Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ ще обяви утре своя кандидат за премиер

Брифинг на ГЕРБ в централата на партията, 9 май 2023 г.
Снимка: БТА

ГЕРБ ще обяви утре пред лидерите на останалите парламентарни сили своя кандидат за премиер с първия проучвателен мандат. Това обяви на брифинг в централата на ГЕРБ лидерът Бойко Борисов. Той се обърна към „Продължаваме промяната – Демократична България“ за подкрепа за програмно правителство с кратък управленски хоризонт:

"И според мен по този начин подредено, на базата на програми, на база на приоритети, на база на цели, за кратко време - дали е половин, една. година и половина, както Асен Василев казва, това няма значение. Нашият премиер ще е човек, който може да изведе икономиката, индустрията, модернизацията в посока, в която всички ние очакваме. Кой ще влезе в този кабинет от двете партии или от четирите, пак е без значение. Важното е да са хора, които знаят за какво иде реч и да го направят бързо и съм убеден, че народът ще го оцени. Ние нашата жертва я правим".

Борисов отказа да коментира подробности около личността на кандидата за премиер и за евентуалните кандидати за министри. Той заяви, че ако не срещнат подкрепата на ПП-ДБ ще разчитат на останалите парламентарни групи да споделят отговорността за управлението на страната.  Независимо от развитието на преговорите ГЕРБ задължително ще предложи своя състав и структура на правителство пред президента Румен Радев.

"Ще предложим безспорен премиер, ще го направим утре в парламента пред лидерите на всички партии. Повярвайте ми изборът ни е за точния момент, верния момент за това, което българите очакват. Те очакват да се сложи ред в хаоса, да заработят еврофондовете и ПВУ, очакват процедурите по Шенген, Еврозоната, очакват правосъдната реформа", категоричен бе Борисов.

По думите му кандидатът им за министър-председател е гордост за България и гордост за Европа.

Правителството ще е на база цели и приоритети, посочи Борисов и се обърна с апел към всички партии: "Избори през август, без бюджет, е катастрофа".

"Всеки отговорен политик, всеки който взима заплата за тази работа, а всички ние сме такива в парламента, не може да остави парламента да работи месец и нещо без да произведе нищо", посочи лидерът на ГЕРБ.

"Не можем да остави и в следващите дни, месеци, хаосът в държавата да продължи. Виждате нечувана инфлация, миграция, обедняване, катастрофи, убийства, грабежи, абсолютно никаква перспектива за България след двете години", добави Борисов.

Лидерът на ГЕРБ се обърна и към ПП-ДБ:

"Слагаме на масата програмата, приоритетите, приемлив премиер, който ще съобщя утре и правим правителство. Категорично сме решени да го направим, каквото и да ни струва това, ако не стане с вторите, с останалите. Ние не можем повече да разделяме партиите в парламента. Всички те са излъчени от българския народ и ще се съобразим с това", посочи Борисов.

Според лидера на ГЕРБ, президентът Румен Радев е абсолютно прав, че страхът и дребните игрички на партиите да се запазят, да вземат в някой град повече кмет, е безотговорно и за подобни хора няма място в политиката. "Ние съзнаваме цялата си отговорност, хейтът, който ще се отнесе", подчерта Борисов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Петков ще води листата на Левицата в Бургас

Лидерът на АБВ Румен Петков ще води листата на Левицата в Бургас за парламентарните избори на 9 юни. Днес от обединението представиха и част от останалите имена в нея. Сред тях са Антон Коджабашев, председателят на общинския съвет в Карнобат Маргарита Стаматова, адвокат Георги Сталев и дългогодишния журналист Севда Димитрова. Една от основните..

публикувано на 30.04.24 в 13:55

СЕК започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

Средна Европейска Класа съобщи, че започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение.  От партията посочват, че са решили да не участват в предстоящите избори. Средна Европейска Класа прекрати участието си в коалицията ПП-ДБ „Към днешна дата, ние не виждаме обединение, което може да се изправи срещу модела на завладяната..

публикувано на 30.04.24 в 10:41

Кметът на Средец Иван Кичев: Притесняват ни над 1,8 млн лева стари задължения

Над 1,8 млн. лева са задълженията на община Средец , съобщи кметът Иван Кичев. Те са натрупани от минали години и са към доставчици и фирми.   Част от фирмите вече ни притесняват, има риск от блокиране на банкови сметки, каза градоначалникът. „Пускат  писма със заплахи и това започва наистина реално да ни притеснява. Защото в..

обновено на 30.04.24 в 09:50

Вече можем да проверим мястото на избирателната си секция

От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание. Справката се осигурява от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към МРРБ. Информация за адреса на избирателната секция..

публикувано на 29.04.24 в 15:22
плаж Корал

Скандалът с Кирил Петков за "Корал" се разраства, замесиха Никола Минчев и Пашата

Журналистическо разследване на сайта "Биволъ" твърди, че Кирил Петков е влязъл във властта като министър на икономиката в служебно правителство в нарушение на закона.   Според изнесените данни подписите под документ, уверяващ, че той вече не е член на ръководството на неправителствената организация "Да запазим Корал", са фалшифицирани от адвокат..

публикувано на 29.04.24 в 15:03

Пред служебния премиер теглят номерата на машините за изборите

В Министерството на електронното управление ще бъдат изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответстви е за изборите на 9 юни. Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев. Поканени са и представители на Централната избирателна комисия, на..

публикувано на 29.04.24 в 08:29

Денков ще води листата на ПП-ДБ в Бургас, вероятно

Академик Николай Денков ще е водач на листата на ПП - ДБ за парламентарните избори във Втори многомандателн избирателен район Бургас, обяви един от лидерите на коалицията Асен Василев. По повод коментара на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Василев, с Кирил Петков и Николай Денков, Асен Василев..

публикувано на 28.04.24 в 21:52