Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборният ден започна нормално в Бургаско, Сливенско и Ямболско (обновена)

Изборният ден в Бургаска област започна нормално, всички секции са отворени. Само една машина, която се намира в секция в Равнец, не е проработила и там се гласува само с хартиени бюлетини, съобщиха от РИК - Бургас. На няколко места има неявили се членове на избирателни комисии, но те са заменени с други. 

Всички секции в Сливенска област отвориха тази сутрин, но на много места не са се явили членове на комисии, под предлог, че са болни, а други са отказали да се явят, съобщи говорителят на РИК Сливен Даниела Василева. Нови три жалби са подадени за паравани в нарушения на разпоредбите на ЦИК. Другата е от вчера за същото. 

Очаква се тази сутрин РИК да реши дали има ли нарушения при поставянето на параваните и ако има какво ще разпореди да се предприеме. Днес в 307 избирателни секции избирателите ще могат да упражнят правото си на глас. От тях три са в местните болници в областния център, по една в старческия дом в Сливен и село Баня, Новозагорско, една в следствения арест и една подвижна. Право на глас в областта имат 108 262 избиратели. От тях трима са над 100 годишни, а четирима днес навършват пълнолетие. В 247 секции ще се гласува смесено – с машина и хартиена бюлетина, а само с хартиени бюлетини 26. Общо 152 кандидати се борят за шест депутатски мандата. 

Без сериозни проблеми започна изборният ден в Ямболска област. Само в няколко секции се е извършена смяна на членове, а при три машини за гласуване се е наложило рестатритарне, потърсено е съдействието и на оператор. 

Всички 238 секции в петте общини на Ямболска област в момента работят нормално, информира зам- председателят на РИК Мариана Гърдева. Две машини са рестартирани, тъй като разменени картите за избиратеите и на устройството. 

"И освен това в 12 секция в Богорово и Стройно, в община Елхово, имаше проблем с машината, където се наложи намесата на оператор, след което проблемът е отстранен."

Право на глас в областта имат 106 256 душикоето ес над 600 по-малко от предходните избори на 2 октомври миналата година. Ще отидат ли до до урните? 

"Задължително ще отида да гласувам, защото трябва да се излезе от този омагьосан кръг и България трябва да има правителство... Надявам се нещо да се промени, но не вярвам!.. Ако отида да гласувам ще е с не подкрепям никого, предлага ни се от същото, а очакваме различен резултат, няма как да се случи." 

130 са кандидатите за народни представители, които ще се състезават за четирите депутатски места в Ямболска област, най-младият е на 24 години, а най- възрастният на 75.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Алфа Рисърч": ПП-ДБ губи 200 000 гласа, ГЕРБ-СДС ги води с 8%

ГЕРБ-СДС води с 8% пред "Продължаваме промяната-Демократична България", които губят 200 хиляди гласа на старта на кампанията, сочи изследване на "Алфа рисърч". Социолозите прогнозират, че в парламента ще влязат досегашните 6 формации и очакват ниска избирателна активност на вота 2 в 1 след месец. Изследването на "Алфа Рисърч" е проведено сред 1000..

публикувано на 08.05.24 в 11:55

Теглят в ЦИК номерата на бюлетините на партиите за изборите на 9 юни

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определи  днес в  16 часа  чрез жребий поредните номера в бюлетините на партиите, коалициите и Инициативните комитети за предстоящите избори на 9 юни. Също с теглене на жребий ще бъде определен и редът за представяне на кандидатите, регистрирани от политическите формации и Инициативните комитети, в различните..

публикувано на 08.05.24 в 08:09
Даниела Божинова (в средата) подава документите за регистрацията на партия

Даниела Божинова оглави листата на Зелено движение в Бургас

Даниела Божинова е водач на листата на партия "Зелено движение" в Бургас за парламентарните избори на 9 юни. Отделилата се от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" формация регистрира днес листата си в Районната избирателна комисия. Втори след Божинова е Владимир Димитров от "Зелена Странджа". Листата включва 12 души, повечето от..

публикувано на 07.05.24 в 17:44

ПП-ДБ регистрира своята листа в Бургас (ОБНОВЕНА)

Коалицията „Продължаваме промяната“ - Демократична България регистрира в Районната избирателна комисия в Бургас своята листа, в която са включени 23 души. Водач в Бургас е бившият премиер Николай Денков. ПП-ДБ ще предложи много ясна формула за управление на България след изборите. Важно е да се създаде ново реформаторско правителство, каза..

публикувано на 07.05.24 в 16:24
Бургас

Партиите и коалициите в Бургас предлагат още от същото. Гражданите: Всеки дърпа чергата към себе си от алчност

Без изненади тръгват към предсрочните парламентарни избори партиите и коалициите в Бургас. От Втори многомандатен избирателен район едни и същи кандидати, както и едни и същи водачи на листи ще поемат към новото 50-то Народно събрание. Единствената партия, която промени посоката, е Средна европейска класа с лидер Константин Бачийски. Те..

публикувано на 07.05.24 в 09:14

Последен срок за регистрация в ЦИК на партии и листи за изборите 2 в 1

Днес до 17 часа е крайният срок, в който партиите, коалициите и Инициативните комитети правят предложения до Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация на кандидатски листи за изборите за Европейски парламент. Днес е и последният срок, в който районните избирателни комисии ще регистрират кандидатските листи за изборите за Народно събрание...

публикувано на 07.05.24 в 08:10

Синдикалистът Иван Кирилов води листата на "Солидарна България" в Бургас

Бургаското пристанище да остане държавно е едно от целите на обединение "Солидарна България". Един от основателите му Ваня Григорова казва, че според информацията за изпълнението на поръчките, които ще допринесат за доброто му финансово състояние, се отклоняват. под натиска на част от управляващите. 18 души от бургаски регион влизат..

обновено на 06.05.24 в 17:18