Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Герои оживяват виртуално в книгата "Чудният нов свят"


Книгата “Чудният нов свят” е едно забележително пътуване с невероятните герои на Чудомир Драгнев, богатите илюстрации на Николай Михайлов и красивата история на Марин Трошанов. В нея са поместени инструкции как да визуализирате добавена реалност чрез QR кодовете, които съпътстват историята. Автор на текста е роденият в Бургас писател, Марин Трошанов, който пише фантастична и детска проза, поезия, сценарии за комикси и популярни статии. Носител е на престижни международни и национални награди за литература. 


"Ние искахме да съчетаем различни форми и видове медия, за да направим нещо привлекателно и за децата, и за възрастните. Проектът е многостранен, а вдъхновението идва от скулпторите на Чудомир Драгнев, който ги изработва от практически непотребен метал, пригоден за скраб. Той прави едни чудесни малки фигури на едни любопитни и доста симпатични същества, които в последствие се превърнаха в герои на тази книга", каза Марин Трошанов. 


Историята ни пренася в изоставената фабрика между Пукнатината, хълмовете и стария кактус пет метални създания, не по-големи от човешка длан, се пробуждат за нов живот. Те черпят енергия от тайнствен Източник - през деня усърдно пазят цветната си градина от набезите на свирепи вредители, пясъчни бури и киселинни дъждове, а нощем сънуват причудливи сънища. Изневиделица се появяват сеещите опустошение и разруха гадини. Ще устои ли Чудният нов свят на тази нова неочаквана опасност?


Марин Трошанов пише фантастична и детска проза, поезия, сценарии за комикси и популярни статии. Носител е на престижни международни и национални награди за литература, сред които Перото (2019 г.) и Константин Константинов (2020, 2022 г.)

Чудомир Драгнев е самоук скулптор и иноватор в сферата на метала. Осъзнавайки важността на рециклирането в наши дни, той дава своя пример чрез произведенията си. Използва нестандартни методи на обучение, с което цели да обогати метала като изкуство.

Николай Михайлов работи от 1998-а като аниматор, визуализатор и режисьор за архитектурни, телевизионни, кино и уеб проекти. Сертифициран инструктор по 3dsMax и V-Ray. Дълбоко вярва в нуждата от по-качествено и адекватно на съвременната ера образование.

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Режисьорът Георги Дюлгеров: Българите не сме предателски народ

Въпросът за историческия филм неминуемо трябва да го свържем с отношението към днешния ден. Историята не е едностранчива и това е много важно. Отношението към днешния ден е отношението към прошката. Това сподели режисьорът и сценарист проф. Георги Дюлгеров в залата на Културен дом НХК след предпремиерата в Бургас на най-новия си филм – „Записки по едно..

публикувано на 25.09.23 в 14:49

Новата комедия "Неделя сутрин" с премиера в Бургас

Новата театрална комедия "Неделя сутрин" ще бъде играна за първи път в Бургас днес. Постановката е с участието на Филип Буков, Павел Иванов, Христо Пъдев, Стоян Дойчев и Skiller.  "Неделя сутрин" ще се играе от 19 часа в Културен дом НХК.

публикувано на 25.09.23 в 07:18

„Записки по едно предателство“ на Георги Дюлгеров с предпремиера в Бургас

Екранизацията на историята за предателството и убийството на Георги Бенковски от „ Записки по българските въстания “ на Захари Стоянов тръгва по кината в цялата страна, информират от Община Бургас. Това става с настъпването на 80-годишнината на режисьора си - проф. Георги Дюлгеров.  Бургазлии ще имат възможност да гледат филма предпремиерно тази вечер..

обновено на 24.09.23 в 08:31

Клубен фолклорен събор за трети път в Бургас

Oт 17.00 часа на пл. „Тройката“ ще се проведе третото издание на „Клубен фолклорен събор в Бургас“. Участие в тазгодишното издание ще вземат фолклорни клубове от Бургас и региона. Преди това от 16.30 до 17.00 часа ще се проведе кратко дефиле на участниците от пл. „Атанас Сиреков“ до пл. „Тройката“, а веднага след него от 17.00 часа ще е официалното..

публикувано на 23.09.23 в 11:56

Спектакли и работилници в Карнобат в рамките на фестивала "Лятно театро"

В 10:30 ч. на сцената „Градски парк“ в Карнобат идва най-големият пътуващ фестивал в България „Лятно театро“, спечелил приза за сценични изкуства с кауза на наградите „АртАкция“. Фестивалът е с безплатен достъп, а гостуването е по покана и с подкрепата на община Карнобат като част от Балканския фестивал на изкуствата в града. Празникът започва в..

публикувано на 23.09.23 в 09:15

Мая Тодорова, хореограф: Любовта ми към фолклора е за цял живот

Мая Тодорова е хореограф и двигател на една от най – успешните танцови формации в Ямбол – „Ромбана“ и клуб „Хоро - 2002“ към читалище „Съгласие -1862“. Техните концертни изяви в цялата страна печелят симпатиите и любовта на публиката, носители са на призови места на различни форуми в страната и чужбина. Носители са на Наградата на..

публикувано на 22.09.23 в 10:30

Бургас отбелязва 115 години от обявяването на Независимостта

С поредица от събития Бургас ще отбележи 115-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Събитията започват още днес. Вижте пълната празнична програма: 21 СЕПТЕМВРИ (ЧЕТВЪРТЪК) 19:30 часа пл. „Св. св. Кирил и Методий“ Празничен концерт „Вяра и свобода“ с участието на хор „Родна песен“ и „Морски песъчинки“ с ръководител Милена..

публикувано на 21.09.23 в 13:18