Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Димитър Найденов, ДБ: Няма да пречим на правителство с втория мандат


Не одобрявам формулата на ротационно правителство, но няма да пречим. Това коментира бургаският народен представител от „Демократична България“ Димитър Найденов. Според него, най-подходящо е да бъде съставено експертно правителство по подобие на служебното, но не излъчено от президента, а от парламента. „Без политически представители вътре и то да е ограничен мандат в рамките на 18 месеца, защото това е срокът, в който България може да влезе в Шенген, в Еврозона и още в първите месеци да проведе дълбока съдебна реформа с нужните конституционни промени“, обясни той.

Относно изнесения запис на Радостин Василев от Националния съвет на ПП, в който се споменава договорка за смяна на шефовете на службите, съгласувана с посолствата, Найденов посочи, че досега не е имал такава информация. „Тази пресконференция налива вода в интересите на хората, които по принцип не искат да има работещ парламент, който да проведе съдебна реформа. Чух Радостин Василев да изрече една тежка неистина, да не кажа лъжа. Той казва, че „Да, България“ били за явна коалиция, а не за тайна. Всякакви негови интерпретации не мога приема за чиста монета“, коментира бургаският народен представител от „Демократична България“ Димитър Найденов.

Найденов поясни, че е важно да се състави правителство с втория мандат. „Тук целта е, при положение, че постигнем споразумение за подкрепа на съдебната реформа и всички законодателни инициативи. В първите месеци, в които съдебната реформа зацикли, по вина на някои от участниците, например на ГЕРБ, да може нашият премиер да хвърли оставка и това правителство да падне. Това е смисълът да е наш мандат, защото ние държим ключа това правителство да работи или не, а не някой друг“, коментира Найденов.

Според него 9 месеца, какъвто се предвижда да е срокът на ротация, са достатъчно време, за да мине съдебната реформа. Относно коментарите, че в промените има текстове, които са противоконституционни и е възможно да паднат в Конституционния съд, Найденов посочи, че този законопроект е одобрен включително и от Венецианската комисия. „Това означава, че няма абсолютно никаква опасност в него да има противоконституционни текстове“, допълни депутатът.

Преди дни започна изграждането на местна структура на „Продължаваме промяната“ в Бургас със заявка, че на предстоящите местни избори ще излязат със свое предложение за кандидат за кмет. „Това е самостоятелна партия, съвсем различна от нас. Бих казал, че нямаме никаква комуникация с тях. Не е и задължително да имаме такава. Нямаме общи планове за град Бургас, нито дори са коментирани“, поясни Найденов.

Според него, сега е важно да не се допуснат 6-ти поредни парламентарни избори, за да се състави правителство и фокусът да премине към местните избори.  


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

21 кандидати за кметове в населените места в община Бургас

В осем села и един град в община Бургас /без областния и общински център Бургас/ ще избират кметове на кметства на предстоящите местни избори на 29 октомври.   Според изисквания, изборите за кмет на кметство се провеждат в тези населени места, които към датата на обнародване на Указа на президента за насрочване на изборите за общински съветници..

публикувано на 30.09.23 в 08:00
Безплатна телефонна линия

От днес работи денонощна телефонна линия за изборни нарушения

От днес до 6 ноември ще е активна денонощна телефонна линия в МВР за подаване на сигнали за изборни нарушения.  02/90 112 98. На нея, както и на e-mail izbori@mvr.bg, гражданите ще могат да сигнализират за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления в изборния процес. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите...

публикувано на 29.09.23 в 09:48

До 14 октомври се подават заявления за гласуване в подвижна избирателна кутия

Избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, но желаят да гласуват могат да направят това в подвижна избирателна кутия. За целта те трябва да подадат заявление до 14 октомври 2023 г. То е по образец, подписано саморъчно и изпратено по пощата, факс или чрез..

публикувано на 29.09.23 в 09:40

Започва предизборната кампания за местните избори

Официално започва предизборната кампания за изборите за общински съветници и за кметове, които ще се проведат на 29 октомври. Кампанията ще продължи до полунощ на 27 октомври. В случаите на втори тур на територията на дадена община, район или кметство предизборната кампания започва веднага след определяне на кандидатите от Общинската избирателна..

публикувано на 29.09.23 в 08:09

Кои са кандидатите за кметове в Несебър, Поморие, Приморско, Созопол и Царево?

Оспорвана се очаква да бъде битката за кметското място в Несебър . Там са регистрирани общо 7 кандидати. Сред тях няма издигнати от ГЕРБ, БСП, Коалицията ПП – ДБ и ДПС. Досегашният кмет Николай Димитров отново се включва в изборите. Той е начело на общината от 2007 г. и ако бъде избран отново, то за него това ще е 5-ти мандат. Димитров е..

публикувано на 28.09.23 в 17:33

Най-малко са кандидатите за кметове в Малко Търново, Камено и Руен

Само двама са кандидатите за кметското място в община Малко Търново . Единият от тях е досегашният кмет Илиян Янчев , който отново е издигнат от ГЕРБ. Ако пак бъде избран, за него това ще бъде пореден 4-ти мандат. Той е кмет на Малко Търново от 2011 година, когато беше издигнат от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“. Следващите..

публикувано на 28.09.23 в 15:47

Кои са кандидатите за кметове в Сунгурларе, Карнобат, Средец и Айтос?

Интересна се очертава да е битката за кмет в Община Сунгурларе . Общо 6 са кандидатите там. Досегашният градоначалник Георги Кенов , който на предните избори беше издигнат от ГЕРБ, сега ще е кандидат на партията „Бъдеще за родината“. През 2007 година той беше избран за кмет на Сунгурларе от листата на ДПС, а през 2011 година е..

публикувано на 28.09.23 в 13:41