Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Днес, 24 март

Откриват изложба „Макети на съоръжения и машини от текстилното производство” в Сливен

Тя е представена в Музея на текстилната индустрия


14 макета, които са част от фонда на Музея са показани в специалната изложба по повод 140 - тата годишнина от създаването на текстилното училище в Сливен. Тя е подредена в една от залите на Музея на текстилната индустрия – филиал на Националния политехнически музей, съобщи Тони Димитрова от културната институция:

Изложбата представя различни текстилни дейности и изобретения, онагледени чрез умалени модели, около които се разказват истории за стремежа към напредък, за образованието, за индустрията, за иновациите и откритията. Макетите са създадени за учебни цели или в резултат на обучителния процес. Повечето са динамични и показват технологичните процеси в реално време. Реставрирани са в Музея на текстилната индустрия или са създадени от музейни специалисти. Експонирани са макети, свързани с преденето, тъкането, тепането, програмирането, производството на нетъкан текстил и българската технология „Преномит”.


В изложбата е направена възстановка на учебна стая от сливенското текстилно училище от началото на ХХ век. Представена е учебна маса, столчета, тетрадки на ученик, черна дъска, които са от 1910 година.  

Откриването на изложбата е днес, 24 март от 11,00 часа в Музея на текстилната индустрия в Сливен. Тя може да бъде разгледана до края на месец октомври. 

повече може да чуете в звуковия файл: Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Захари Карабашлиев представя новия си роман "Рана" в Бургас

Новият роман на Захари Карабашлиев - "Рана" ще бъде представен днес в Бургас. Срещата с читатели е от 18 часа в книжарницата на улица „Александровска“ 51. Четвъртият роман на писателя засяга много малко познати страници от българската история – периодът на двете Балкански войни и Първата световна война през лични и семейни истории от това..

публикувано на 29.11.23 в 13:38

Публикуваха бургаски автор в британско литературно списание

Стихотворението на бургаската поетеса Наталия Недялкова „От седем зрънца истина“ от новата й книга „Стихоанализа“  е публикувано в едно от знаковите литературни издания „International Times” във великолепен превод на талантливата българска поетеса Десислава Цветкова. И е илюстрирано от настоящия главен редактор на „International Times” Ник Виктор...

публикувано на 29.11.23 в 13:37

„Духът на Бургас“ през погледа на студентите от НХА

Студентите от Националната художествена академия в София, както и колегите им филиала на висшето учебно заведение край морето, подготвиха свои творби за изложбата „Духът на Бургас“. Тя ще бъде открита в навечерието на празника на града Никулден – на 4 декември, понеделник, от 17.30 часа . Мястото е Център за съвременно изкуство и библиотека, етаж 1...

публикувано на 29.11.23 в 12:02

Вера Шандел: Моята Едит Пиаф е светла, весела и влюбена в живота

Вера Шандел ще се превъплати в Едит Пиаф тази вечер в Бургас. Певицата заедно с Ангел Заберски трио канят на концерт-спектакъла „Живот в розово“, за да преживеем Париж, френската култура и „La Joie du Vivre“ или „Радостта да се живее“, чрез любовта, изпята в песните на Пиаф. „Избрахме спектакълът да се каза така, защото нейния..

публикувано на 29.11.23 в 11:53

Тази вечер е поетичното шоу „Поезия и светлина“

Младежи от театрално ателие „Драма‘s” към Центъра за талантливи деца в Бургас представят отново поетично си шоу „Поезия и светлина“ тази вечер от 19:00 ч. в залата на Държавен Куклен театър. Спектакълът се поставя за втори път на сцена, поради изключително успешния си дебют. Младите театрали ще представят стихове на едни от най-известните български..

публикувано на 29.11.23 в 09:29

Виенски блясък, изящни валсове и аристократична атмосфера с „Прилепът“ в четвъртък

Празнична ще бъде атмосферата в залата на Бургаската опера на 30 ноември, от 19:00 часа – със спектакъла на една от най‐обичаните оперети на Йохан Щраус‐син – "Прилепът". Комичната оперетата в три действия привлича и ценителите, и широката публика, с бляскава музика, носеща аристократичен привкус, финеса и лекотата на виенския валс.  В..

публикувано на 28.11.23 в 16:35

Вера Шандел и Ангел Заберски Трио представят слънчевата Едит Пиаф

Вера Шандел и триото на маестро Ангел Заберски ще представят трибют на Едит Пиаф в клуб „Модерен театър”. Те канят публиката да съприживее с тях Париж, френската култура и „La Joie du Vivre“ или „Радостта да се живее“, чрез любовта, изпята в песните на знаменитата певица. „ Програмата, която сме подготвили е с аранжирани песни на..

публикувано на 28.11.23 в 12:47