Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Днес, 24 март

Откриват изложба „Макети на съоръжения и машини от текстилното производство” в Сливен

Тя е представена в Музея на текстилната индустрия


14 макета, които са част от фонда на Музея са показани в специалната изложба по повод 140 - тата годишнина от създаването на текстилното училище в Сливен. Тя е подредена в една от залите на Музея на текстилната индустрия – филиал на Националния политехнически музей, съобщи Тони Димитрова от културната институция:

Изложбата представя различни текстилни дейности и изобретения, онагледени чрез умалени модели, около които се разказват истории за стремежа към напредък, за образованието, за индустрията, за иновациите и откритията. Макетите са създадени за учебни цели или в резултат на обучителния процес. Повечето са динамични и показват технологичните процеси в реално време. Реставрирани са в Музея на текстилната индустрия или са създадени от музейни специалисти. Експонирани са макети, свързани с преденето, тъкането, тепането, програмирането, производството на нетъкан текстил и българската технология „Преномит”.


В изложбата е направена възстановка на учебна стая от сливенското текстилно училище от началото на ХХ век. Представена е учебна маса, столчета, тетрадки на ученик, черна дъска, които са от 1910 година.  

Откриването на изложбата е днес, 24 март от 11,00 часа в Музея на текстилната индустрия в Сливен. Тя може да бъде разгледана до края на месец октомври. 

повече може да чуете в звуковия файл: БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас започват честванията на 100-годишнината от рождението на Апостол Карамитев

В Бургас с ретроспективна изложба и документален филм започват честванията на 100-годишнита от рождението на големият актьор Апостол Карамитев. В 18 часа след откриването на изложбата пред Културния дом на нефтохимика БНР Бургас в открито студио ще излъчи архивни записи на Апостол Карамитев от Златния фонд на Българското национално радио...

публикувано на 05.06.23 в 16:16

Георги Господинов, Кортасар и Ерофеев в новия брой на "Море"

Литературното списания „Море“ спазва традиция и публикува в своите страници най-интересните автори от нашето минало и съвремие. Новият му брой започва с поезия от Георги Господинов, тазгодишен носител на престижната литературна награда „Букър“. Изданието съдържа още произведения от бургаски, български и популярни чуждестранни автори. Можете да го..

публикувано на 05.06.23 в 11:46

Започна франкофонският фестивал "Солей" в Созопол

XII-ият Международен франкофонски фестивал "Солей" в Созопол започна. В него тази година участват посолствата на Азербайджан, Албания, Гърция, Грузия, Португалия, Република Северна Македония, Румъния и Франция. Фестивалът е под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова,  Ежегодната награда за особени заслуги бе връчена на..

публикувано на 05.06.23 в 10:50

Изложба представя непоказвани снимки на Апостол Карамитев, предоставени са от Държавен архив - Бургас

Снимки от творческата дейност на Апостол Карамитев и от личния му живот, които са предоставени от Държавен архив - Бургас и досега не са били показвани, ще бъдат представени в изложба посветена на актьора. Тя е част от събитията под надслов "Многоликият Апостол Карамитев", които са по повод с тогодишнината от рождението му.   Инициативата на..

публикувано на 05.06.23 в 09:20

Пламена Георгиева е световна шампионка по брейк

Бургазлийката Пламена Георгиева с псевдоним bgirl Fire bird е новият световен шампион по брейк в категория до 18 години при жените. Тя грабна титлата с виртуозните си изпълнения на World kids breaking championship, който се състоя в Любляна (Словения). Пламена с треньор Христо Андонов взе надмощие над 31 състезателки от цял свят, след като..

публикувано на 04.06.23 в 20:28

Деца представят "Малката русалка" в кукления театър в Бургас

Обичаната приказка на Андерсен за "Малката русалка” ще се играе днес в Бургас. Деца ще представят постановката с професионални кукли.  Участват  Александра, Виктория, Георги, Захария, Ирен, Кристияна, Малина, Симона, Стелияна Те са на възраст между 6 и 11 години и са от театрална школа "Барберини" към читалище "Св.  Св. Кирил и Методий" -..

публикувано на 04.06.23 в 12:00

Безплатна прожекция на „Малкият принц" в Дома на НХК

Прожекция на "Малкият принц" предстои днес в Дома на НХК. Тя е подарък от Алианс Франсез, ПГРЕ „Г. С. Раковски“ – Бургас и Община Бургас за всички малки и пораснали деца. Ще бъде показана първата пълнометражна анимирана адаптация на класическия шедьовър на Антоан дьо Сент-Екзюпери – „Малкият принц“. Приказката разказва за Момиченце (озвучена на..

публикувано на 04.06.23 в 09:30