Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трафикът на мигранти - една добре замислена престъпна мрежа

Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС




Значително по-голям брой са образуваните досъдебни производства за каналджийство в района на Бургас. Според данни на Районната прокуратура, от началото на годината до края на април те са 40 броя срещу 40 извършители. За същия период през миналата година досъдебните производства са били само 20 срещу 35 извършители. През летните месеци, заради топлото време, трафикът се увеличава и още повече.

На фона на останалите дела, които се разглеждат в Районния съд в Бургас, тези за каналджийство са сравнително малка част. Това са 24 дела от началото на годината до края на април. 10 от тях са протекли по общия ред, а 14 по съкратените производства и споразумения.

Трите ефективни присъди, които Бургаският съд постанови за сирийските граждани Омар Аднан, Ахмад Муфид и Абдулах Абдулуахед по обвиненията им в каналджийство се оказват рядкост.

„Това са едни от най-рядко налаганите наказания като причините са няколко, те са комплексни. Това се наблюдава в цялата страна, при всички съдилища, които работят по тези текстове от закона. Извършителите основно са или непълнолетни и по закон наказанията им се редуцират, или са неосъждани, малоимотни с добри характеристични данни и такива, които не дават възможност да налагаме ефективни наказания. Това се дължи според мен, моето лично наблюдение, на много прецизния подбор на извършители от организаторите на каналите. Те си подбират лица, които отговарят на тези критерии, за да не лежат ефективно и по този начин убеждават все повече и повече хора да се включат в мрежите им“, обясни председателят на Районния съд в Бургас Евгени Узунов.

Задържаните трафиканти са предимно български граждани, но има и такива от Беларус, Грузия, Египет, Молдова, Сърбия, Франция, Тунис и Украйна. „Обикновено за този вид престъпления се използват граждани с по-нисък социален статус, с финансово необезпечение. Това е и по-лесен начин да бъдат мотивирани да извършат и това престъпление. Нямаме данни тези лица да са били принуждавани или заплашвани за извършване на този вид престъпления, но те са може би по-лесно манипулируеми. Като възрастова граница – тя е средно между 30-50 -годишни“, допълни административният ръководител на Районната прокуратура в Бургас Мария Маркова. Рядкост са непълнолетните извършители като например Ахмад Муфид. Според статистиката има и други случаи, при които задържаните трафиканти са бежанци от Украйна или Грузия, пребиваващи в страната ни с хуманитарен статут.

Зад този вид престъпления има добре организирана международна мрежа. „Ние задържаме обикновено прекият извършител на деянието, но зад него стоят група извършители. При наличието на данни за други лица, респективно ние отделяме материали и продължаваме разследването и за неустановените, какъвто е случаят и с Омар Аднан, Ахмад Муфид и Абдулах Абдулуахед. Там също бяха установени и други лица, извършители като националности, които пребивават на територията на България и в чужбина. Имаме и преписки относно участието на полицейски служители“, обясни прокурор Маркова.  

Оказва се, че пътят на мигрантите вече се пренасочва към Карнобат заради включването им в автомагистралата. Поради тази причина и най-много дела в областта се гледат именно в Районния съд в Карнобат. Любопитна подробност е, че повечето от трафикантите използват телефони Айфон, а комуникацията им се извършва предимно през платформите WhatsApp, Сигнал и Телеграм. Службите ни обаче имат затруднения за разбиването им и извличането на информация от тях.

Наказанията за този вид престъпление по закон са от 1 до 6 години затвор и глоба от 5000 до 20 000 лв. „На мен особено болна тема ми е тази глоба, почти във всички случаи несъбираема, тъй като имуществата на извършителите са или липсващи, или има невъзможност за събирането на такива. Тенденцията, която напоследък се забелязва е да се вкарват чужди граждани, повечето от балканските държави като Сърбия, Северна Македония, Румъния, Украйна, хора, на които не можем и да проследим дори имотното състояние, камо ли да съберем някакви средства от техния патримониум“, обясни съдия Евгени Узунов.

Според него, трябва да има двустранни преговори на държавно ниво между българското правителство и Република Турция, както и между страните от Европейския съюз и тези, от които идват самите мигранти. Той допълни, че завишаването на наказанията може да доведе до изместване на трафика на мигрантите към Северна Македония или Гърция, но няма да реши трайно проблема.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Катастрофа и аварирал тежкотоварен автомобил на пътя Шумен - Карнобат

Катастрофа стана на пътя Шумен - Карнобат в района на село Веселиново около 15 часа днес, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура".  Час и половина по-късно в същия участък аварира тежкотоварен автомобил. Малко преди 17 часа движението по път  II-73 край село Веселиново (при 32-рия километър) бе възстановено.  Преди това временно то се..

публикувано на 25.09.24 в 16:40
Христо Христов, кмет на Болярово

Над двойно повече служители ще пазят границата от управлението в Болярово

Над двойно повече служители ще пазят българо-турската граница от управлението в Болярово. Щатът на службата в пограничната ямболска община ще бъде увеличен поетапно от 120 на 300 бройки, съобщи кметът Христо Христов. И сега реално толкова хора осигуряват охраната, когато към назначените се прибавят и командированите от агенцията на Европейския..

публикувано на 25.09.24 в 12:55

Хванаха румънец да шофира с канабис

Румънски шофьор е задържан за денонощие след като е заловен да кара след употреба на наркотични вещества, съобщават от ОД на МВР. 37-годишният турист е спрян вчера следобед на територията на село Крушевец от служители от Регионалната дирекция "Гранична полиция". Пробата е показала, че шофира с канабис. Автомобилът му е иззет.  Час и половина..

публикувано на 25.09.24 в 09:49

Над 14 500 кутии контрабандни цигари в камион откриха на МП "Лесово"

Над 14 500 кутии контрабандни  цигари в камион с авточасти откриха митническите служители на Митнически пункт "Лесово", съобщават от там.  Проверката е извършена в рамките на съвместната операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност" и..

публикувано на 24.09.24 в 10:18

Заведения за хранене горяха в Несебър и Приморско

Пожар горя в бистро в несебърския квартал "Камелия". Инцидентът е от 19 септември. Сигналът е подаден около 6:00 часа в Районно управление - Несебър.   Огънят е потушен от един противопожарен екип. При извършения оглед е установено, че пожарът е възникнал в кухненското помещение на обекта. Засегнати са покривната конструкция и междинната стена..

публикувано на 24.09.24 в 08:59

Софиянец се удави край Синеморец

Тялото на 68-годишен софиянец е открито край с. Синеморец.  Сигналът е подаден на 19 септември около 11:45 часа в Районно управление - Царево.  Мъжът се е удавил в неохраняемата зона на плаж "Бутамя". Тялото му е откарано за аутопсия в държавната болница в Бургас.  Работата по случая продължава.

публикувано на 24.09.24 в 08:20

Спартакиада на полицаи в подкрепа на децата на загинали техни колеги

В Слънчев бряг започна втората Национална спартакиада на синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). Тридневното спортно мероприятие събира всички победители от регионални благотворителни турнири, проведени през годината, като част от традиционната кампания „С обич за децата, в памет на бащите – герои!“ на синдикалната федерация. Целта е да..

публикувано на 21.09.24 в 17:10