Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Две български прожекции с един билет на „София филм фест на брега“

Снимка: София Филм Фест

„Пролетно равноденствие” на режисьора Иван Павлов и късометражния филм “Празник” на Антония Милчева са два от българските филми в програмата на 21-вия “София филм фест на брега”.

Антония Милчева е един от специалните гости на фестивала и ще представи лично 34-минутния си филм “Празник” пред бургаските зрители. Прожекцията ще се състои на 2 април веднага след филма “Пролетно равноденствие”, който започва от 18.00 часа в Културен дом НХК. Киноманите ще могат да гледат двата нови български филма на цената на един билет.

„Празник” беше отличен с Наградата за най-добър късометражен филм на фестивала „Златна роза” през 2022 г. Оператор е Веселин Христов, а в ролите ще видим Лилия Косева, Цветан Алексиев, Деница Даринова, Милена Ерменкова, Николай Петров, Розалия Абгарян.

Антония Милчева, режисьор и сценарист на филма, е родена през 1984 година във Видин. Има бакалавърска и магистърска степен по кинорежисура в Нов български университет и е защитила докторска дисертация на тема „Трансформации на автентичността в игралните филми на Рангел Вълчанов“ с научен ръководител проф. Георги Дюлгеров.

След „Спомен за страха“ (2016) Иван Павлов отново прави филм по сценарий на Красимир Крумов-Грец и за разлика от многообразието в пролетните нюанси на цветовете, той избира да направи своето „Пролетно равноденствие“ в черно-бяло.

Сюжетът се завърта около три хумористични, но горчиви истории, които се превръщат в екзистенциална драма в живота на малките хора, принудени да понесат всичко с достойнство и да намерят смисъл в абсурда. Приемливият начин да бъде представено това е със средствата на реалността, суровостта, откровеността, стегнатия диалог и документалната простота.

Иван Павлов съзнателно редува деня и нощта, светлината и тъмнината в битуването на своите герои. Те са толкова обикновени, че главните от тях са дори безименни; те са объркани, изгубени във времето и в себе си, смутени и уплашени от несигурното си бъдеще. В образите на тези хора влизат Ивайло Христов, Светлана Янчева, Иван Савов и Красимир Доков. Оператор е Емил Христов.

„Пролетно равноденствие“ бе отличен със специалната награда на журито, диплом за Светлана Янчева и Награда на Гилдия „Критика“ за пълнометражен филм по време на фестивала „Златна роза“ 2022.


21-вият „София филм фест на брега” ще се проведе от 30 март до 7 април в Културен дом НХК и се организира от Арт Фест с финансовата подкрепа на Община Бургас и с медийното партньорство на БНР Бургас.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Българо-гръцки събор ще се проведе край ямболското село Голям манастир

Край ямболското село Голям манастир днес ще се проведе традиционният Българо-гръцки събор. Проявата се организира за 14-а година от местната управа и изселници в Гърция, чиито корени са от селата , в близост до Манастирските възвишения.  По традиция съборът се провежда в труднодостъпната местност Църквичката, където преди няколко години с дарения..

публикувано на 28.05.23 в 08:41

Националният събор „Фолклорен венец Божура“ продължава днес

Националният Странджанско-тракийски събор „Фолклорен венец Божура“ продължава днес с изпълнения в едноименната местност. След конкурсната програма ще бъдат връчени призовите награди и ще започне гала концертът.  "Винаги сме се радвали на многобройна публика. В местността Божура открихме паметник на Стефан Караджа. В 10.00 ч. започваме в неделя, в 10.30..

публикувано на 28.05.23 в 08:24

Над 140 изпълнители превземат сцената на 31-ия събор "Фолклорен венец Божура"

Рекорден брой изпълнители – над 140 ще вземат участие в 31-овото издание на Националния Странджанско–тракийски събор „Фолклорен венец Божура“ . Той ще се преведе днес и утре в едноименната местност край Средец.  Младите изпълнители в конкурса ще бъдат разпределени в пет възрастови групи , като най-малките са на 4 години. Според..

обновено на 27.05.23 в 07:33

Концертът "Отново заедно" събира звездите на детския хор "Милка Стоева"

Безценна школа, към която се връща два пъти-това е хор "Милка Стоева" за Явор Велчев-Yavi. Изпълнител, китарист и композитор, той прави първите си стъпки в музикалното ограмотяване именно под зоркия поглед на Милка Стоева. На 6 години вече е солист на формацията и участва в записи за "Балкантон". Серия тежки бронхити прекъсват участието му, но..

обновено на 27.05.23 в 07:20

Митко Новков представя Мирела Иванова и Владимир Зарев в Бургас

Литературният критик Митко Новков ще представи Мирела Иванова и Владимир Зарев с цялостното им присъствие на българската литературна сцена и с последните им книги - поетичната „Седем“, номинирана за голямата награда „Европейски поет на свободата“ в Полша, и романа „Объркани в свободата“. Срещата с „разножанровото литературно семейство“ в Бургас, както..

публикувано на 26.05.23 в 10:50

Авторска музика на български език творят от „Do not Disturb“

Курс по английски език събрал основателите на ученическата рок група Ду нот дистърб - „Do not Disturb“. Докато изучавали чуждите думи, открили, че имат обща страст - музиката. Всичко започнало, като забавление, но в последствие се захванали по-сериозно с кавъри на метъл банди, а сега и с авторска музика, споделиха Светозар Стамболиев и Ида..

публикувано на 26.05.23 в 10:47