Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стъпки от думи:

Йоана Вълчева пише романтичен трилър за археология

Пътешествие до Египет ще обогати сюжета на четвъртия й роман

| обновено на 04.12.22 в 22:30Преди да застане пред морска публика в Регионалната библиотека "Пейо Яворов" и да разкаже за своя път в света на думите, Йоана Вълчева бе гост в предаването "Ева в неделя" на БНР-Бургас. 

30-годишната писателка е автор на три книги. Дебютният й роман "Съвест", който излиза през 2011, е започнат, когато е едва на 19 години. От разказ се ражда историята за снайпериста Катя Суворова, чието действие се развива в Русия. През 2017 г. излиза "Пегол", провокиран от откритието на професор Стефан Найденов за зелено вещество, което превръща водата в гориво, наречено от българина "пегол".  Въборажението на авторката обаче заплита в сюжета освен гениалния изследовател и генералния секретар на САЩ,  софийски бездомник, тайна френска организация, бивш агент на КГБ. Действието се развива на три континента. В "Пратеник на полумесеца" /2020г/ главната героиня е американска журналистка, която се мести от САЩ в Италия, а основната тема е тероризмът. Тя излиза по време на ковид кризата. 


Йоана Вълчева определя книгите си като романтични трилъри. Сюжетите са интернационални, но в тях винаги има и българска следа:

 "Това, което ме насочи, е това, което аз обичам да чета. Всеки жанр има определени специфики и не вярвам, че автор може да пише нещо, което не познава. Книгите са динамични, интернационалият сюжет дойде после. Стремя се любовната нишка да не е основна, да има по-сериозен проблем, но се получава приятна комбинация от двете."

Вече работи по следващия си роман. Засега единственото, което може да издаде на почитателите си, е че книгата ще е за археология и загадки. Тук отново ще има българска нишка. Вълчева посочи:

"За "Пратеник на полумесеца" посетих Рим и това беше голямо вдъхновение. Сега съм планирала да видя места в Египет, който смятам да опиша в книгата."Противно на клишето за необщителния писател, който в кула от слонова кост твори, отдалечен от света, Йоана Вълчева е  от поколението, което залага на всички комуникационни канали. Има и сайт, който допълва общуването и представянето на книгите:

"Определено помага, но аз самата бих се определила като интроверт. Да пишеш е доста самотно занимание, но присъствието в дигиталния свят в момента е важно, по-лесно достигаме до читателите. Авторите на техните любими книги вече не сме просто едно име на корицата. Живите срещи освен това имат и много позитивна енергия."

Йоана Вълчева се надява, че нейната история, пътят до читателя от ръкописите през борбата за издаването им ще вдъхнови и други хора, които имат желание да пишат. 

Повече чуйте в звуковия файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 100 картини в изложбата - базар "399" в Бургас (снимки)

104 картини на 41 творци от цялата страна са включени в изложбата - базар „399“. Тя е представена в галерията на Дружеството на бургаските художници. Тази изложба се превърна вече в традиционна и интересът към нея е голям, каза председателят на ДБХ Добрин Вътев:  " В началото на годината художниците още нямат възможност за..

публикувано на 02.02.23 в 09:00

Постановка по текстове на Иво Сиромахов разкрива „Българската литература NAKRATKO”

Премиерата на постановката „Българската литература NAKRATKO” ще бъде тази вечер от 19:00 часа в зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК Бургас.  Неин автор е Иво Сиромахов и разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф..

обновено на 02.02.23 в 08:19

Откриват изложба "399" в галерията на бургаските художници

Изложба – базар „399“ ще бъде открита днес в галерията на Дружеството на бургаските художници. Максималната цена на творбите в нея са до тази сума, съобщи председателят на дружеството Добрин Вътев.  " Няма ограничение за техниката и формата на творбите. Преобладава живописта, но има и рисунка, акварел, графика, скулптура. Каня всеки, който..

публикувано на 01.02.23 в 09:00

Център „Алеф” удължава срока на десетия литературен конкурс до 15 март

Център „Алеф” удължава срока за представяне на творби в десетото издание на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” . Промяната се налага заради големия интерес към темата и прекъсването на учебния процес в страната поради грипна ваканция, което затруднява директната връзка с учениците...

публикувано на 30.01.23 в 17:29

"Разноликият Дилов" в Бургас

Любен Дилов-син ще представи книгата си "Разноликият Дилов" на 5 февруари 2023г., от 18:00 часа в Регионална библиотека Пейо К. Яворов.  Произведението представлява седем тома от събраните съчинения на Любен Дилов-баща. В нея ще откриете многото лица на един от най-обичаните български и най-превеждани европейски фантасти. Тя е плод на сътрудничеството..

публикувано на 30.01.23 в 13:56

Кино клас в Бургас към "София Филм Фест на брега"

За любителите на седмото изкуство, тази година се организира кино клас в Бургас към    тазгодишното издание на „София филм фест на брега“. Под насоките на специалист,и екипите към двата класа ще създадат три документални и три анимационни филма. Всеки желаещ може да влезе в ролята на сценарист, режисьор, оператор, сценограф, монтажист, звукорежисьор,..

публикувано на 30.01.23 в 13:29

Пътят на проф. Георги Каприев "От Пиргос до Константинопол"

Книгата"От Пиргос до Константинопол" беше представена в Бургас. В девет разговора между проф. Георги Каприев и Митко Новков се проследява пътят на известния философ от детските и младежките му години в родния град до някогашната столица на византийската империя.Идеята за създаването на книгата се ражда след една футболна среща, в която участват и..

публикувано на 30.01.23 в 12:15