Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апостолът на свободата:

Химн за Васил Левски е създал композиторът Георги Шагунов

Бургаският духов оркестър е разучил неизвестния досега марш и го възражда за нов живот

4
Заглавната страница на партитурата на Химна за Левски



В поредица от материали в рубриката ни „АПОСТОЛЪТ НА СВОБОДАТА - 150 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ" ви разказваме за документи, снимки и спомени, запазени в Държавния архив в Бургас и в Регионалния исторически музей в града ни, свързани с Васил Левски.

Днес ще ви разкажем за марш посветен на националния ни герой. Той не е бил известен досега на широката общественост. Негов автор е композиторът Георги Шагунов, капелмайстор на 24 пехотен Черноморски полк. 

По повод 150 години от гибелта на Левски има идея маршът да бъде изпълнен от Бургаския духов оркестър. 

Композиторът е озаглавил творбата си "Химн за Васил Левски". Партитурата е открита в неговия личен архив, който се съхранява в Държавния архив в Бургас. Музикалното произведение е създадено през 1948 година, като е посочена датата 20 юли. Тогава Шагунов е на 75 години, вече пенсионер, но до последния си дъх той продължава да твори. Най - вероятно този марш посветен на Левски е една от последните му творби, защото известният композитор, диригент и музикален педагог умира през ноември същата година.   


Предположенията са, че създаденият химн е бил повлиян от честването на рождението на Апостола на свободата /18 юли/, посочи директорът на Архива и председател на местната структура на общобългарския комитет „Васил Левски“ Данка Георгиева:

"Аз се постарах да проверя дали химнът е бил изпълняван, но няма данни за това. Нормално е след като маестро Шагунов го създава да е бил просвирен, но след това явно е позабравен. Надявам се, сега с помощта на Бургаския духов оркестър да го възродим! Освен нотите има и малко текст, който все още не сме извадили. Това ще е наша задача, за да разберем дали това е цяло стихотворение или просто някъде Шагунов е акцентирал, защото текста не е върху целия нотен лист. Маестрото, които е създал над 2000 произведения, има навика да създава освен музиката и текста за маршовете, които композира."   


Диригентът на Бургаския духов оркетър Анастас Камиларов е работил няколко месеца по Химна за Левски, за да обработи партитурата и да може музикантите да изсвирят творбата на Шагунов. 

"Колегите сериозно и с голямо желание подходиха към поставената задача и вече сме разучили марша. Не беше толкова трудно, защото ние сме работили и по други негови архивни материали. Самото разчитане отнема известно време, тъй като всеки има специфичен почерк, но когато човек свикне с неговия стил е много по - лесно. Ние сме готови да го изпълним, но трябва да се реши дали това да стане сега или за годишнината от рождението му, тъй като звученето на марша е много жизнерадостно!"   


Дали ще бъде изпълнен Химнът за Васил Левски сега през февруари, по повод 150 - тата годишнина от гибелта му или през юли, когато се чества рождението му предстои да се вземе решение от отдел "Култура" на община Бургас.

повече може да чуете в звуковия файл:

видео може да гледате тук:

Химн за Васил Левски

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

От детска градина "Златното ключе", БНР Бургас стартира Маратон на четенето

БНР Бургас започна маратон на четенето сред детските градини и училищата в града. Екипът на обществената медия чете на малчуганите едни от най-интересните сюжети от книжката „Приказни истории с БНР Бургас“ . Нашето издание, в което разказите са създадени от деца за деца.  Днес посетихме Детска градина „Златното ключе“.  Възпитаниците му..

публикувано на 09.04.24 в 17:17

БНР-Бургас събира приказни детски истории за осми път

За осми път БНР-Бургас провокира детското въображение и интерес към четенето на книги и създаването на истории! В Международния ден на детската книга напомняме на деца и родители, че проектът на обществената медия „Приказни истории с БНР Бургас“ е отворен и може да изпращате вашите авторски сюжети.  В конкурса могат да участват деца на възраст от 5 до 18..

обновено на 02.04.24 в 13:45
Водещите Алексей Ледов и Атанасия Петрова

Художничката Емилия Николова пред "Детско царство"

Художничка Емилия Николова гостува в седмичното издание на предаването „Детско царство“. Пред водещите Алексей Ледов и Атанасия Петрова тя разказа за увлечението си по изобразителното изкуство: „Рисувам от малка. Това увлечение към създаването на някакви пространствени образи като че ли на човек му е дадено с неговото създаване. То иска да..

публикувано на 31.03.24 в 09:00

Народната певица Златка Ставрева пред "Детско царство"

Народната певица Златка Ставрева бе специален гост в предаването "Детско царство" на 10 март. Пред водещите Надя, Григор и Атанасия Петрова тя разказа за първите си стъпки в народното пеене и фолклорната традиция, която предава на младите. Певицата сподели: "Духът на легендарна Странджа, който нося вече толкова години, е силата на моето ежедневие,..

обновено на 10.03.24 в 16:39

Роза Боянова: Фотев говореше малко, но ронеше бисери

С кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“ БНР-Бургас отбелязва  90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев. Община Бургас и БНР-Бургас обявиха събитията, посветени на поета Христо Фотев Съвместно с Община Бургас медията ни  подготвя биографична експозиция, посветена на житейския и творчески път..

обновено на 06.03.24 в 10:38

БНР-Бургас подготвя изложба за Христо Фотев пред НХК

БНР-Бургас ще отбележи 90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев с кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“ Съвместно с Община Бургас обществената медия подготвя биографична експозиция, посветена на житейския и творчески път на Христо Фотев-роден на Благовещение, отдаден на словото, морето и своя Бургас. Ръкописи,..

публикувано на 23.02.24 в 15:22

Отбелязваме Световния ден на радиото

Отбелязваме Световния ден на радиото. Инициативата е на ЮНЕСКО. Тази година честването ще се проведе за 13-и пореден път, и е под наслов: "Радиото: един век информира, забавлява и образова".  Бургазлия реставрира радио апарати от Втората световна война В епохата на бурно технологично развитие, радиото остава медията, на която се доверяват..

публикувано на 13.02.24 в 10:43