Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Няма недосегаеми, но и няма кой да събори незаконното*

| обновено на 20.03.23 в 16:19
Снимка: ДНСК/архив

„Няма недосегаеми! Стига да искаш да си свършиш съвестно работата!“ С този статус тогавашният министър на регионалното развитие Гроздан Караджов разпространи информацията, че кеят край т. нар. летни сараи на Доган е незаконен и ще бъде разрушен. Това се случва през юли, 2022 г., а до ден днешен никой нищо не е съборил.

Още покрай протестите през 2020 г., държавата установи, че в тоя район някой е засадил един кей, който е избуял през годините. Тогава от регионалното министерство излязоха с официална позиция, след като от прокуратурата изискаха проверка, че за пристанът за яхти няма и никога не е имало одобрен инвестиционен проект или разрешително за строеж. Той просто се е появил. И – дотам.

Две години по-късно, следващият регионален министър Гроздан Караджов публикува във Фейсбук въпросния статус, придружен с констативен акт от 23 юни. В него е описано, че при извършената проверка тогава на строеж „Удължаване на кейова стена (пристан за лодки и яхти). Там е уточнено, че той е извършен от „Хермес Солар“ ООД, фирма, свързвана в медийното пространство с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. А относно нужните документи:

„Одобрен проект: не е представен

Разрешение за строеж: не е представен

Протокол за откриване на строителна площадка: не е представен

Протокол за определяне на строителна линия и ниво: не е представен

Заповедна книга: не е представен“

Строителят не е бил на място, а констатациите на акта са, че трябва да се издаде заповед за премахване.

На 6 юли 2022 г., пред БНР-Бургас, началникът на РДНСК Бургас Янчо Райков пояснява:

„От тук вече самата фирма има право на възражения, които могат да постъпят в рамките на 7 дни, след това вече ще пристъпим към заповед за премахване, която подлежи на съдебен контрол и след влизането й в сила ще пристъпим към физическото премахване на  удължението на кейовата стена“, казва Янчо Райков.

И добавя, че е малко вероятно с възраженията да се внесат и документи, които не са известни на инспекторите.

Да, обаче вече сме месец март, никой нищо не събаря. Обърнахме се с въпроси към ДНСК. От институцията ни отговориха, че е направена пълна проверка и е установено, че нито в Община Бургас, нито в областната администрация има строителни книжа и няма искания за издаване на разрешение за строеж за преустройство и удължаване на хидротехническо съоръжение „Кейова стена“. Въпреки това срещу констативния акт има постъпили възражения. Началникът на ДНСК е поискал от възложителя да предостави строителни книжа. Става въпрос за „Хермес Солар“.

Тук буди неодумение обстоятелството, след като държавните и общинските власти нямат строителни книжа, как възложителят ще ги извади. А кога трябва да го направи? Попитахме има ли краен срок това да се случи:

„Предприемането на действия от административния орган, предвид липсата на конкретни срокове в нормативната уредба, е обвързано с пълното изясняване на фактите и обстоятелствата от значение за случая“

Когато – тогава, на разбираем български език.

И това далеч не е първият подобен случай в този район. Въпреки че две години поред държавата отпуска пари за събарянето на една от незаконните постройки в „Росенец“, край т. нар. сараи, а именно – масивна триетажна сграда, тя също още си стои там. След като при първата процедура никой кандидат не се яви, то втория път от областната администрация дори не обявиха поръчка.

*Текстът е авторски коментар, заглавието на автора
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха мъж, обвинен в побой в Слънчев бряг

23-годишен мъж от село Кошарица е задържан по обвинение в побой над друг 49-годишен мъж от Септември, съобщиха от полицията. Престъплението е извършено  пред къща за гости в Слънчев бряг. Пострадалият е с фрактура на черепа и кръвоизлив в мозъка, с опасност за живота, настанен е за лечение в УМБАЛ – Бургас. 

публикувано на 02.10.23 в 09:47

Задържаха двама румънци за няколко кражби в Бургас

Двама румънци -  жена на 33 години и 35 - годишен мъж са задържани за няколко кражби в Бургас, съобщиха от полицията. В единия случай, те са откраднали портфейл с 400 лв. и лични документ от 94-годишен бургазлия в района на ж.к. "Изгрев".  В друг случай, те са взели сумата от 950 лв. оборотни пари от магазин тип плод-зеленчук в ж.к. "Зорница"...

публикувано на 02.10.23 в 09:42

Мъж е с опасност за живота след инцидент с ел. тротинетка в Бургас

35-годишен мъж е с опасност за живота, след инцидент с електрическа тротинетка, съобщиха от полицията. Той се е движел с превозното средство е района на бургаската ул. "Захари Зограф" в квартал "Долно Езерово", когато е ударен от автомобил, шофиран от 59-годишен мъж.  Той е извършвал обратен завой, когато е отнел предимството на пострадалия.  Мъжът е с..

публикувано на 02.10.23 в 09:30

Двама души пострадаха при катастрофа на пътя Каблешково - Медово

Двама души пострадаха при катастрофа на пътя Каблешково - Медово в община Поморие, съобщиха от полицията. 27-годишен шофьор от село Бата при десен завой е навлязъл в насрещното движение и е ударил челно другият автомобил, шофиран от 23-годишна жена от село Страцин. В района е имало и забранителна маркировка.  Мъжът е със стаж зад волана от 6 години, с 9..

публикувано на 02.10.23 в 09:25

Руски гражданин се удави край Приморско

73-годишен руски гражданин се удави в района на Северния плаж в Приморско, съобщиха от полицията.  Тялото му е откарано за аутопсия в отделение "Съдебна медицина" при УМБАЛ - Бургас. 

публикувано на 02.10.23 в 09:17

Суха растителност се запали в Морската градина на Бургас

Пожар в района на сърф училището в Морската градина е възникнал след 17.30 часа.  Запалили са се сухи треви и папур до Атанасовското езеро. На място са изпратети две коли на пожарната и общо седем огнеборци, съобщи началникът на Противопожарната служба в Бургас комисар Николай Николаев.  По думите му пожарът в момента е локализиран.  Миризмата на..

публикувано на 01.10.23 в 18:33

Пожар в апартамент в „Меден рудник“

Пожар е възникнал в апартамент в бургаския ж.к. „Меден рудник“. За това съобщават слушатели на БНР- Бургас.  Пожарът е в апартамент, намиращ се на най-високия етаж на блок 308.  На място има екип на пожарната и линейка. Установено е, че в мансардното помещение на петия етаж на сградата живее жена, която води клошарски начин на живот. Заради многото..

обновено на 01.10.23 в 09:26