Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Светлина: Политиците да се обърнат с лице към проблемите на хората

6
Центърът на село Светлина, община Средец

Нови лица в политиката, с интерес и решение на проблемите на обикновения човек – така виждат бъдещите народни представители жителите на странджанското село Светлина. Не са обаче оптимисти, че това скоро ще се случи. Избирателите там са 94, повечето ще гласуват, но някои не са убедени за кого и че този път ще е различно и ще се стигне до редовно правителство. 

Чисти улици, приветлив център, дружелюбни местни жители - това видяхме при посещението си там. Селото се прочу с обявената от кмета парична награда за всеки, който съобщи за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Съществуващите до тогава сметища бяха почистени, старите контейнери - поправени и оцветени, а селото светна след ремонтираните неработещи улични лампи.  Площадът пък грейна за празниците, след като французи, живеещи в селото дариха украса и декорации. 


Въпреки това селото има своите проблеми – първият в сферата на здравеопазването. Там няма лекар, за да посетят джипито си трябва да ходят  до Средец или Бургас. При здравословен проблем разчитат на Бърза помощ.

На месеца поне един път да идва доктор или сестра в селото. И лекарства да ни носят, защото някои не могат и до големия град да отидат“, казват възрастни жители на селото.  

Светлина е на десетина минути път до общинския център Средец, но инфраструктурата и междуселищните връзки не са добри.

„Пътищата са в отвратително състояние. Два пъти в седмицата – вторник и четвъртък имаме връзка със Средец. А с Бургас нямаме. Минава автобус от Ямбол до Бургас, но той спира извън селото“, оплакват се местните.

Те са недоволни и от стари водопроводни тръби и лоша питейна вода:

Искаме директно да се смени цялата ВиК мрежа за чистата вода, за да може като пием от тая вода да знаем, че няма да се разболяваме. Тръбите са полагани още през 60-те години, етернитови, доказано е в цяла Европа, че тези тръби са канцерогенни“


В Светлина са доволни от кмета си, но имат критики към народните представители в парламента.

"Аз от толкова години гласувам, сега имам вътрешен глас да не гласувам. Защо големците в парламента не преодолеят тяхното его и да се сдружат най-накрая?"

"Искам да гласувам, просто не знам за кого. Докато ги изгонят от едната партия и те отиват в другата, така никога няма да има мнозинство"  

"Професия депутат има ли в Америка? Само в България има депутат до живот. Искаме смяна, нови лица"

"Тях ги интересува тяхното лично благо, въобще не мислят ние как живеем"

Повече чуйте в звуковите файлове: 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Възраждане" ще стане част от групата „Идентичност и демокрация“ в Европарламента

ПП" Възраждане" ще стане част от групата „Идентичност и демокрация“ в Европарламента. Това ще се случи на 12 април на европейска конференция в София, каза в Бургас депутатът Борис Аладжов. Той и бургаски съветници днес представиха позициите си по актуални теми.  От партията са категорични, че започналите протести..

публикувано на 20.02.24 в 14:11

Активисти на „Възраждане“ блокираха входа на пристанище Бургас – Запад

Активисти на партия „Възраждане“ блокираха за около два часа входа на пристанище Бургас – Запад, заради решението на Конституционния съд, с което потвърди решението на Народното събрание да няма референдум за запазване на българския лев.  Близо 50 души с плакати и знамена настояваха гласът им да бъде чут. Александър Койчев, Борис Аладжов и..

публикувано на 18.02.24 в 11:47

Гласуваха единодушно бюджета на община Сунгурларе

С абсолютно мнозинство Общинският съвет в Сунгурларе прие бюджета на общината за 2024 година.  Фи нансовата му рамка възлиза на 31 241 859 лв, а капиталовите разходи са почти 12 млн лв. Приоритетни за общината са големите инфраструктурни проекти, подобряване на пътната мрежа, на училищната инфраструктура и разкриването на нови социални услуги,..

публикувано на 16.02.24 в 15:30

"Галъп": 66,4% не очакват промяна след ротацията, но само 30,9% искат избори

66,4% от пълнолетните българи не очакват значителни промени в политиката на новото правителство след ротацията, а 18% очакват. Останалите не могат да определят. Това сочат националнопредставителни данни на „Галъп интернешънъл болкан“ от изследване, проведено между 11 и 19 януари "лице в лице" сред пълнолетните българи. Междувременно, рутинният..

публикувано на 15.02.24 в 12:40

Общинският съвет на Бургас гласува Бюджет 2024 (ОБНОВЕНА)

След 8 часови дебати по различни точки от дневния ред и гласуване на най-важния финансов документ на общината - Бюджет 2024, Общинският съвет приключи днешното си заседание. Дебатите по приемането на проекта за бюджет на Община Бургас за 2024 година започнаха малко след 12:00 часа и приключиха в рамките на близо 3 часа, със заявка за пълна..

обновено на 14.02.24 в 17:47

Необходимостта от намирането на купувач на „Лукойл“ е обсъдил Асен Василев във Вашингтон

Възможностите за намаляване на руската зависимост от газ и петрол в региона на Балканите и необходимостта от намиране на стратегически купувач за бургаската рафинерия „Лукойл“ обсъди министър Асен Василев на среща със заместник-помощника на президента на САЩ и старши съветник по въпросите на енергетиката и инвестициите Амос Хохстийн. Тема на разговора..

публикувано на 14.02.24 в 15:36

Съветниците приемат бюджета на община Бургас за 2024 година

Проектът за бюджет на община Бургас за 2024 година ще бъде гласуван на седмото заседание на общинския съвет днес. Макрорамката му е над 506, 6 млн лева. Общо съветниците ще разгледат 43 докладни записки. Какво предвижда проектът за бюджет на община Бургас за 2024 година  Димитър Николов: Бюджетът на обгщина Бургас е отговор на демографската..

публикувано на 14.02.24 в 07:35