Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес, 5 юни

Изложба представя непоказвани снимки на Апостол Карамитев, предоставени са от Държавен архив - Бургас

Те са били предоставени безвъзмездно от двама дарители


Снимки от творческата дейност на Апостол Карамитев и от личния му живот, които са предоставени от Държавен архив - Бургас и досега не са били показвани, ще бъдат представени в изложба посветена на актьора. Тя е част от събитията под надслов "Многоликият Апостол Карамитев", които са по повод стогодишнината от рождението му.  Инициативата на Община Бургас ще представи поредица от вълнуващи събития до края на годината. Ще има филми, изложби и интригуваща срещи. 

Бургаският архив е получил ценните дарения от двама души. Снимки и документи за Апостол Карамитев са дарени от Борис Цацов. Една част от тях той е откупил, а друга част са издирени от него. Второто постъпление е на 7 копия на снимки от времето, в което Апостол Карамитев е учил в италианската гимназия в Бургас, то е предоставено от Соня Кехлибарева, това разказа Десислава Лилова, началник на отдела в Държавен архив - Бургас

Така се оформи архивен масив от 36 архивни единици за периода от 1938 година до 83 година и обема им е 0,20 линейни метра. Основно има снимки от творческата дейност на актьора. Има и единични ценни, интересни по съдържание документи като една покана за събрание – концерт с негово участие, брошура от Съюза на филмовите дейци, която е издадена след кончината на актьора, една дипляна със снимки от постановката „Ромео и Жулиета“, в която той играе Ромео, а Жулиета е актрисата Ирина Тасева.“

Дарителят им Борис Цацов е от София, той е църковен изследовател и съставител на православна литература. Той е правил редица дарения на архивите и в други градове. Документите и снимките свързани с Апостол Карамитев той е откупил от хора, които са ги открили до контейнери за строителни отпадъци. Благодарение на този негов жест те не са безвъзвратно изгубени и можем да кажем, че  Апостол Карамитев чрез тях на практика се завърна в Бургас, каза още Десислава Лилова.

„За мен беше огромно удоволствие да се обработи този фонд от документи. Всяка снимка показва актьора или снимачния процес, той с колегите си, показва отношението му към семейството, могат да се видят посещения, турнета и гастроли. Вижда се харизмата, която той е излъчвал. Всяка снимка беше в отделен плик, надписан. кадрите са от 12 театрални постановки и 3 филма. Не знаех кой ги е надписал, докато не стигнах до последния, в който имаше 2 значки с неговия лик и на него пишеше "Значки със мен", което показа, че Апостол Карамитев сам ги е надписал!"  

Изложбата ще бъде представена  днес от 18.30 мин. пред Дома на нефтохимика на пл. Тройката, час преди това Българско национално радио - Бургас, ще обособи специално открито студио. На мястото ще прозвучат реплики на актьора от негови емблематични роли и интервюта, запазени в Златния фонд на БНР.

Гласът на актьора ще звучи и във фоайето на Културен дом НХК преди прожекцията на документалния филм „Апостол Карамитев“ от 19.00 часа в зрителна зала „Тончо Русев“. 

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спактакълът “Докато смъртта ни раздели“? на морска сцена

Какво ни остава “Докато смъртта ни раздели“ поставя екзистенциалната тема, но по забавен начин.  Едноименният спектакъл на Бойко Илиев ще бъде представена в Културен дом на НХК, на 30 март, в 19.00 часа. В главните роли са две бивши съпруги – Ирен Кривошиева и Роси Русева, които оплакват съпруга си Робин Кафалиев, избягал невъзмутимо с трета...

публикувано на 28.03.24 в 13:04

„Любов с вкус на лимони“ представя Димитър Никленов в Бургас

Новия си роман „Любов с вкус на лимони“ представя днес в Бургас писателят Димитър Никленов. Книгата разказва за едни съвременни Ромео и Жулиета, а финалът й отвежда читателите в Бургас. Любовта на главните герои  насочва вниманието към младите хора и техните семейства, както и към взаимоотношенията между деца и родители. Техните чисти и искрени..

публикувано на 28.03.24 в 11:27

Евгени Недев представя изложбата си "Време и пространства" в Бургас

Евгени Недев гостува с изложба „Време и пространства“ в Бургас. Той представя 25 картини пейзажна живопис. Сюжетите са планински и морски. Творбите са рисувани през последните 6 години. Сред местата, които са го вдъхновили са връх Кончето, Родопите, морето край Поморие, Балчик и др. "Аз работя в сферата на класическата живопис и ме..

публикувано на 27.03.24 в 14:15

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

 В Народния театър "Иван Вазов" тази вечер ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме световния ден на театъра, а Съюза на артистите..

публикувано на 27.03.24 в 13:17

Сръбският режисьор Радивое Андрич ще се срещне с публиката на "София филм фест на брега"

С три филма на Радивое Андрич ще бъде отбелязано посещението на популярния  сръбския режисьор на 22-рия “София филм фест на брега” в Бургас. Програмата включва и най-новия “Светкавици отново!”. Лентата е своеобразно продължение на втората му кинотворба “Светкавици!” от 2001 година. След прожекцията днес от 18.00 часа, Радивое Андрич ще..

публикувано на 27.03.24 в 12:05

Играят "Оттук - оттам" в кукления театър в Бургас

Спектакълът "Оттук - оттам" ще се играе днес в залата на кукления театър в Бургас. Гостува Театър "Трио".  " Музиката ще ви очарова!  Историите ще ви разсмеят, разчувстват или провокират.  Но едно е сигурно – докато гледате ще усетите цялата красота и многообразие на кукленото изкуство.  Спектакълът е изграден от 11 музикални етюда, които..

публикувано на 27.03.24 в 09:40

„Талантино“ с първа премиера за сезона

В деня на театъра - 27-ми март, Театрална школа "Талантино" представя първата си премиера за сезона - "Домът на Бернарда Алба". Пиесата е най-поставяната творба на великия испански драматург Федерико Гарсия Лорка. „Заглавието не е случайно, това е една от „високите топки“ в световната драматургия и е лична моя мечта и..

публикувано на 27.03.24 в 09:20