Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Табаков: Увеличението на заплатите на съветниците е със 115%, на администрация и кметове на села - с 0%

Не на 1 700, а на 2270 лв. скачат заплатите на общинските съветници в Бургас, след като гласуваха увеличение на възнаграждението на кмета. Кметовете на малките населени места и администрацията няма да получат никакво завишение. Данните бяха изнесени днес на пресконференция от „Движение България на гражданите“.

Темата бе поставена след питания от съветника Мария Табакова - с колко ще се увеличат заплатите, колко служители от администрацията са обвързани с това и също ще бъдат завишени доходите им и предвижда ли се подобно увеличени и за администрацията. Първоначалните сметки показваха, че заплатите на съветниците ще се увеличат на 1 700, но това не е така, посочи местният лидер на партията Живко Табаков:

„БСП подкрепиха това предложение (докладната за вдигане заплатата на кмета - б.а.), защото казваха, че с увеличаването заплатата на кмета, ще се увеличат заплатите на кметовете по населените места и това е причината да го подкрепят. Официалният отговор на администрацията е, че заплатите на общинските съветници ще станат 2 270 лв. Заплатата на кмета ще стане 4 670 лв. Увеличението, с това решение, на месец, ще струва повече от 148 000 лв. За един мандат ще струва 7 134 000 лв. В рамките на другата седмица ще внесем проект за промяна на правилника. Ще има изменение – да бъдат намалени заплатите на 25% от заплатата на председателя на общинския съвет и по този начин ще искаме да бъде замразена заплатата на 1050 лв. Това, което беше старото“, посочи Живко Табаков.

Спестените пари, на година - близо 1.8 милиона, да бъдат инвестирани в изплащане на кредита за бъдещата детска болница, предлага той.

Нито служители на общинската администрация, нито кметове на села или на Българово ще получат някакво увеличение, след решението на общинските съветници. Всъщност, единствените, които ще бъдат със завишени доходи са общо 53-ма души - 51 общински съветници, кметът Димитър Николов и омбудсманът Тодор Стамболиев.

Заплатите на общинската администрация зависят от възможността на общинския бюджет, а тези в общинските предприятия – от техните приходи.

Живко Табаков посочи, че продължава с подписката си сред граждани, за намаляване на заплатите на съветниците.


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът назначи новото служебно правителство „Донев - 2“

Президентът Румен Радев подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на служебно правителство. Той обяви и състава на служебното правителство, който е като досегашния  Министерски съвет с премиер Гълъб Донев, но без Велислав Минеков: Гълъб Спасов Донев -  служебен министър-председател на Република България;..

публикувано на 02.02.23 в 09:35
Кристиян Вигенин

Вигенин: Няма време за гласуване за механизма за гл. прокурор

До разпускането на това Народно събрание няма да бъдат гласувани промени в Закона за съдебната власт, с които да бъде създаден механизъм за разследване на главния прокурор, коментира заместник председателят на парламента Кристиян Вигенин в Ямбол.  Според Кристиян Вигенин за гласуването на промените на второ четене няма достатъчно време, тъй като дори..

публикувано на 30.01.23 в 16:02

За един депутат повече ще се бори ГЕРБ в Бургас

Един депутатски мандат повече е амбицията на ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори. Това обявиха на брифинг в морския град народните представители Любен Дилов-син, Жечо Станков и Андрей Рунчев. Джобът на българинът ще е основната тема на кампанията. В Бургас отново мандатите ще са 14, а ГЕРБ ще се бори за поне 5 от тях. Да ангажираме подкрепа..

публикувано на 30.01.23 в 13:08

ДБГ: Предложението за промяна на заплатите на съветниците беше тест за тях

Докладната записка, внесена от Движение България на гражданите за промяната на заплатите на общинските съветници в Бургас беше тест за тях. Това коментира председателят на местната структура на партията Живко Табаков. Друга тема на днешния брифинг беше Наредбата за преместваемите обекти и процедурата, по която се отдават. Докладната..

публикувано на 30.01.23 в 12:28

Борисов: Посредници са спечелили 800 млн. лв. от продажба на българско оръжие за Украйна

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов твърди, че между 40 и 50% от парите, които България е спечелила от продажбата на оръжие за Украйна, са усвоени от посредници. По думите му от 4 милиарда, 800 милиона лева са усвоени като комисионни от посредници, което е свръхпечалба и към нея не се слага надценката. Според Борисов тези посредници са свързани с бившия..

публикувано на 28.01.23 в 14:19

Румен Радев: Извънредните парламентарни избори ще бъдат на 2 април

Президентът Румен Радев насрочи следващите извънредни парламентарни избори за 2 април. Ще издам Указ, с който ще разпусна НС на 3 февруари, и насрочвам парламентарни избори на 2 април, каза още Радев. Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна празна на президента празна папката с третия мандат за съставяне на правителство, което бе и последният шанс за..

публикувано на 24.01.23 в 18:20
Константин Бачийски и Христо Симеонов, депутати от ПП

ПП отива на избори с широка антикорупционна коалиция

С широка антикорупционна коалиция "Продължаваме промяната" ще се яви на предсрочния парламентарен вот, също и на местните избори тази година. Ще имаме собствена кандидатура за кмет, но още е рано, каза в Бургас депутатът Константин Бачийски. Според Христо Симеонов като депутати са работили за икономическото развитие на региона и за деполитизацията в..

публикувано на 23.01.23 в 17:10