Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нова жалба в Царево

Сигнал за  нарушаване на Изборния кодекс е подаден в Районната прокуратура и в Районното управление на Царево. Жалбата е за това, че представителка на една от политическите сили “е разкрила тайната на вота на гласоподавател. Тя е подадена от представител на друга партия. Жената твърди,че   бюлетина преди да бъде пусната в урната е била отворена и се е видял вотът. Гласоподавателят се е ядосал  и е скъсал бюлетината. 

РИК Бургас, извърши проверка, включваща представители на различни политически партии и коалиции. Те са установили, че комисията е допуснала до гласуване избирател предпочел да упражни вота си с хартиена бюлетина. Съобразно задълженията си член на секционната комисия е откъснал пред избирателя бюлетина от кочана, сгънал я е, положил е печат и я е подал на избирателя. След като избирателя е упражнил вота си, той е подал попълнената бюлетина на член на секционната комисия за полагане на втория печат. На свой ред приемайки бюлетината, членът на секционната комисия воден от желание да опази в пълна степен тайната на вота и с цел да предотврати разгъване на бюлетината след поскането и в урната, прави опит да я сгъне още веднъж. При извършване на това движение се е допуснало неволно откриване на част от съдържанието на бюлетината, без обаче съобразно твърденията на комисията, то да е станало достъпно публично и да е било възприето визуално от някого.

В конкретния случай, РИК счита, че тайната на вота на избирателя е запазена и не е извършено нарушение на изборното законодателство.

 Въпреки това, се указва на членовете на секционна избирателна комисия № 021300003, стриктно да спазват разпоредбите на изборното законодателство и посочените в методическите указания действия от предоставянето на бюлетината до поставянето и в урната.

РИК отхвърли като неоснователен сигнала.Решението може да бъде оспорено чрез РИК-Бургас пред ЦИК в три дневен срок от обявяването му.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Партия „Български възход“ регистрира кандидат-кмет и листа в Созопол

Партия „Български възход“ подаде в Общинската избирателна комисия в Созопол документи за регистрация на кандидата си за кмет на общината и листа с кандидати за общински съветници. Документите в ОИК бяха входирани от Йосиф Спиридонов – кандидат за кмет на „Български възход“ и кандидатите за съветници – Явор Жеков и Петя Лозкова. Партията ще участва в..

публикувано на 22.09.23 в 12:49

“ИТН": Тодор Иванов е кандидатът за кмет на Бургас

Тодор Иванов е кандидатът за кмет на Бургас от „Има Такъв народ“. Това обяви той в своя профил във фейсбук. Иванов е и областният координатор на партията в града. Относно листата за общински съветници, тя няма да е пълна, а ще с до 20 души, посочи той за БНР Бургас малко по-рано тази седмица: „Има такъв народ“ ще издигне кандидат за кмет на Бургас..

публикувано на 22.09.23 в 09:48

В Несебър не са изненадани от ареста на висш общински служител

 В Несебър не са изненадани от ареста на високопоставен служител за изборна търговия. Задържаният е директорът на отдел "Местни данъци и такси" по неофициална информация. Според сайта на администрацията това е Паскал Апостолов. Екип на БНР Бургас не бе допуснат днес до община Несебър. Задържан е служител на ръководен пост в Община Несебър..

публикувано на 21.09.23 в 16:10

Последно заседание на общинския съвет в Бургас

Общинските съветници в Бургас се събират днес на последното си, 56-о поред заседание . В дневния ред са включени 32 точки и четири питания.  Очаква се Общинския съвет да даде съгласие местната администрация да кандидатства за финансиране в размер на 300 000 лева за извършване на реставрационни дейности в дома на композитора Георги Шагунов в..

публикувано на 21.09.23 в 08:05
Стоян Грозев

платена публикация
Стоян Грозев: Гражданите трябва пряко да избират районните си кметове

Защо села с над 100 жители избират кметовете си, а райони,  като „Меден рудник“ например, са с назначаеми административни директори? Това според настоящия общински съветник Стоян Грозев е несправедливо и той заедно с колегите си от партия „Български възход“ ще се бори да го промени. Децентрализацията на местната власт е сред..

публикувано на 20.09.23 в 14:08

Ясни са партиите и коалициите регистрирани в ОИК Бургас за изборите

19 партии, 4 коалиции, 4 инициативни комитета и 2 местни коалиции се регистрираха в Общинска избирателна комисия Бургас за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г. От днес до 17.00 часа на 26 септември партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети могат да регистрират кандидатските си..

публикувано на 19.09.23 в 16:11

„Има такъв народ“ ще издигне кандидат за кмет на Бургас

„Има такъв народ“ ще издигне кандидат за кмет на Бургас, съобщи областният координатор на партията Тодор Иванов. Относно листата за общински съветници, тя няма да е пълна, а ще с до 20 души. Това ще е първо участие на партията в местни избори. Кандидатите ще са само партийни членове, няма да има гражданска квота. „Все още не сме готови с..

публикувано на 19.09.23 в 14:42