Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Пласт-тония“ – танц с екомисия тази вечер в Бургас

Танцовият спектакъл на екологична тематика "Пласт-тония" ще бъде представен за първи път в Бургас днес. Пърформансът с  постапокалиптичен сюжет ще се играе на сцената на културния дом на НХК от 19:30 ч. 

За първи път спектакълът се представя пред публика в София преди две години, след което започва турне в по-големите градове у нас. Тази вечер зрителите в Бургас ще могат да видят смели хореографски и режисьорски решения, а актьорският състав обхваща едни от най-утвърдените артисти от независимия културeн сектор. В продукцията са вплетени елементи на антиутопия и магически реализъм. Проектът е на Ина Гергинова - артистичен директор на Танцова компания “Музотанц”, режисьор, хореограф, танцьор, актриса, преподавател и арт терапевт.

За мен е много важно да поставям на сцена значимите тематики от ежедневието ни, които засягат обществото в глобален мащаб. Тази тема е една от тях. Основното изразно средство е съвременния танц, но използваме танцова драматургия, като всеки един от танцьорите изгражда свой персонаж“

Продукцията представя един футуристичен поглед върху Земята, преживяла невиждан катаклизъм, вследствие на екологичната катастрофа. 

Посланието цели да ни напомни за грешките, които правим и които за съжаление повтаряме. Нека да бъдем по-съзнателни и осъзнаем как се отнасяме към околната среда“  

Избраният ключов драматургичен символ е пластмасата, метафора за прекомерното производство, употреба и замърсяване в световен мащаб, обясняват от екипа. Последно мащабният спектакъл гостува във Варна и Стара загора, а на 8 декември постановката отново ще е на софийска сцена.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малкият Дариел вдъхновил родителите си - Веси Бонева и Яви за албума "Малките"

Светът на българските деца става още по-весел и разнообразен с появата на албума "Малките" , чиито автори са популярните музиканти Веси Бонева и Яви. Той съдържа 10 авторски песни, посветени както на най-малките, така и на по-големите деца, разказват създателите му.  Двамата са родители на двегодишния Дариел, а писането на музиката и текстовете,..

публикувано на 05.02.23 в 14:10

Любен Дилов - син представя Любен Дилов - баща

Любен Дилов-син представя днес пред бургаската публика седемте тома от събраните съчинения на своя баща.  Поредицата съдържа фантастика, тийнейджърски романи, сатирична мемоаристика. В нея могат да се открият многото лица на един от най-обичаните български и най-превеждани европейски фантасти.  Срещата е от 18.00 часа, в Регионалната библиотека..

публикувано на 05.02.23 в 09:38

"Поетични реплики" започва в Бургас

Интересна поредица от литературни събития предстои да се случи в Бургас. Тя е под надслов „Поетични реплики”. Първото събитие ще е на 9-ти февруари /четвъртък/ от 18.00 часа. Проявата ще събере пишещата общност и всички ценители на добрата поезия в Дома на писателя и е под надслов „Преходност и вечност“. Инициатор е заместник кмета по култура в..

публикувано на 03.02.23 в 13:06

С прожекция на филма "Майка" бургаското "Арт Ателие" отбелязва 12 години

Режисьорът на филма „Майка” Зорница София пристига в Бургас за специална прожекция на лентата. Продукцията, носител на многобройни отличия, сред които 4 награди от „Златна роза,” е вдъхновена от истински събития. Филмът е копродукция на България, Германия и Хърватия. Със събитието културната организация „Арт Ателие“ ще отбележи днес своята 12-та..

публикувано на 03.02.23 в 10:46

"Затегнете коланите" на бургаска сцена на 18 февруари

Премиерата на новия спектакъл със Стефания Колева „Затегнете коланите“ в Бургас ще бъде на 18 февруари в Културен дом НХК. Постановката ще срещне публиката с една героиня, която доста прилича на самата Стефания, и това не е случайно. Сюжетът се развива паралелно на екран, в заснети кинокадри ще видим реалната ситуация, а после, на живо на сцената, ще..

публикувано на 02.02.23 в 11:47

Над 100 картини в изложбата - базар "399" в Бургас (снимки)

104 картини на 41 творци от цялата страна са включени в изложбата - базар „399“. Тя е представена в галерията на Дружеството на бургаските художници. Тази изложба се превърна вече в традиционна и интересът към нея е голям, каза председателят на ДБХ Добрин Вътев:  " В началото на годината художниците още нямат възможност за..

публикувано на 02.02.23 в 09:00

Постановка по текстове на Иво Сиромахов разкрива „Българската литература NAKRATKO”

Премиерата на постановката „Българската литература NAKRATKO” ще бъде тази вечер от 19:00 часа в зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК Бургас.  Неин автор е Иво Сиромахов и разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф..

обновено на 02.02.23 в 08:19