Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Табаков: Увеличението на заплатите на съветниците е със 115%, на администрация и кметове на села - с 0%

Не на 1 700, а на 2270 лв. скачат заплатите на общинските съветници в Бургас, след като гласуваха увеличение на възнаграждението на кмета. Кметовете на малките населени места и администрацията няма да получат никакво завишение. Данните бяха изнесени днес на пресконференция от „Движение България на гражданите“.

Темата бе поставена след питания от съветника Мария Табакова - с колко ще се увеличат заплатите, колко служители от администрацията са обвързани с това и също ще бъдат завишени доходите им и предвижда ли се подобно увеличени и за администрацията. Първоначалните сметки показваха, че заплатите на съветниците ще се увеличат на 1 700, но това не е така, посочи местният лидер на партията Живко Табаков:

„БСП подкрепиха това предложение (докладната за вдигане заплатата на кмета - б.а.), защото казваха, че с увеличаването заплатата на кмета, ще се увеличат заплатите на кметовете по населените места и това е причината да го подкрепят. Официалният отговор на администрацията е, че заплатите на общинските съветници ще станат 2 270 лв. Заплатата на кмета ще стане 4 670 лв. Увеличението, с това решение, на месец, ще струва повече от 148 000 лв. За един мандат ще струва 7 134 000 лв. В рамките на другата седмица ще внесем проект за промяна на правилника. Ще има изменение – да бъдат намалени заплатите на 25% от заплатата на председателя на общинския съвет и по този начин ще искаме да бъде замразена заплатата на 1050 лв. Това, което беше старото“, посочи Живко Табаков.

Спестените пари, на година - близо 1.8 милиона, да бъдат инвестирани в изплащане на кредита за бъдещата детска болница, предлага той.

Нито служители на общинската администрация, нито кметове на села или на Българово ще получат някакво увеличение, след решението на общинските съветници. Всъщност, единствените, които ще бъдат със завишени доходи са общо 53-ма души - 51 общински съветници, кметът Димитър Николов и омбудсманът Тодор Стамболиев.

Заплатите на общинската администрация зависят от възможността на общинския бюджет, а тези в общинските предприятия – от техните приходи.

Живко Табаков посочи, че продължава с подписката си сред граждани, за намаляване на заплатите на съветниците.


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подписка против изграждането на база на НАТО край Ямбол внесоха от коалиция "Левицата"

Подписка против изграждането на база на НАТО край Ямбол внесоха в областната администрация  лидерите на местната структура на коалиция „Левицата". Близо 3000 подписа са събрани от старта на кампанията през август миналата година. Председателят на ямболската структура на „Изправи се БГ“ Мими Караколева посочи че от коалицията настояват  областният..

публикувано на 01.03.24 в 11:08

МО с орган, който ще следи за дезинформация в медиите и интернет

Министерството на отбраната ще има орган, който ще следи за дезинформацията в интернет и медиите. Това става с изцяло новия устройствен правилник за дейността на Информационния център към ведомството. Документът беше обнародван в Държавен вестник. Информационният център ще следи и анализира "хибридни информационни атаки и дезинформационни кампании,..

публикувано на 01.03.24 в 07:45

"Червеният пират" вероятно е от Сливен, заплашвал е кметове и съветници

В Районната прокуратура в Сливен е образувано дело за заплахи за живота към кметовете на Сливен и Котел, директори на големи предприятия и фирми в Сливен и региона, които са изпратени по електронна поща.  Предполага се, че това е т.нар. "Червен пират", който изпраща заплашителни писма през електронната поща до магистрати, политици и публични..

публикувано на 28.02.24 в 16:45

Общински съветници от ГЕРБ в Бургас с декларация срещу перките в морето

Общинските съветници от ГЕРБ в Бургас също се обявиха против законопроекта, предвиждащ изграждане на ветрогенератори в Черно море. Според тях той крие неоценени рискове за околната среда и биологичното разнообразие, а това неминуемо ще засегне сектори като "Туризъм" и "Рибарство". Партия "Възраждане" се обяви против перките в морето..

обновено на 28.02.24 в 13:29

Против изграждането на база на НАТО край Ямбол, се обяви партия "Възраждане"

Партия "Възраждане" е против изграждането на база на НАТО във войсковия район „Кабиле“ край Ямбол. Това заяви депутатът от района Никола Димитров и обяви, че ще подкрепят евентуалното провеждане на местен референдум.  Министерството на отбраната е необходимо да инвестира повече средства в обновяването и модернизирането на нашата военна..

публикувано на 26.02.24 в 14:26

Партия "Възраждане" се обяви против перките в морето

Съветниците от партия "Възраждане" се обявиха срещу лобисткия, според тях Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, който ще разреши изграждането на ветрогенераторни паркове и ще застраши риболова и туризма. Това от своя страна  ще увеличи цената на тока за крайния потребител.  От местната структура на партията..

публикувано на 26.02.24 в 14:14
Корнелия Нинова, председател на БСП

БСП свиква избори за ново ръководство на организацията си в Бургас

"До два месеца БСП ще проведе пълен отчетно-изборен цикъл в София и в Бургас" - обяви председателят на партията Корнелия Нинова на брифинг след днешното заседание на Националния съвет. Избори ще има в общинската организация на БСП, които се налагат,  след като в  края на декември председателят ѝ Живко Господинов обяви, че подава оставка и обясни, че..

публикувано на 25.02.24 в 17:35