Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурори и следователи от Бургас, Сливен и Ямбол излязоха на протест

7
Снимка: БТА

Като терористичен акт без аналог в най-новата ни история определиха опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев, негови колеги от Бургаски регион. Над 70 души, прокурори, следователи и служители на администрацията, се събраха пред Съдебната палата в Бургас. Те изразиха своята съпричастност и подкрепа към Иван Гешев и неговите близки. 

Бургас / Снимка: БТА

"Целта беше физическо ликвидиране на главния прокурор, така както физически ликвидираха специализирания съд и прокуратура. Помните атентата в "Сарафово", когато бомбата беше с тротилов еквивалент 2,5 кг, имаше 6 убити, около 30 ранени. Сега, по предварителни данни на експерти, тротиловият еквивалент е 3. Т.е. по-голям. И ако беше точно насочен към автомобила, може би, щеше да стане много сериозен и трагичен резултат. Може би е помогнало това, че автомобилът е бил брониран", каза Любомир Петров, административен ръководител на Апелативната прокуратура.

Бургас / Снимка: Апелативна прокуратура

"Категорично, решително осъждаме този безпрецедентен, този брутален опит да бъде взривена държавността и правовия ред в страната", заяви Георги Чинев, административен ръководител на Окръжната прокуратура.

Ямбол / Снимка: Мира Безус/ БТА

Магистрати и служители от прокуратурата и следствието излязоха  на протест и в Ямбол. 

Пред събраните десетки служители на съдебната власт окръжният прокурор Дойчин Дойчев заяви:

"Това е посегателство срещу ръководителя на една от основните държавни институции, което може да се приеме и като посегателство срещу държавността. Недопустимо е! Това е еманация на продължаващите от доста време незаконни, неприемливи, посегателства срещу прокуратурата и срещу главния прокурор.

Не бих казал, че се усеща напрежение, в крайна сметка това е израз и на друго- на това, че нас не ни е страх и че не изпитват колегите притеснение. Те работеха досега, сега след протеста ще продължат да работят", категоричен е прокурор Дойчин Дойчев.

Сливен / Снимка: Стоян Радев

Прокурори и служители от Районна, Окръжна и Военна прокуратура в Сливен излязоха на мълчалив протест пред съдебната палата в Сливен. 

Те подкрепиха една обща декларация срещу българската държавност. 

В декларацията, прочетена от говорителят на Районна прокуратура Катя Стаменова се казва, че това е цитирам „нечуван и безпрецедентен атентат срещу българската държавност“:

"Няма да се примирим и ще се борим с всички законови средства и методи срещу опитите за дестабилизиране и унищожаване на независимата българска прокуратура. Ще се противопоставим на всички атаки, целящи да се дискредитира и обезсили прокуратурата. Защото е една от малкото стабилни институции в страната, която защитава правата и интересите на българските граждани."

Според председателят на Районна прокуратура Сливен Катя Колева, такива актове на насилие нямат място в една правова държава.

"Това, което се случи, според мен, е не само срещу главният прокурор, но и срещу нашата институция и към всички нас. Това е недопустимо", допълни Колева.

Тя припомни, че от 90-те години в Сливен не е имало заплахи към прокурори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Обучение по Първа помощ се проведе в Бургас

Обучение по Първа долекарска помощ се проведе днес в Бургас. Организатори са местната структура на Българския червен кръст и зам.- директора на УМБАЛ Бургас д-р Светослав Тодоров. В обучението участваха представители на институции, НПО и граждани. Елементарните правила за оказване на първа помощ могат да спасят човешки живот, посочи д-р..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Разбиха наркооранжерия в с. Суходол, общ. Средец

52-годишен криминално проявен бургазлия е задържан след  специализирана полицейска операция в с. Суходол, общ. Средец. Там униформените са  открили специално обособен парник, в който се отглеждали 83 канабисови растения с различна големина. Намерени и иззети са различни количества канабис, съхранявани в кашони и във фризер.  Бургазлията е задържан..

обновено на 31.05.24 в 10:55

При рязко спиране на градски автобус пострада кондуктор (ОБНОВЕНА)

Слушател на БНР Бургас сигнализира за инцидент с градски автобус по бул.„Демокрация“. П острадала е жена при рязко спиране на автобус „Б11“. Причината за това е маневра на автомобил на пътя. Жената е била кондуктор в автобуса, когато шофьорът е натиснал рязко спирачката, с цел да избегне инцидент. Кондукторката е паднала на пода, обясни говорителят на..

обновено на 31.05.24 в 10:54

Двама чужденци загинаха в Слънчев бряг /ОБНОВЕНА/

Двама чуждестранни туристи, по неофициална информация семейство, са скочили от 7-ия етаж на хотел в Слънчев бряг.  Те са загинали на място.  Около 5:30 ч. днес в Районното управление в Несебър е получено съобщение за инцидент в хотел в Слънчев бряг, при който от седмия етаж на наетата стая падат двама нидерландски граждани - жена на 44 години и..

обновено на 30.05.24 в 14:14

25-годишен шофьор блъсна жена на пешеходна пътека в Бургас

25-годишен шофьор блъсна с колата си жена, пресичаща на пешеходна пътека в Бургас. Инцидентът се случва малко след 19 часа снощи  на централния булевард "Христо Ботев" близо до пресечката с улица "Цар Петър".   Пострадалата 38-годишна бургазлийка има счупване на раменната кост и повърхностни травми  по тялото и главата , съобщават от полицията...

публикувано на 30.05.24 в 08:26

Откриха торби с метамфетамин в апартамент в "Славейков"

Пет торби с метамфетамин са намерени при проверка в дома на 48-годишен мъж от Бургас, съобщават от полицията. Жилището се намира в ж.к. "Славейков".  Общото количество наркотик е около 150 грама. Мъжът е осъждан, той е задържан за срок до 24 часа.  По случая е образувано бързо производство.

публикувано на 29.05.24 в 08:44

Въоръжен грабеж е извършен тази нощ на кметството на Шивачево (обновена)

Въоръжен грабеж е извършен тази нощ около 3.00 часа в сградата на кметството на Шивачево. Задействана аларма е издала крадците. Д вама са стреляли срещу отзовалия се на алармата охранител. Това съобщиха от Районна прокуратура Сливен, където вече се води досъдебно производство за грабеж. По първоначални данни охранителя не е отвърнал на стрелбата...

обновено на 28.05.24 в 15:06