Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Съдът отмени спорното решение на ЦИК за изборните протоколи

Снимка: БГНЕС

Административният съд София-град отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), според което в изборните протоколи резултатите от хартиеното и машинното гласуване трябва да се отчитат общо. Срещу това решение бяха подадени четири жалби.

Сега се чака решението на ЦИК, която в тридневен срок от днес трябва да реши дали да обжалва това решение, което е категорично. ЦИК трябва да се съобрази с указанията на съда и да вземе решение, с което бюлетините от машините и пуснатите в урната бюлетини да се броят отделно.

Според съдебния състав при взимането на първоначалното решение, което вече е отменено, не е имало чисто процедурни нарушения – тоест е взето с необходимото мнозинство, но е нарушен Изборният кодекс, тъй като той не предвижда смесване на бюлетините при тяхното отчитане.

Според волята на законодателя, записа в мотивите си съда, секционните избирателни комисии трябва да посочат поотделно двата резултата от гласуването с хартиена и машинна бюлетина.

Трите административни съдийки определят общото вписване като дописване на закона.

Решението противоречи на Изборния кодекс, защото "не гарантира прозрачността на изборния процес и не дава възможност за реален контрол на изборния процес, както от гражданите, така и от съда".

От говорител на ЦИК предстои да научим по-късно дали ще се прегласува това решение отново или все пак ще се мине и през санкцията на Върховния административен съд.


По публикацията работи: Свобода Атанасова

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича срокът за промени в партии и коалиции в ЦИК

До 17 часа днес Централната избирателна комисия ще приема документи за промяна в състава на партии или коалиции, както и за промяна в наименованието им. Крайният срок за регистрация на листи за народни представители в районните избирателни комисии изтича на 28 февруари. До тази дата партия или коалиция може да поиска регистрацията й за участие във..

публикувано на 25.02.23 в 09:24

РИК Бургас регистрира още една кандидатска листа за изборите

Районната избирателна комисия в Бургас регистрира втората кандидатска листа за участие в парламентарните избори на 2 април. Това е политическа партия Български национален съюз „Нова демокрация“.  Партията е регистрирана в ЦИК с  Решение № 1653-НС/14.02.2023 г ., подписано от Боян Боянов Станков-Расате – упълномощен от Борис Филипов Иванов, в качеството..

публикувано на 24.02.23 в 15:13