Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК указа на кметовете да прилагат новите ТЕЛК разпоредби в Закона за здравето

С писмо до всички кметове на общини Централната избирателна комисия им указа да прилагат новите разпоредби в Закона за здравето относно удължените ТЕЛК решения. Поводът е сформирането на подвижни избирателни секции, в които на втори април ще гласуват хора с увреждания, като тези от тях с изтекли ТЕЛК решения, също ще могат да упражнят правото си на вот от домовете си, ако в общината има подвижна секционна комисия.

Писмото на ЦИК до кметовете идва след запитване на БНР по темата дали хората с изтекли ТЕЛК решения, които нямат нови заради бавната работа по преосвидетелстване, ще могат да гласуват с подвижна секция. Затова и ЦИК указа да се спазват новите разпоредби на закона.

Така човек, който е подал 3 месеца преди да изтече ТЕЛК решението му заявление за ново, но все още няма издадено такова, няма да бъде лишен от право да гласува с подвижна секция.

"Докато няма ново ТЕЛК решение, общинските администрации следва да приемат това, което е имало до момента", поясни пред БНР говорителят на ЦИК Росица Матева.

При подаване на заявлението за гласуване с подвижна секция, хората с увреждания не трябва да предоставят ТЕЛК решение:

"Не, не трябва да представят документи. След като подадат заявлението общинските администрации служебно проверяват дали отговарят на изискванията да бъдат включени в списъка за гласуване с подвижна СИК. А изискването е за заболяването да е от такъв характер, че да не позволява на избирателя да напусне дома си и да отиде до изборното помещение. В нашето принципно решение сме казали медицински документи, които установяват това състояние. Имаме предвид, ако има някакво временно разстройство на здравето, което обаче предполага, че избирателят не може да напусне дома си, то също трябва да бъде взето предвид, но трябва да бъде установено със съответните епикризи".


По публикацията работи: Стефка Бакърджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стопирането на соларния парк в община Средец остана извън дневния ред на сесията /ОБНОВЕНА/

Докладната записка за стопиране на проекта за соларен парк край селата Дюлево, Дебелт, Светлина и Суходол  остана извън дневния ред на днешното заседание на общинския съвет в Средец. Десетки жители на засегнатите села очакваха в залата отмяна на решението за изграждане на фотоволтаична централа до селищата им.  Докладна записка за стопиране на..

обновено на 24.04.24 в 14:05

Ивайло Вълчев:„Има такъв народ“ има готовност за предстоящите избори 2 в 1

„Има такъв народ“ има готовност за предстоящите избори 2 в 1. Това коментира бургаският депутат Ивайло Вълчев. Според него позициите на партията сега са по-добри в сравнение с предходните избори.   "На парламентарните избори партиите, които бяха в сглобката, особено ПП - ДБ, те ще трябва много да се обясняват на своите избиратели. Мисля, че..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Тренд" за нагласите преди вота 2 в 1: ГЕРБ-СДС водят с над 9% пред ПП-ДБ

Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори. Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение, а 11% оценяват положително промените в Конституцията – в частта ѝ за служебния кабинет. Това са малка част от изводите от последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг..

публикувано на 24.04.24 в 09:39

Емил Пейчев се оттегли от Общинския съвет в Царево

Емил Пейчев внесе заявление в деловодството на Общинския съвет в Царево, с което обяви оттеглянето си като общински съветник. В съобщение в социалните мрежи, той обясни: „Винаги съм заявявал, че трябва да има ограничение до два мандата за всяка избираема от народа длъжност, за да се предостави възможност на нови лица да се включат и..

публикувано на 24.04.24 в 08:52

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и..

публикувано на 24.04.24 в 08:09
Константин Бачийски

Средна Европейска Класа прекрати участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна Европейска Класа прекрати участието си в коалицията ПП-ДБ. Това обявиха от партията с писмо до медиите.  В него пише: "Решението на ПП-ДБ да обедини усилия с ГЕРБ и ДПС доказаха, че по този начин не могат да се противопоставят на техния порочен модел. Ние от Средна Европейска Класа, като политическа партия, винаги сме били стриктни..

публикувано на 23.04.24 в 15:29

Тръгва системата за подаване на е-заявления за гласуване в чужбина

Днес от 12 ч. на интернет страницата на Централната избирателна комисия започва да работи системата, през която може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната. Срокът за подаване изтича в 24 часа българско време на 14 май. Сънародниците ни зад граница, подали заявления, ще бъдат вписани в избирателните списъци на секциите, които ще..

публикувано на 23.04.24 в 09:44