Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов случай и нови чудовища обещава авторът на „Мамник“

Васил Попов се среща на 22 февруари с читатели в Бургас

| обновено на 21.02.23 в 10:56
3
Снимка: личен архив


„Мамникът е крилато демонично създание от българския фолклор. Има нещо примамващо в самата дума и човек иска да разбере повече. Казах си-това ще бъде заглавието на книгата. За мен беше важно да се фокусирам върху една истинска човешка, семейна история и причините за  зараждането на това зло “, разказва Васил Попов пред БНР-Бургас за вдъхновилата го находка от трудовете на нашите фолклористи и етнографи Михаил Арнаудов и Димитър Маринов. За няколко месеца неговият „Мамник“ се превърна в една от най-четените и обсъждани български книги. На 22 февруари „Мамник“  и авторът му ще долетят и в Бургас за среща с читатели и почитатели в книжарницата на улица "Александровска" 51 от 18 часа.

Сюжетът вплита фолклор, историята на Западните покрайнини и последствията от Ньойския договор, коронавирус, трънски диалект, хумор, дори рок и сръбска музика.


В трънското село Вракола се случват необикновени неща - няколко човека са убити по невиждан начин, други се събуждат с особени белези по тялото. Сякаш над селото е надвиснало нечовешко зло. Настаненият в старчески дом Емил, заедно с граничния полицай Божана Горнева, започва да разследва странните случаи и се натъква на потулени от миналото загадки и на оживяло от българския фолклор чудовище. В битката със злото ще им помага и един възкръснал мъртвец, който има несвършена работа на този свят.

Сравняват село Вракола, където се развива действието в романа с Туин Пийкс, а самият Васил Попов със Стивън Кинг. Той самият се усмихва на подобни сравнения и търси успеха на книгата в нейната многоликост. „Мамник“ се приплъзва умело край няколко жанра- крими, фентъзи, исторически роман, хорър:

„Книгата смесва много жанрове и всеки може да открие по нещо за себе си. Радвам се на успеха й, не само като на мой личен, а и като успех на жанрова книга, защото каквото и да си говорим в България жанровата литература винаги е била малко пренебрегвана и на нея се е гледало като на второ качество литература. „Мамник“ показа, че явно има глад у читателите и слушателите за такъв тип книги.“

Село Вракола е базирано на истинското село Филиповци, от където са бабата и дядото на Васил Попов. Именно използването на диалект в книгата той посочва като едно от големите предизвикателства: „Тъй като първоначалната идея беше слушането, за мен беше много важно диалозите в книгата да бъдат реалистични.“


За почитателите на книгата Васил Попов издава, че вече работи върху втора част: „Мога да кажа само, че ще има нов случай, нови чудовища и някой от героите ще се завърнат. Но не бързам, искам да си дам време. Осъзнавам, че е риск, но се надявам, че ще предложим на читателите и на слушателите качество, което няма да е по-малко от това на „Мамник.“

Въпреки страстта си към литературата, Васил Попов завършва екология в СУ и като еколог участва в един проект на National Geographic, по който пътува в малко познати интересни места из България. Автор е на разкази и романи, базирани на български митове и легенди. През годините творбите му са отличавани в редица литературни конкурси, като "Таласъмия" на клуб "Уибробия", литературния конкурс на списание ShadowDance и конкурса на "Сборище на трубадури" на името на Агоп Мелконян. Дебютната му книга е сборникът „Вълчи разкази“. „Мамник“ е победител в Storytel Studio - първия по рода си конкурс в България за оригинален аудиосериал. В платформата той живее с гласа на актьора Владимир Пенев.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Художничката Петя Христова представи изложба от стъкло в Ямбол

В навечерието на Великденските празници в ямболската галерия LP ART  своята самостоятелна изложба „Иконите и стъклото“  представи художничката Петя Христова.  Изложбата на Петя Христова, в която са представени 33 икони от стъкло, е уникално явление в арткалендара на Ямбол,  тъй като е обърната изцяло към декоративното изкуство, подчерта..

обновено на 03.05.24 в 09:03

Божана Славкова за поезията и каузите, които си струват

Първата българка, лауреат на Международния поетичен конкурс "Мили Дуели" (Mili Dueli), ще гостува в Дома на писателя на 8 май от 18.00 часа. Божана Славкова спечели конкурса в конкуренция на над 700 автори от повече от 100 страни. Участието в конкурса е протекло на няколко етапа, уточни тя и посочи за стихотворението „Дървото с..

обновено на 02.05.24 в 15:48

Трио "Deja Vu" представиха първия си албум пред бургаска публика

Бургаските музиканти от „Déjà vu” представиха първия си самостоятелен албум „Път към върха". Събитието бе на откритата сцена в Експозиционен център „Флора“.  Албумът включва 15 песни. За емоцията от дебютния албум и срещата с родната публика Мирослав Станчев, Дражо Бошнаков и Бранимир Недков споделиха: "Голямо вълнение, сбъдната мечта и..

обновено на 02.05.24 в 13:37

Captain Hollywood Project се присъединяват към SPICE Music Festival

В програмата на  SPICE Music Festival 2024  (2 и 3 август 2024 ) се присъединяват и  Captain Hollywood Project . Тони Доусън – Харисън, известен като Captain Hollywood е един от първите брейкденс артисти в Европа, успял да достигне първите места в класациите като самостоятелен артист, без каквато и да е помощ от звукозаписна компания. Музикант,..

публикувано на 02.05.24 в 10:51

Монетното съкровище от с. Синеморец се завърна в Историческия музей в Царево

Монетното съкровище от село Синеморец се завърна в трезора на Общинския исторически музей в Царево, съобщиха от общината. Близо половин година то бе част от изложбата „Сребърна Тракия“, която включва над 1700 експоната от 18 български музея. Тя беше една от най-големите изложби по брой експонати и представителност и беше представена  в..

обновено на 02.05.24 в 09:52
Маестро Йордан Дафов (в средата) ще застане на диригентския пулт за Великденския концерт на бургаската опера.

Вагнер и Бетовен във Великденския концерт на Държавната опера в Бургас

Произведения на Рихард Вагнер и Лудвиг ван Бетовен ще звучат тази вечер във Великденския концерт на Държавната опера в Бургас. Началото му е в 19 часа, а зад диригентския пулт ще застане носителят на наградата "Златен век" на Министерството на културата маестро Йордан Дафов. Първа в програмата е "Нюрнбергските майстори певци" - единствената от зрелите..

публикувано на 02.05.24 в 09:10

Трио „Déjà vu” представят първия си самостоятелен албум в родния Бургас

Бургаските музиканти от „Déjà vu” ще представят първия си самостоятелен албум „Път към върха". Събитието ще се състои на 1 май /сряда/ от 17:30 часа на откритата сцена в Експозиционен център „Флора“. Мирослав Станчев, Дражо Бошнаков и Бранимир Недков от вокалното трио са подготвили незабравима вечер за бургаската публика. Албумът „Път към върха”..

обновено на 01.05.24 в 10:06