на Иво Сиромахов разкрива „Българската литература NAKRATKO”

Премиерата на постановката „Българската литература NAKRATKO” ще бъде тази вечер от 19:00 часа в зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК Бургас.  Неин автор е Иво Сиромахов и разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф..

обновено на 02.02.23 в 08:19