Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никодим Стоянов: Нямаме информация как се изпълнява Програмата за управление на МБАЛ-Поморие

| обновено на 11.01.23 в 13:00
2
Общинският съвеник от БСП Никодим Стоянов


Никаква информация нямаме за това как управителят на поморийската болница изпълнява Програмата за управление на здравното заведение макар че той трябва да ни информира поне на три месеца и многократно сме настоявали затова. Това заяви общинският съветник от БСП Никодим Стоянов, който коментира изявление на кмета на града пред БНР-Бургас за състоянието на болницата и повишение на заплатите за работещите в нея:

„Увеличението на заплатите е факт от февруари миналата година, но то не се дължи на по-добри финансови резултати, а на това, че в сектора бяха повишени възнагражденията съгласно Колективния трудов договор. Но не е вярно, че сестрите вземат по 1 700 лева. Основната заплата в нашата болница на сестра е 850 лева. А сестра с 45 години стаж с всички надбавки получава малко над 1 000 лева.“

В края на миналата година получихме писмо от персонала на вътрешно отделение, че си получават заплатите с голямо забавяне, че има напрежение и че никой не им дава обяснение за финансовото състояние на болницата, добави Стоянов.

Общинският съветник изрази опасения, че след края на ремонта на детското отделение няма да бъдат намерени необходимите специалисти, за да заработи звеното. Като „скандално“ Никодим Стоянов квалифицира решението от последното заседание на Общинския съвет, с което управителят на болницата д-р Кирил Хинов е определен и за прокурист на Медицинския център, който е отделно търговско дружество. Групата на БСП са гласували „против“, защото не са им били посочени мотиви кое налага подобно решение, посочи той.  

И през 2023 година МБАЛ-Поморие се очертава основен репер на местната политика

Относно състоянието на МБАЛ-Поморие съветникът от БСП се позова на във финансовия отчет за 2021 година, според който задълженията на болницата са били 1 545 000 лева. Голяма част от тази сума са средства, които общината е предоставила като временна помощ на болницата, до края на 2021 година нейния размер е 1 055 000 лева, отбелязва Стоянов. Задълженията към доставчиците са били 231 000 лева:

„Нееднократно и през 2022 година Общинският съвет е гласувал средства за болницата. Допускам, че са разходвани, за да покрият повишените цени на консумативи, лекарства, ток, така че ако болницата е изчистила задълженията си към доставчици, то това се дължи не на положителни финансови резултати и по-добър мениджмънт, а по-скоро на временната помощ, предоставена от общината.“

Само за миналата година Общинския съветник е гласувал около 300 000 лева гласувани за болницата, добавя Стоянов.  С кмета Иван Алексиев общинският съветник се солидаризира, че държавата не оказва необходимата подкрепа на общинските болници.

Болничното настоятелство, учредено по инициатива на Никодим Стоянов, вече има официална регистрация. Негов председател е бизнесменът Найден Щерионов. То е третото в страната след създадените към сливенската и пловдивската болници. Първата им инициатива ще е в подкрепа на АГ-отделението по повод Деня на родилната помощ.  

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниела Божинова (в средата) подава документите за регистрацията на партия

Даниела Божинова оглави листата на Зелено движение в Бургас

Даниела Божинова е водач на листата на партия "Зелено движение" в Бургас за парламентарните избори на 9 юни. Отделилата се от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" формация регистрира днес листата си в Районната избирателна комисия. Втори след Божинова е Владимир Димитров от "Зелена Странджа". Листата включва 12 души, повечето от..

публикувано на 07.05.24 в 17:44

ПП-ДБ регистрира своята листа в Бургас (ОБНОВЕНА)

Коалицията „Продължаваме промяната“ - Демократична България регистрира в Районната избирателна комисия в Бургас своята листа, в която са включени 23 души. Водач в Бургас е бившият премиер Николай Денков. ПП-ДБ ще предложи много ясна формула за управление на България след изборите. Важно е да се създаде ново реформаторско правителство, каза..

публикувано на 07.05.24 в 16:24
Бургас

Партиите и коалициите в Бургас предлагат още от същото. Гражданите: Всеки дърпа чергата към себе си от алчност

Без изненади тръгват към предсрочните парламентарни избори партиите и коалициите в Бургас. От Втори многомандатен избирателен район едни и същи кандидати, както и едни и същи водачи на листи ще поемат към новото 50-то Народно събрание. Единствената партия, която промени посоката, е Средна европейска класа с лидер Константин Бачийски. Те..

публикувано на 07.05.24 в 09:14

Последен срок за регистрация в ЦИК на партии и листи за изборите 2 в 1

Днес до 17 часа е крайният срок, в който партиите, коалициите и Инициативните комитети правят предложения до Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация на кандидатски листи за изборите за Европейски парламент. Днес е и последният срок, в който районните избирателни комисии ще регистрират кандидатските листи за изборите за Народно събрание...

публикувано на 07.05.24 в 08:10

Синдикалистът Иван Кирилов води листата на "Солидарна България" в Бургас

Бургаското пристанище да остане държавно е едно от целите на обединение "Солидарна България". Един от основателите му Ваня Григорова казва, че според информацията за изпълнението на поръчките, които ще допринесат за доброто му финансово състояние, се отклоняват. под натиска на част от управляващите. 18 души от бургаски регион влизат..

обновено на 06.05.24 в 17:18

Футболистът Милен Георгиев и бившият депутат Христиан Митев в обща листа на "Синя България"

20 души влизат  листата на "Синя България". Тя обединява десет консервативни партии и беше регистрирана днес. Част от кандидатите са добре познати лица. Сред тях има адвокати, лекари, предприемачи и журналисти. Водач е настоящият общински съветник и бивш футболист на "Нефтохимик" Милен Георгиев. Втори е адвокатът Христиан Митев, който стоеше..

обновено на 06.05.24 в 17:04

Листа от 28 кандидати за народни представители регистрира ДПС в РИК Бургас

Севим Али е водач на листата на ДПС в Бургас за следващите парламентарни избори на 9-и юни. Днес партията регистрира в Районната избирателна комисия (РИК) в Бургас листа от 28 кандидати за народни представители. Според Али, сформирана е силна листа от доказани парламентаристи.  "Всички са доказани професионалисти. Хора, които заслужават доверие на..

публикувано на 06.05.24 в 16:43