Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

SLAPP делата и цената на свободата на словото в България

Снимка: БГНЕС



Все повече SLAPP дела в страната се променят от наказателни в граждански, но за по-големи суми за обезщетение. Това показа доклад на тема „Цената на свободата на словото. Анализ на съдебните производства с характеристиките на SLAPP в България“, изготвен от екип на Фондацията „Антикорупционен фонд“. В него се разглежда практиката на 65 подобни производства през последните 20 години. Целта на този тип „дела шамари“ е да се окаже натиск върху медии и граждански организации, които в публикациите си подлагат дейността на влиятелни личности – политици или бизнесмени, на критика или негативна оценка.

Делата, които са анализирани, са в периода от 2000 г. до март 2023 г. Първоначално са преобладавали тези с наказателен характер, като постепенно те са изместени от гражданските. Прави впечатление и че размерът на исканите обезщетения е започнал да се увеличава. Посочен е пример с две подобни висящи дела в момента с искове за обезщетения по 1 млн. лева.

„Статистиката показва, че по-голямата част от делата приключват в полза на журналистите. И в двата случая – и от гражданските, и от наказателните, над 80 % приключват в ползва на журналистите. Въпреки това ние считаме, че има повод за притеснение, защото тези 12.5 %, които са приключили граждански дела в полза на инициаторите на производството, съответно 14 % с осъдителни присъди по наказателните дела, това не са просто едни цифри, а срещу тях стоят конкретни журналисти, активисти, които са били осъдени“, коментира един от авторите на доклада адвокат Лора Георгиева.

Според нея, могат да се предприемат редица законодателни промени, за да се противодейства на този тип дела. Тя посочи като пример декриминализирането на делата за обида и клевета. Други мерки са – даването на публичност на подобен тип производства и извършването на мониторинг, за да има по-точна статистика.

Според Емилия Димитрова – Данкова, редактор и собственик на сайта „Севлиево онлайн“, подобен тип SLAPP дела се срещат рядко срещу регионални медии във вътрешността на страната. Като причина тя посочва, че все по-малко регионални журналисти се занимават с критична и разследваща журналистика. Преди няколко години срещу Емилия Данкова също е било заведено дело, с характеристиките на SLAPP.

Неин разследващ материал е по сигнал за злоупотреба на държавен служител в Габрово. „Тогавашният директор на Дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово се оказа, че е и собственик на частен дом за стари хора в едно габровско село.  Официално домът се водеше на дъщеря й на въпросния директор, но имаше всякакви индикации, че тя всъщност е човекът, който ръководи и дирижира дейността на това частно социално заведение“, разказа журналистът. Тя допълни, че държавният служител е насочвал хора именно към частния дом, вместо към държавните социални институции. След поредица от материали и проверка от страна на компетентните институции, е последвало дело срещу журналиста и издателя, публикувал материалите, както и иск за обезщетение в размер на 10 000 лв. Делото е продължило над 1 година и е спечелено от Емилия Данкова на две инстанции. Въпреки това подобно производство няма как да не се отрази както лично, така и професионално на журналиста.

„Кошмарно е. Едно е да влезеш с репортерския си тефтер в съда, съвсем друго е да застанеш на скамейката на хората, които трябва да отговарят за нещо. В случая аз трябваше да отговарям за това, че съм изнесла една истина, само факти. Не е притеснително, то е съсипващо да бъдеш подсъдим. 10 000 лв. за един регионален журналист са много сериозна сума. За никого не е тайна, че журналистиката, особено във вътрешността на страната и за малките медии не носи пари. Притеснително е в личен план, но и професионално оказва влияние. Започваш да теглиш всяка дума, която пишеш. Започваш да проверяваш дори повече отколкото е необходимо информацията, с която работиш. Налагаш си автоцензура“, коментира Емилия Данкова. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха рецидивист

50-годишен криминално проявен и осъждан мъж от Бургас е задържан от полицията, съобщи Областната дирекция на МВР. Установено е от разследващите, че е извършил 7 кражби в бургаския к-с „Братя Миладинови“ от октомври миналата година до момента: - 11/12.10.2023 год., чрез взломяване на катинар на избено помещение в бл. 60 в ж.к. „Братя Миладинови“ отнел..

публикувано на 28.05.24 в 09:14

Откриха канабис в частен дом

74 свивки с канабис,  с общо тегло около 40 гр., укрити в различни тайници в частна къща в кв. “Победа”, бяха открити от служители на участък “Победа” към Първо Районно управление - Бургас.   Полицаите са извършили претърсване в частния дом, разположен на ул. “Крайна” и обитаван от 51-годишна жена от Бургас. На различни места - в кутия от крем за..

публикувано на 28.05.24 в 07:15
Отец Иван Янков (архив)

Църквата на отец Иван Янков в Сливен отново е ограбена

Църквата на познатия от протестите срещу избора на нов Сливенски владика отец Иван Янков в квартал "Речица" бе осквернена и ограбена за пореден четвърти път. Крадците са влезли през прозореца на храма и са взели суми събирани от дарения. Той коментира, че може да се лансират много версии, но очаква полицията да достигне до крадеца и тогава ще стане..

публикувано на 27.05.24 в 13:07

Горя павилион за сладолед в Свети влас

На 25 май около 23:10 часа е получен сигнал за горящ търговски обект за сладолед, на кръстовището на улиците "Рибарска" и "Морска" в Свети влас, собственост на 54-годишен мъж от града.  Огънят е потушен от един противопожарен екип.  При извършения оглед са намерени и иззети обгорели медни кабели, завършващи в единия си край с топилки, като..

публикувано на 27.05.24 в 09:15

Бургазлия загина в катастрофа край Горно Ябълково

74-годишен бургазлия загина след като катастрофира самостоятелно в района на село Горно Ябълково /общ. Средец/.  Инцидентът е от 26 май около 7:10 часа.  Мъжът е шофирал с несъобразена със състоянието на пътя скорост. При спускане и навлизане в десен завой, той се блъска в крайпътно дърво. Мъжът загива на място.  По случая е..

публикувано на 27.05.24 в 08:43
архив

Ремонтират фуга на АМ "Тракия" до Кермен, шофирайте внимателно

До 11 ч. днес движението се осъществява в едната лента при км 263 на АМ „Тракия“ при моста на с. Кермен, област Сливен в посока София, съобщават от АПИ.  Причината е ремонт на дилатационна фуга.  Ще се затварят поетапно първо аварийната и активната лента, след което изпреварващата лента.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

публикувано на 24.05.24 в 09:56

ВКС потвърди 4-годишна присъда на Апелативния съд в Бургас за контрабанда на хероин

Четиригодишна присъда за контрабанда на хероин, постановена от Окръжния съд в Ямбол и Апелативния съд в Бургас, потвърди Върховният касационен съд. Осъденият е молдовският гражданин Сергей Б., който бил хванат с близо килограм от наркотика при проверка на автомобил на граничния пропускателен пункт в Лесово на 17 април 2023 година. Внесеният от..

публикувано на 23.05.24 в 11:28