Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Над 140 изпълнители превземат сцената на 31-ия събор "Фолклорен венец Божура"

| обновено на 27.05.23 в 07:33


Рекорден брой изпълнители – над 140 ще вземат участие в 31-овото издание на Националния Странджанско–тракийски събор „Фолклорен венец Божура“. Той ще се преведе днес и утре в едноименната местност край Средец. 

Младите изпълнители в конкурса ще бъдат разпределени в пет възрастови групи, като най-малките са на 4 години. Според народния певец Лазар Налбантов големият интерес тази година не е случаен:

„Този събор се провежда за поредна година и община Средец устоя през всички тези години, като фолклорния венец запази своя младежки облик, тук децата за първи път се докосват до голяма сцена, за първи път се срещат с големи имена във фолклорната област“

Организацията на фестивала е голямо предизвикателство за общината, във времена на криза, сподели кметът на община Средец Иван Жабов и допълни, че всяка година има надграждане и нещо ново.

Тази година надграждането ще бъде първо в броя на участниците, второ – в наградите на кмета, като всяка година досега кметът дава по една награда на човек, който е пряко свързан със Странджа, с народната песен, израснал е с този конкурс. Решихте тази година трима да получат тази награда – това са народната певица Яна Биюкова, гайдарят Стамен Гарджев и кавалджията Динко Палазов. И тримата родени в Средец и звездният път и на тримата е тръгнал от фолклорен венец „Божура и тримата продължават да обучават младите таланти на град Средец“

Във фонда на БНР Бургас, който е медиен партньор на събора, вече са събрани голяма част от фолклорните изпълнения на младите изпълнители от Странджа. 

„Това е изключително добра инициатива, защото, мисля, че това е и мисията на нас, като национална и общественозначима медия,  да съхраняваме фолклорното богатство на Странджа и по този начин да следим развитието на младите изпълнители. Това са сигурно бъдещите звезди на Странджа“, посочи директорът Кирил Костадинов. 

Освен наградата на кмета, най-добрите изпълнители ще получат приз ”Фолклорен венец Божура” и приз “Комня Стоянова“ – с  плакет и парична награда. Отделна награда ще връчат Тракийските дружества. Първа, втора и трета награда ще бъдат обявени и във всички възрастови групи.

Победителите ще бъдат оценени от седемчленно жури с председател хоровата диригентка и съоснователка на хор „Космически гласове“ Ваня Монева. Конкурсната програма е на 27 май /събота/ от 9 до 18,30 часа на откритата сцена пред читалище „Пробуда“.

Гала концертът на гостите и лауреатите е от 11,30 часа на следващия ден 28 май /неделя/ в местността „Божура“. Сред тях са Калинка Згурова, Катя Георгиева, Керанка Костова, Панайот Стойчев и други, като гвоздеят в програмата е славеят на Странджа – народната певица Жечка Сланинкова.  

Организатори на събора са Община Средец, Съюз на Тракийските дружества, Народно читалище „Пробуда“ и Инициативен комитет начело с кмета Иван Жабов. Повече чуйте в звуковия файл: 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пиесата „Накарай сърцето ми да затрепти“ ще бъде представена в Бургас

Театралната постановка по текст на израелския драматург и поет Ханох Левин ще бъде представена в Драматичен театър „Адриана Будевска“ утре вечер. Ханох Левин е автор на повече от 100 текста за театър, голяма част от които са преведени и поставяни на българска сцена. В Бургас е представяна и друга негова творба – „Търговци на..

публикувано на 28.09.23 в 15:20

Регионалният музей възстановява лекциите „Опознай Бургас и Бургаския край“

Регионалният исторически Бургас възстановява образователната програма „Опознай Бургас и Бургаския край“. Идеята на любознателната инициатива е да представи познати, но и не толкова, интересни и значими събития, лица, предмети, природни дадености и явления, елементи от традиционно-обредната ни система, археологически находки и обекти, които хвърлят..

публикувано на 28.09.23 в 12:08

Премиера на "Костенурката Нурка" в Кукления театър

Премиера на спектактъла "Костенурката Нурка" предстои днес в залата на Кукления театър.  Създадена по мотиви от поемата за деца “ Горската аптека” от Лили Захариева, пиесата разказва за отговорността на приятелството. Костенурката Нурка е готова да лекува всички горски обитатели. И те са и благодарни за това. Но идва вълкът Варадим, на който..

публикувано на 28.09.23 в 09:53

"Матрицата 2“ от Боян Чуков с премиера в Бургас

"Матрицата 2“ от Боян Чуков ще има премиера днес от 18.00 часа в Дом на писателя в Бургас. Почитателите на именития анализатор ще имат възможност да чуят неговия прочит на значими международни събития. Авторът ще сподели своите лични разсъждения за случващото се от 2022 година насам в геополитически и геоикономически план. Ще бъде обсъдено как се..

публикувано на 27.09.23 в 14:52

В Бургас се провежда "Сребро в косите, песен в душите"

12-ото издание на Националния фестивал  „Сребро в косите, песен в душите край морето на Бургас“ ще се проведе в сряда и четвъртък. По традиция фестивалът за хората в третата възраст ще бъде в два поредни дни, като ще приключи на 28 септември, четвъртък, с традиционния гала концерт „Бургаски вечери“ от 18.00 часа, в който ще вземат участие..

обновено на 27.09.23 в 14:43

"Анекдоти и весели случки от миналото на малкотърновци" на Милена Дренчева вече с второ издание

Второто издание на "Анекдоти и весели случки от миналото на малкотърновци" е вече факт. Книжката е с автор Милена Дренчева, която е издирила, събрала и редактирала тези смешни истории.  Те са част от нематериалното наследство останало от нашите деди - шегобийци и хумористи, разказа Дренчева, която е секретар на читалището „Георги поп Аянов“..

публикувано на 27.09.23 в 11:00

Бургаската библиотеката кани на "Нощ на литературата"

Бургаската библиотека се включва в инициативата "Нощта на литературата 2023", съобщават от Общината. Тя ще се проведе днес 18.00-21.00 ч. на тайни места, разположени на територията на Библиотеката. Плувецът Цанко Цанков, лекарят и общественик д-р Лорис Мануелян, проф. д-р Петя Цветкова, д-р Елвира Стоянова и деца от Театрална школа „Детско Царство“ с..

публикувано на 27.09.23 в 09:20