Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Светлозар Игов е носител на националната награда „Златен Пегас“ на Община Бургас

| обновено на 02.12.22 в 20:15
4
Кметът Димитър Николов показва наградата "Златен Пегас", която получава проф. Игов


Професор Светлозар Игов е носителят на голямата литературна награда „Златен Пегас“ на Община Бургас, която се връчва на две години. Тя е за цялостно творчество и постижения в областта на литературата и културата. За първи път е присъдена през 1994 година на поета Христо Фотев. Обяви я последният  носител на отличието поетесата и председател на Бургаската писателска общност Роза Боянова:

Наградата е за обширното му, задълбочено изследване на българската литература и безспорен принос към популяризация и анализ на литературните процеси в Бургас от десетилетия. Той е автор на най-хубавите текстове за Христо Фотев. В своята „История на българската литература“ пише за бургаската поетическа школа и нейните представители."

Професорът не успя да присъства лично на церемонията, но е обещал специална литературна среща за Бургас.

Керана Ангелова е носител на плакета

Плакетът „Пегас“ за поезия, проза и литературна критика тази година е за Керана Ангелова за книгата й „Дървото с наровете“. Тя сподели:

„Една книга е преди всичко своя автор, но в някакво паралелно, различно, духовно измерение, което благодарение на думите, на словото стана видимо за други хора, за читателите. Поезията в него обитава друго пространство и тръгва по други пътища, различни от тези на своя автор. Затова много е важно кое стои в началото на този път, на пътя на една книга. И аз съм много щастлива, че в началото на моята стихосбирка „Дървото с наровете“ стои Бургас.“


Поетът, литературен критик, съредактор на списание „Море“ Иван Сухиванов получи плакет „Христо Фотев“ за поезия. Годишната награда за проза „Петко Росен“ е за Антония Апостолова и книгата й „Нас, които ни няма“-роман, посветен на Бургас и  хората на 90-те години като главни герои.

Наградите връчи кметът Димитър Николов. Благодаря ви, че чрез вас Бургас става все по-духовен и културен град, заяви той:

„Тази година видяхме нови имена сред номинираните, което е прекрасно-заражда се една благородна конкуренция сред бургаската писателска общност и Община Бургас по един елегантен начин иска да направи своя реверанс към творчеството на всички бургаски автори. Надявам се и броят на читателите и феновете да се увеличава всяка година и възрастовата граница да пада.“

Церемонията в стил „поетичен Холивуд“ се състоя във фоайето на Държавната опера, а за атмосферата допринесоха изпълненията на джаз формация „Бургас“.

Повече чуйте в звуковите файлове. 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Николина Енчева откри първа самостоятелна изложба

Художничката Николина Енчева подреди своята първа самостоятелна изложба в галерия Неси. Платната, маслена живопис, "разхождат" из най-знаковите и любими места в Бургас. Николина е запечатала Мостика, улиците, старите сгради, в които открива красотата и естетика на града. Тя е е от първия випуск дипломници в специалност Живопис на НХА-Филиал..

публикувано на 27.01.23 в 11:54

Книгата „От Пиргос до Константинопол” ще бъде представена в Бургас

Книгата „От Пиргос до Константинопол” ще бъде представена в Бургас. Тя е съставена от девет интервюта, които журналистът Митко Новков прави с Георги Каприев - една от най-ярките фигури в българската философия.  Премиерата в Бургас е днес (27 януари) от 18:00 часа в Зала „Георги Баев” на „Морско Казино”. В тази многопластова поредица от феерични..

обновено на 27.01.23 в 11:34

Постановка по текстове на Иво Сиромахов разкрива „Българската литература NAKRATKO”

Премиерата на постановката „Българската литература NAKRATKO” ще се състои на 2 февруари (четвъртък) от 19 часа в зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК Бургас.  Неин автор е Иво Сиромахов и разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански,..

публикувано на 27.01.23 в 11:32

Над 60 участници в литературния конкурс "Любовта е извор", творби се приемат до 5 февруари

Над 60 са участниците до момента  във второто издание на литературния конкурс „Любовта е извор“. Той продължава до 5 февруари и провокира деца и младежи да пишат по темата.  Инициативата е посветена на паметта за Стоян Русев (Дядо Благо) - български учител и писател роден в с. Заберново,  Малкотърновоско. БНР - Бургас е медиен..

публикувано на 27.01.23 в 09:20

Деца представят „Малката русалка” с професионални кукли

Обичаната приказка на Андерсен за "Малката русалка” ще се играе премиерно на 29-ти януари (неделя) от 17:30 часа в залата на Държавен куклен театър-Бургас. Деца ще представят постановката с професионални кукли, а входът е свободен. На сцената ще се изявят Александра, Ива, Весела, Матей, Николай, Ярослава, Диана, Теодор Й. , Теодор Г. ,Теана, Кристиян и..

публикувано на 26.01.23 в 10:51

На чаша странджанско вино представят книгата "Граници" на Стоян Дамянов

В Бургас ще бъде представена втората книга на бургазлията Стоян Дамянов – “Граници“. Т ова е книга за мъжкото търпение, за самоконтрола, за стрелянето по хора, за момичетата и звездите. Но и за размитата граница между съня, халюцинациите и реалността. За ясната граница между впечатленията на чулите и челите и на служилите и преживелите...

обновено на 26.01.23 в 08:42

“София филм фест на брега” стартира на 30 март с над 20 филма, изложба, видео срещи и литература

Реномираният кино фестивал “София филм фест на брега” ще се проведе за 21-ви път в Бургас от 30 март до 7 април. За трета поредна година прожекциите ще бъдат в Културен дом НХК. Над 20 игрални филма влизат в конкурсната програма на феста и ще се борят за една от двете статуетки “Сребриста чайка” - Голямата награда на журито с председател проф. Георги..

публикувано на 25.01.23 в 12:15