Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученичка от Бургас с голямата награда от Националния конкурс „Петя Дубарова“


Деница Младенова, възпитаник на ПГРЕ „Г. С. Раковски” е носител на голямата награда от 26-ото издание на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“. Тя получи пластиката „Полет“, изработена от Ненчо Русев.

17-годишната Деница бе отличена за стихотворението „Родословие“. Тя е част от клуба по творческо писане „За хвърчащите хора“ към Центъра за млади таланти в Бургас и фондация „Шанс за децата и природата на България“ с ръководител Добрина Топалова. Клубът издава и едноименното списание със статии, поезия и проза на участниците в него. Часове след церемонията те гостуваха в студиото на БНР-Бургас.

„Беше като сън, нереално! Банално ще прозвучи, но поезията ме откри. Още не можех да пиша и чета, устно съчинявах с родителите ми-бяха игри на думи, които и днес продължават,“ сподели Деница Младенова, която благодари на журито и на своя преподавател. Относно „Родословие“ тя посочи:

„Исках да отправя едно послание, което обвързва една тема табу за човешкия дух и  душевната форма и физическата форма на човека. Както има такива бдящи над нас, които ни подават ръка, дори и да не осъзнаваме, и ни помагат да избираме най-точния и може би най-трудния, но в последствие може би ще стане най-лекия път, така и ние може би трябвам да върнем тази услуга. Когато нашите деца порастват и живеят, ние да им показваме пътя, както може би и Петя показва нашия път на всички творци и дава поле за изява на всички творци, така че благодаря!“  

Фаворитите за 2023 година в конкурса в разделите „поезия“ и „проза“ излъчи жури с с председател проф. Милена Кирова и членове – Кристин Димитрова, Диана Петрова, Мартин Колев и Росен Друмев. Професор Кирова не скри, че още при първия досег с поезията на бургаската ученичка са били единодушни, че големият приз е за нея. 



"Не е никак трудно да предположа мотивите на журито, дори тези, които не са споделени, защото аз от миналата година знам, че Деница рано или късно ще вземе голяма национална награда, защото няма начин при толкова талант и бурно развитие да не бъде забелязана. Още първите й стихчета в списанието показваха, че тя има уникален собствен почерк и оттук нататък, когато човек остава верен на себе си и е достатъчно талантлив, му трябва само малко подкрепа-едно мило и любящо общество, каквото е нашето, надявам се.“

Освен да пише, Деница Младенова рисува. Тя постига невероятно единство на образ и мисъл, подчерта дългогодишният преподавател по български език и литература и изследовател на творчеството на Петя Дубарова Добрина Топалова. За ролята на конкурса тя е категорична:  

„Този конкурс има уникална история. Изключително голямо достойнство за Бургас е, че той продължава да съществува. Община Бургас е много важен субект. Конкурсът никога не е бил подценяван. Той е рожба на този град в истинския смисъл на думата.“



Първото място за проза в конкурса спечели Божидара Йотова на 16 години от СУЕО „Ал. С. Пушкин” - Варна с разказа „Пожарът“.

„В тази свежа компания от талантливи млади хора, човек се чувства зареден и окрилен. Още повече, че аз съм чела произведенията, а дали си номиниран и отличен няма голямо значение, защото вече си забелязан. Отправям поздрав към журито, защото именно то е гаранция за престижа на всеки конкурс“, каза при откриването на церемонията зам. кметът по култура и спорт Диана Саватева.

Тази година за първи път бяха отличени две трети места за поезия. Те отидоха при Милица Иванова и Марая Миланова.

Жури с председател проф. Милена Кирова и членове – Кристин Димитрова, Диана Петрова, Мартин Колев и Росен Друмев, излъчи фаворитите за 2023 година в разделите поезия и проза.

Наградените творби са публикувани в сборника „Петя – пристан зелен“.


Второ място - поезия

Божана Славкова от НУМСИ "Панчо Владигеров"

Трето място - поезия

Милица Иванова от Първа езикова гимназия , град Варна

Трето място поезия

Марая Миланова от София

Второ място проза

Сава Георгиев град София

Трето място проза

Денис Танев София

В звуковия файл чуйте разговор с Деница Младенова и д-р Добрина Топалова, ръководител на клуба "За хвърчащите хора" към Центъра за млади таланти и фондация "Шанс за децата на България".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вечната приказка "Красавицата и звяра" в мюзикъл на бургаска сцена

Мюзикълът „Красавицата и Звяра“ ще бъде представен на 1 юли от 20.30 часа на Летния театър в Бургас. Продукцията на Държавна опера Варна е основана на френската класическа приказка и адаптирана от едноименния анимационен филм на Уолт Дисни, който печели „Оскар“ за 1991 г. Оценен на Бродуей като един от най-добрите мюзикъли на всички времена, той..

обновено на 01.07.24 в 12:52

Стартира "Фестивала на мисълта" в Синеморец

Днес и утре ще се състои първото издание на "Фестивала на мисълта", #JulyEvening, в курортно селище Синеморец. В програмата влизат прожекции на филми и лекции. Фестивалът стартира с прожекция на документалния филм "Формулата на Тео" на известния режисьор Николай Василев от 20:30 часа. Ще има и с пециално гостуване на учителя по физика Теодосий..

публикувано на 01.07.24 в 09:53

Девет хора пеят "Нека да е лято!" в Бургас (ВИДЕО)

С пожеланието „Нека да е лято!“ завърши Второто издание на Националния хоров фестивал за смесени и еднородни хорове в Бургас. 9 хорови състава и над 150 изпълнители събра музикалният форум. Специално за фестивала диригентът Георги Милтиядов написа песен, която всички хорове разучиха, за да направят общо изпълнение. Голям е интересът към..

публикувано на 30.06.24 в 15:04
Владо Михайлов излиза отново на сцената на Джулай в Бургас

Голям концерт събира почитателите на Джулай в Бургас

"Елате, да посрещнем заедно най-красивото утро в годината!" Призивът е на певицата Марияна Добрева-Велева, която неизменно е в организацията на бургаския Джулай. Посрещането на първото юлско утро на Централния плаж в морския град се превърна в традиция, която Община Бургас подкрепя през годините.  Шест групи се включват в събитието тази година...

обновено на 30.06.24 в 10:36

Юлиан Костов снима в Бургас, филмът се казва "Клошар"

Популярният български актьор Юлиан Костов, който се присъедини към хитовия сериал на HBO – "Белият лотос" с милиони фенове по цял свят, снима в Бургас. Костов, който е сред най-успешните лица на българското кино зад граница и близък приятел на Мария Бакалова, влиза в главната роля на филма „Клошар”, режисиран от Стефан Тенев. Кино лентата е..

публикувано на 30.06.24 в 09:23

"Нощ на музеите" в Поморие

На 29.06.2024 г. /събота/ Историческият музей и Община Поморие канят на „Нощ на музеите“. Събитието включва наситена и много интересна културна програма от 16 до 24 часа на различни места в града. Инициативата за провеждането на „Нощ на музеите” възниква във Франция през 2005 г., под патронажа на Генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО. Броят..

обновено на 29.06.24 в 08:45

Фолклорен ансамбъл "Никола Гинов"-едно танцово семейство на 50 години

Фолклорният танцов ансамбъл „Никола Гинов“ отбелязва 50-годишен юбилей с голям концерт на Летния театър. Събитието е на 28 юни от 20.30 часа. Пред Морското казино е подредена и тематична изложба за историята на ансамбъла. Над 200 танцьори, певци и музиканти на възраст от 6 до 62 години ще излязат на сцената, за да отбележат подобаващо..

обновено на 28.06.24 в 15:42