Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Никулден ще е ясно кой ще стане „Художник на годината”

Георги Петков получава приза "Художник на годината" - 2021
Снимка: Община Бургас

И тази година връчването на приза „Художник на годината” ще се случи по време на откриването на традиционната никулденска изложба в Дружеството на бургаските художници. Над 50 автори от цялата страна и техните произведения, създадени през тази година, са включени в красивата експозиция „Никулден”.

Събитието ще се проведе на празничния 6 декември, от 13.30 часа, в Дружеството на художниците на „Александровска” 22. Сред номинираните за наградата "Художник на годината" са Андрей Янев и Анна Михайлова.

Анна Михайлова е родена в Бургас. През 1996 година е завършила Националната художествена академия, факултет по изящни изкуства, специалност стенопис, в класа на професор Тома Върбанов.

Участвала е в много общи изложби, национални и международни пленери. Творбите й са притежание на много частни колекци и галерии в България, Германия, Франция, Канада и други.

Андрей Янев е роден през 1965 г. в Бургас. Завършва НХА – специалност стенопис. Специализира художествен емайл в Санкт Петербург, Русия.
Името му се свързва с множество изложби живопис в България и чужбина, с редица творчески национални и международни проекти, с престижни награди в областта на изкуството. Атон е една от основните теми на неговото творчество, чрез която е разпознаваем както в България, така и в различни европейски държави, в САЩ и Китай.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десислава Минчева представя картини вдъхновени от Намибия

Девствените дюни на Намибия представя в картините си голямата българска художничка проф. Десислава Минчева. Експозицията с живописните пейзажи предстои да бъде открита днес в Бургас. За да предаде величието на природата с въздействащите й цветове, геометрия и нереална красота авторката два пъти е посетила тези места. "Като го видях и..

публикувано на 20.02.24 в 11:21

Първият кастинг за "Бургас и морето" за млади изпълнители ще се състои тази събота

Първият кастинг на Конкурса за млади изпълнители "Бургас и морето" ще се проведе тази събота. Талантливи изпълнители от цялата страна ще покажат най-доброто, на което са способни, а професионално жури ще изслуша и оцени всеки от тях. „Бургас и морето“ на 21-и век ще даде тласък на младите изпълнители Кастингът ще се проведе от 10:00ч. в..

публикувано на 20.02.24 в 10:44

Сбирка за фантасти и прожекции на филми очакват посетителите на бургаската библиотека

Сбирка на Клуб „Тера Фантастика“ към Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ ще се проведе днес от 18:30 часа. Темата е „Връзката между митология и политическа идеология в творчеството на Франк Хърбърт и влиянието на „Дюн“.  Водещ ще бъде Антон Фотев. В петък ще се състои "Историите на невидимите: Късо кино". Първата прожекция е на филма..

публикувано на 20.02.24 в 08:19

Прожектират безплатно за ученици филма „Киберпрестъпност“ в Бургас

Най-новият българския филм „Киберпрестъпност“ ще бъде излъчен безплатно за учениците в Бургас. Прожекцията ще се състои днес от 12.00 часа в Дом на културата НХК. Филмът е част от Кампанията „Пази детето в интернет“. Целта ѝ е да образова децата как да се предпазват от опасностите в интернет. Филмът „Киберпрестъпност“ е базиран на реални събития и..

обновено на 20.02.24 в 07:32

Сливенският симфоничен оркестър ще представи три бутикови концерта

Цикъл от три бутикови концерта ще представят на сливенската публиката музикантите от Симфоничен Оркестър Сливен. Съвместният проект на културния институт и Национална Художествена Гимназия “Димитър Добрович”, е под надслов Камерна музика в галерия "Нова".  Първото събитие “Романтика и съвременност”, ще се състои днес от 18:30ч. в Галерия “Нова”...

публикувано на 20.02.24 в 07:31

Наградиха победителите в третото издание на литературния конкурс "Любовта е извор"

На специална церемония днес бяха връчени наградите на победителите в третото издание на литературен конкурс „Любовта е извор“. В него със свои творби се включиха 122 участници от цялата страна и от чужбина. Конкурсът е посветен на писателя Стоян Русев, Дядо Благо, който е роден в Малкотърновско. Инициативата се реализира от НЧ „Фар“..

публикувано на 16.02.24 в 17:30

Награждават победителите в конкурса за любовна проза "Млад разказвач"

Днес ще наградят отличените в националния конкурс за любовна проза "Млад разказвач", на името на Атанас Радойнов. Събитието започва в 18 часа в Дома на писателя - Бургас. Жури в състав проф. д.и.н. Диана Радойнова, писателите Николай Фенерски и Янчо Чолаков отличи следните млади творци: - В първа възрастова група (18-24 г.) – Елиа Тилева от..

публикувано на 16.02.24 в 13:03