Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Приказните хора празнуват 70 години куклен театър в Бургас (ВИДЕО)

| обновено на 02.12.22 в 12:38
6
Заместник-кметът с ресор "Култура" Диана Саватева /вдясно/ поздрави от името на Община Бургас приказните хора

С куклено-музикален спектакъл в Бургас беше представена книгата „Приказните хора“ на Румяна Емануилиду за историята на детския театър в морския град, който отбелязва  90 години развитие. През 2022-а  се навършват и 70 години от началото на кукления театър в Бургас. По този повод Христина Арсенова, която е близо три десетилетия начело на Държавен куклен театър-Бургас се обърна с емоционални думи към трупата и публиката:


 "Чудя се много ли е, малко ли е един живот да си свързан само с един театър, да присъстваш в приказката  на този театър като главен герой, който с действията и решенията си определя какво, къде и как ще се случи. Дали аз съм била точния човек, от който театъра се е нуждаел, дали през всичките тези години съм вземал верните решения. Дали съм направила театъра разпознаваем, значим, интересен., уникален. Нека за това говорят другите-зрителите, колегите, театралните критици. Аз само знам, че си вършех работата с отговорност и обич, с отношение и отдаденост-така, както  ми е диктувало сърцето!"

Румяна Емануилиду /вляво/ и директорът на Държавния архив в Бургас Данка Георгиева

На фона на архивни кадри от знаменателни моменти, свързани с историята на театъра за деца, Румяна Емануилиду представи мотивацията си за написването на книгата и акцентите в  "Приказните хора". Получиха я и всички актьори от екипа на Държавен куклен театър-Бургас.

"Освен 90 годишната обемна история, в тази книга има репертоара на кукления театър от създаването му. С документи, със снимков материал са проследява развитието на театъра за деца-и сценографията, и музикалното оформление. Първите спектакли са били с музика на живо, свирело се е на пиано по цял ден, защото е имало 3-4 представления. Актьорите отначало са били самодейци, много от тях са напускали заради усилието да държиш с часове вдигнати ръцете си зад паравана."

Книгата отбелязва приноса за делото на детския театър на имена като Кръстьо Сарафов и Тачо Танев, Руси Радев, който се смята за първосъздателя на кукления театър, на Стоян Калоянчев, брат на Георги Калоянчев, който избира кукленото майсторство, както и на директорите Вичка Търколева, Марина Гочева и Христина Арсенова. Свидетелство за епохата са документите на Стефан Станчев, главен библиотекар на Регионалната библиотека тогава. 

Децата от театралната школа към Държавен куклен театър

От името на Община Бургас приветствие поднесе и заместник-кметът с ресор "Култура" Диана Саватева. Сред гостите бе директорът на Държавния архив Данка Георгиева. 

Празникът бе белязан от филм с откъси от за най-успешните представления през годините и изпълнения от детската формация към театъра "Училище за таланти" и основния състав. 

Повече чуйте в звуковите файлове. Вижте и видеото! 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Николина Енчева откри първа самостоятелна изложба

Художничката Николина Енчева подреди своята първа самостоятелна изложба в галерия Неси. Платната, маслена живопис, "разхождат" из най-знаковите и любими места в Бургас. Николина е запечатала Мостика, улиците, старите сгради, в които открива красотата и естетика на града. Тя е е от първия випуск дипломници в специалност Живопис на НХА-Филиал..

публикувано на 27.01.23 в 11:54

Книгата „От Пиргос до Константинопол” ще бъде представена в Бургас

Книгата „От Пиргос до Константинопол” ще бъде представена в Бургас. Тя е съставена от девет интервюта, които журналистът Митко Новков прави с Георги Каприев - една от най-ярките фигури в българската философия.  Премиерата в Бургас е днес (27 януари) от 18:00 часа в Зала „Георги Баев” на „Морско Казино”. В тази многопластова поредица от феерични..

обновено на 27.01.23 в 11:34

Постановка по текстове на Иво Сиромахов разкрива „Българската литература NAKRATKO”

Премиерата на постановката „Българската литература NAKRATKO” ще се състои на 2 февруари (четвъртък) от 19 часа в зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК Бургас.  Неин автор е Иво Сиромахов и разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански,..

публикувано на 27.01.23 в 11:32

Над 60 участници в литературния конкурс "Любовта е извор", творби се приемат до 5 февруари

Над 60 са участниците до момента  във второто издание на литературния конкурс „Любовта е извор“. Той продължава до 5 февруари и провокира деца и младежи да пишат по темата.  Инициативата е посветена на паметта за Стоян Русев (Дядо Благо) - български учител и писател роден в с. Заберново,  Малкотърновоско. БНР - Бургас е медиен..

публикувано на 27.01.23 в 09:20

Деца представят „Малката русалка” с професионални кукли

Обичаната приказка на Андерсен за "Малката русалка” ще се играе премиерно на 29-ти януари (неделя) от 17:30 часа в залата на Държавен куклен театър-Бургас. Деца ще представят постановката с професионални кукли, а входът е свободен. На сцената ще се изявят Александра, Ива, Весела, Матей, Николай, Ярослава, Диана, Теодор Й. , Теодор Г. ,Теана, Кристиян и..

публикувано на 26.01.23 в 10:51

На чаша странджанско вино представят книгата "Граници" на Стоян Дамянов

В Бургас ще бъде представена втората книга на бургазлията Стоян Дамянов – “Граници“. Т ова е книга за мъжкото търпение, за самоконтрола, за стрелянето по хора, за момичетата и звездите. Но и за размитата граница между съня, халюцинациите и реалността. За ясната граница между впечатленията на чулите и челите и на служилите и преживелите...

обновено на 26.01.23 в 08:42

“София филм фест на брега” стартира на 30 март с над 20 филма, изложба, видео срещи и литература

Реномираният кино фестивал “София филм фест на брега” ще се проведе за 21-ви път в Бургас от 30 март до 7 април. За трета поредна година прожекциите ще бъдат в Културен дом НХК. Над 20 игрални филма влизат в конкурсната програма на феста и ще се борят за една от двете статуетки “Сребриста чайка” - Голямата награда на журито с председател проф. Георги..

публикувано на 25.01.23 в 12:15