Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жители на Светлина: Политиците да се обърнат с лице към проблемите на хората

6
Центърът на село Светлина, община Средец

Нови лица в политиката, с интерес и решение на проблемите на обикновения човек – така виждат бъдещите народни представители жителите на странджанското село Светлина. Не са обаче оптимисти, че това скоро ще се случи. Избирателите там са 94, повечето ще гласуват, но някои не са убедени за кого и че този път ще е различно и ще се стигне до редовно правителство. 

Чисти улици, приветлив център, дружелюбни местни жители - това видяхме при посещението си там. Селото се прочу с обявената от кмета парична награда за всеки, който съобщи за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Съществуващите до тогава сметища бяха почистени, старите контейнери - поправени и оцветени, а селото светна след ремонтираните неработещи улични лампи.  Площадът пък грейна за празниците, след като французи, живеещи в селото дариха украса и декорации. 


Въпреки това селото има своите проблеми – първият в сферата на здравеопазването. Там няма лекар, за да посетят джипито си трябва да ходят  до Средец или Бургас. При здравословен проблем разчитат на Бърза помощ.

На месеца поне един път да идва доктор или сестра в селото. И лекарства да ни носят, защото някои не могат и до големия град да отидат“, казват възрастни жители на селото.  

Светлина е на десетина минути път до общинския център Средец, но инфраструктурата и междуселищните връзки не са добри.

„Пътищата са в отвратително състояние. Два пъти в седмицата – вторник и четвъртък имаме връзка със Средец. А с Бургас нямаме. Минава автобус от Ямбол до Бургас, но той спира извън селото“, оплакват се местните.

Те са недоволни и от стари водопроводни тръби и лоша питейна вода:

Искаме директно да се смени цялата ВиК мрежа за чистата вода, за да може като пием от тая вода да знаем, че няма да се разболяваме. Тръбите са полагани още през 60-те години, етернитови, доказано е в цяла Европа, че тези тръби са канцерогенни“


В Светлина са доволни от кмета си, но имат критики към народните представители в парламента.

"Аз от толкова години гласувам, сега имам вътрешен глас да не гласувам. Защо големците в парламента не преодолеят тяхното его и да се сдружат най-накрая?"

"Искам да гласувам, просто не знам за кого. Докато ги изгонят от едната партия и те отиват в другата, така никога няма да има мнозинство"  

"Професия депутат има ли в Америка? Само в България има депутат до живот. Искаме смяна, нови лица"

"Тях ги интересува тяхното лично благо, въобще не мислят ние как живеем"

Повече чуйте в звуковите файлове: 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Йорданов - кмет на гр. Българово

Йордан Йорданов няма да е кмет на Българово за пети път

Кметът на град Българово /община Бургас/, Йордан Йорданов, няма да се кандидатира отново за кмет на предстоящите местни избори.  Това заяви той пред БНР – Бургас: „Не виждам смисъл да оставам. Причините са няколко. Първо, тъпчем на едно място, защото начинът на финансиране на малките населени места няма да се промени, а то е трудно. Всъщност..

публикувано на 09.06.23 в 12:43

Иван Кичев ще се кандидатира за кмет на Община Средец

Досегашният общински съветник от БСП Иван Кичев обяви кандидатурата си за кмет на Община Средец. Той ще бъде издигнат не от досегашната си партия, а от БЗНС"Александър Стамболийски". В социалните мрежи той коментира: „Убеден съм, че много от вас ще бъдат изненадани, други ще имат повод за коментари и нападки,а близките и приятелите ми са..

публикувано на 08.06.23 в 08:18

Гласуваха кабинета Денков/Габриел

Депутатите подкрепиха правителство "Денков-Габриел". "За" гласуваха 131 депутати, "Против" бяха 69, нямаше "Въздържал се".  Кабинетът е в състав: Министър-председател – акад. Николай Денков Вицепремиер и министър на външните работи – Мария Габриел Министър на финансите – Асен Василев Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов Министър на..

публикувано на 06.06.23 в 15:48
Мирослав Иванов

Мирослав Иванов от Ямбол: Не трябва имунитетът на Борисов да е залог за кабинет

Кабинетът "Денков-Габриел" трябва да бъде гласуван в Народното събрание за да започнат важните за всички промените в държавата, заяви зам.- председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната " Мирослав Иванов в Ямбол. Според него имунитетът на Бойко Борисов не трябва да се превръща в залог за съставянето на редовен кабинет: "Нашата..

публикувано на 05.06.23 в 15:21

ПП-ДБ връща на президента изпълнен мандат за правителство

Коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България" връща  днес на президента изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство. Срещата на "Дондуков" 2 е насрочена за 11.00 часа.  Двете най-големи парламентарни коалиции договориха проект на кабинет с премиери на ротация от по девет месеца. Постигнаха и съгласие с ДПС за мнозинство..

публикувано на 05.06.23 в 08:23

Посланик Мертен: Уважаваме суверенитета на България

Ние не сме обсъждали никакви имена с никого, това не е моята работа, не е професионалното ми задължение. Ние уважаваме суверенитета на България. Такива решения трябва да бъдат вземани от българските граждани, не от чужденци, каза в Бургас посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен. Така той коментира политическата ситуация у нас и отговори на въпрос дали са..

публикувано на 30.05.23 в 18:27

Димитър Найденов, ДБ: Няма да пречим на правителство с втория мандат

Не одобрявам формулата на ротационно правителство, но няма да пречим. Това коментира бургаският народен представител от „Демократична България“ Димитър Найденов. Според него, най-подходящо е да бъде съставено експертно правителство по подобие на служебното, но не излъчено от президента, а от парламента. „Без политически представители вътре и..

публикувано на 26.05.23 в 16:23