Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павлина Върбанова: Реформата на езика е въпрос на широка дискусия

Създаденият от нея сайт "Как се пише?" отговаря на над 3 500 въпроса за правописа и граматиката

| обновено на 24.05.23 в 18:05
3
Снимка: личен архив

Книжовните норми винаги са в конфликт с живия, говоримия език, а социалните мрежи само извадиха на показ тенденцията да се пренебрегват правилата-ускореното общуване там ни провокира все по-бързо да пишем и все по-малко внимание да обръщаме на формата на написаното. Тезата е на филолога, езиков редактор и коректор Павлина Върбанова. Изкушена от областта на науката, тя има дисертация по история на българския език, но я вълнуват и проблемите на съвременната езикова практика и норма. Резултатът е сайтът „Как се пише?, който съдържа отговори на повече от 3 500 въпроса за правописа, пунктуацията и граматичните правила в българския език. През 2015 г. се появява книжният справочник „Как се пише?“, който вече има второ преработено и допълнено издание. За инициативата, която вече десетилетие се радва на успех, Върбанова пояснява:

"У мен заговори това чувство, че когато имаш знание и опит в дадена област, е добре да ги споделиш. Сайтът има удобно поле за търсене и ако човек се съмнява в правописа на дадена дума, той може да я напише дори и грешно в това поле. Ако вече има статия, веднага ще получи отговор на въпроса как се пише думата, която го интересува. Също така, например, ако се колебае да постави запетая пред "когато" може да напише в полето ",когато" и тогава ще се появи статия с пояснения".


Една от "любимите" фрапиращи грешки на езиковия редактор е безобразното изписване на думата "лекар" с "ъ". 

Реформата на езика е въпрос на широка дискусия с участието на специалисти от различни области, не само на езиковеди, а и на хора, които всекидневно боравят със словото-учители и журналисти, смята Върбанова. Според нея е необходима нова концепция за слятото, полуслятото и разделното писане, където съществуват около 120 правила. Те затрудняват не просто българите, а специалистите при прилагането им, категорична е създателката на сайта "Как се пише?". Що се отнася до премахването на пълния член по думите й интелигентните българи са повече емоционално свързани с правилото и не е настъпил момента, когато за това да се говори с рационални аргументи.


Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас празнува Летен Никулден

обновено на 09.05.24 в 15:37
Албена Петрович Врачанска

Млади музиканти от Люксембург идват за „СОЛиСиМи - Младежки музикални дни“

  Петима млади музиканти от Люксембург се включват в концерта „Звукът на Европа“, част от програмата на фестивала, насочен към младите „СОЛиСиМи – Младежки музикални дни“. Те са част от Асоциацията на начинаещите творци в малката европейска държава, основана от българския музикант и композитора Албена Врачанска...

публикувано на 09.05.24 в 12:56

Божана Славкова с арт инсталация за Деня на Европа в Бургас

Божана Славкова, създателката на еко арт инсталациите „Прегърната природа“ и „Промените си ти“, ще постави новата си инсталация „Форма на свобода“ в Младежкия международен център на Бургас днес. Откриването е от от 18 часа в сградата на улица  "Апостол Войвода" 14.  „Форма на свобода“ представлява 3D колаж от висящи предмети, събрани през..

обновено на 09.05.24 в 11:27

В петък обявяват победителите в Литературния конкурс „Петя Дубарова“

Предстои заключителният етап на  27-то издание на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“. На тържествена церемония на 10 май, в зала „Петя Дубарова“ на КЦ „Морско казино“, с начало в 18.00 часа, ще бъдат обявени победителите. Творбите на 150 участници от цялата страна в разделите поезия и проза са оценени от 5-членното жури на конкурса с..

публикувано на 09.05.24 в 10:35

СУ „Св. св. Кирил и Методий“ празнува 155 години с голямо тържество и звездни гости

155 години от своето основаване празнува бургаското училище „Св. св. Кирил и Методий“. Сред събитията, като част от честванията, са изложби, експозиции, турнир по боче, училищен вестник и бюлетин, както и иновативна escape room /ескейп стая/ и тържествен концерт, който ще се състои днес на площада пред най-старото училище в града...

публикувано на 09.05.24 в 08:00

Росица Петрова: Фестивалът на детската книга в Сливен привлича все повече международни участници

Тридневният Национален фестивал на детската книга е градски празник, но и важен форум за бъдещето на литературата за деца. Част от програмата днес е кръглата маса  „Литературният герой на съвременната детска и юношеска литература – трансформации и послания“. Форумът е с международно участие тази година.  Представят се 17 доклада на участници..

публикувано на 08.05.24 в 14:52

Започна Националният фестивал на детската книга в Сливен

Национален фестивал на детската книга в Сливен започна днес. Откриването на 26-ото издание бе във фоайето на ДТ „Стефан Киров“ по традиция с концерт. Началото на тридневната програма обяви кметът Стефан Киров, който приветства гости и участници: „Детските книги – където се ражда магията, вълшебният свят, където всичко е възможно и чудесата стават..

публикувано на 08.05.24 в 14:44