Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

По повод 75-годишнината на формацията:

Концертът "Отново заедно" събира звездите на детския хор "Милка Стоева"

| обновено на 27.05.23 в 07:20Детският хор „Милка Стоева“ отбелязва 75-годишнина от създаването си с концерт на площад „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас. Началото е в 20 часа, а мотото „Отново заедно“. 

Концертът ще събере за първи път на една сцена преминалите през школата деца, поели по пътя на музикалното изкуство, посочи диригентът на хора Светла Стоева:

"С част от тях ще осъществим този концерт. Имаме трима класически изпълнители, т.е. оперни певци. Имаме няколко поп и рок певци. Разбира се, в основата е нашата хорова школа с двете представителни формации-детският хор "Милка Стоева" с една част и хор "Бургас". Надявам се публиката да напълни площада. Това е един много специален концерт за нас."


Развълнувана от участието си в концерта е певицата Мариана Добрева-Велева от група "Силует":

"Включваме се с Миша Михайлова, цигуларката на "Силует". Ще изпълним песен на групата, след което ще изпълним още една песен заедно с всички участници. Това е една наистина сбъдната мечта моя песен да прозвучи по този начин."

За певицата участието в хора е семейна традиция, част от формацията е бил и нейният баща. Завинаги в сърцето й ще остане атмосферата на бившия Пионерски дом, където се провеждат репетициите и приятелствата от онова време. 


Безценна школа, към която се връща два пъти-това е хор "Милка Стоева" за Явор Велчев-Yavi. Изпълнител, китарист и композитор, той прави първите си стъпки в музикалното ограмотяване именно под зоркия поглед на Милка Стоева. На 6 години вече е солист на формацията и участва в записи за "Балкантон". Серия тежки бронхити прекъсват участието му, но като ученик в Английската гимназия отново се връща към любимия хор. А днес казва:

"Даде ми дълбочина в хармоничното мислене, свикване с екипната работа, музикално обогатяване, опит на сцена."

В концерта участват още Ева Перчемлиева, Стефан Илчев, Кристина Дончева, Калоян Николов и други изпълнители. 

Повече чуйте в звуковите файлове. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пиесата „Накарай сърцето ми да затрепти“ ще бъде представена в Бургас

Театралната постановка по текст на израелския драматург и поет Ханох Левин ще бъде представена в Драматичен театър „Адриана Будевска“ утре вечер. Ханох Левин е автор на повече от 100 текста за театър, голяма част от които са преведени и поставяни на българска сцена. В Бургас е представяна и друга негова творба – „Търговци на..

публикувано на 28.09.23 в 15:20

Регионалният музей възстановява лекциите „Опознай Бургас и Бургаския край“

Регионалният исторически Бургас възстановява образователната програма „Опознай Бургас и Бургаския край“. Идеята на любознателната инициатива е да представи познати, но и не толкова, интересни и значими събития, лица, предмети, природни дадености и явления, елементи от традиционно-обредната ни система, археологически находки и обекти, които хвърлят..

публикувано на 28.09.23 в 12:08

Премиера на "Костенурката Нурка" в Кукления театър

Премиера на спектактъла "Костенурката Нурка" предстои днес в залата на Кукления театър.  Създадена по мотиви от поемата за деца “ Горската аптека” от Лили Захариева, пиесата разказва за отговорността на приятелството. Костенурката Нурка е готова да лекува всички горски обитатели. И те са и благодарни за това. Но идва вълкът Варадим, на който..

публикувано на 28.09.23 в 09:53

"Матрицата 2“ от Боян Чуков с премиера в Бургас

"Матрицата 2“ от Боян Чуков ще има премиера днес от 18.00 часа в Дом на писателя в Бургас. Почитателите на именития анализатор ще имат възможност да чуят неговия прочит на значими международни събития. Авторът ще сподели своите лични разсъждения за случващото се от 2022 година насам в геополитически и геоикономически план. Ще бъде обсъдено как се..

публикувано на 27.09.23 в 14:52

В Бургас се провежда "Сребро в косите, песен в душите"

12-ото издание на Националния фестивал  „Сребро в косите, песен в душите край морето на Бургас“ ще се проведе в сряда и четвъртък. По традиция фестивалът за хората в третата възраст ще бъде в два поредни дни, като ще приключи на 28 септември, четвъртък, с традиционния гала концерт „Бургаски вечери“ от 18.00 часа, в който ще вземат участие..

обновено на 27.09.23 в 14:43

"Анекдоти и весели случки от миналото на малкотърновци" на Милена Дренчева вече с второ издание

Второто издание на "Анекдоти и весели случки от миналото на малкотърновци" е вече факт. Книжката е с автор Милена Дренчева, която е издирила, събрала и редактирала тези смешни истории.  Те са част от нематериалното наследство останало от нашите деди - шегобийци и хумористи, разказа Дренчева, която е секретар на читалището „Георги поп Аянов“..

публикувано на 27.09.23 в 11:00

Бургаската библиотеката кани на "Нощ на литературата"

Бургаската библиотека се включва в инициативата "Нощта на литературата 2023", съобщават от Общината. Тя ще се проведе днес 18.00-21.00 ч. на тайни места, разположени на територията на Библиотеката. Плувецът Цанко Цанков, лекарят и общественик д-р Лорис Мануелян, проф. д-р Петя Цветкова, д-р Елвира Стоянова и деца от Театрална школа „Детско Царство“ с..

публикувано на 27.09.23 в 09:20