Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започна франкофонският фестивал "Солей" в Созопол

XII-ият Международен франкофонски фестивал "Солей" в Созопол започна. В него тази година участват посолствата на Азербайджан, Албания, Гърция, Грузия, Португалия, Република Северна Македония, Румъния и Франция.

Фестивалът е под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, 

Ежегодната награда за особени заслуги бе връчена на Станислав Губеров, а за почетен директор на Фестивала, за вложената енергия и постигнатите резултати, свързани с паметника и изложбата на Гунаропулос, бе обявена арх. Радост Георгиева.

"Наша е отговорността да пренесем във времето всички културни пластове на нашия красив град", каза тя след като получи статуетката.

"Щастлив съм, че на откриването на 12-тото издание на Фестивала, двама наши съграждани носят почетните награди. Това показва, че ние созополчани имаме дух, който се е предавал през вековете като една традиция. Устойчив дух, който е културен носител и който се надявам да бъде съхранен във времето", обърна се Тихомир Янакиев към присъстващите на официалната церемония. Той благодари на Александрина Исайлова за положения труд и обогатяването на културния живот на град Созопол, а и на цялата страна, след което официално откри 12-тото издание на Международния франкофонски фестивал "Солей".

Събитията, които предстоят:

05.06.2023г. 
1. Официално откриване на изложбата ,,90 години Air France”. Изложбата се организира със специалното съдействие на официалното представителство на Air France в България. Началото е от 17.30 часа, в Етнографския музей в Созопол.

2. Официално откриване на изложбата ,,Моите тридесет стъпки към приятелството“. Авторска изложба на Ивелина Кунчева и документално интервю със Силви Вартан, от 18.30 ч., в Художествената галерия.

3. Също в Художествената галерия в Созопол ще бъде открита изложбата ,,Цветовете на албанците“. Изложбата се организира със специалното съдействие на посолството на Албания в България, от 19.30 ч.

4. Модерен балет. Солисти: Ерта Сина и Амбер Дема (Албания), началото е в 20.30 ч., в Художествената галерия.

06.06.2023 г. (Вторник)
1. Официално откриване на изложбата ,,Исторически страници на Азербайджан: 105 години от създаването на Азербайджанска демократична република“. Изложбата се организира със специалното съдействие на Центъра за азербайджански език и култура към СУ ,,Св. Климент Охридски“.
Начало: 18.30 ч.
Място: Музеен център „Старият Созопол”, гр. Созопол.

2. Концерт джаз музика ,,Nous sommes là“. Нина Сталева – флейта, Димитър Льолев – саксофон, Илко Градев – акордеон, Деси Андонова – Вокал, Емил Пехливанов – Барабани, Морган Арно – вокал/пиано.
Начало: 20.00 ч.
Място: Летен театър „Аполония”, гр. Созопол.

07.06.2023г. (Сряда)
1. Официално закриване на Международния пленер „Солей“. Изложба от творби на участниците в пленера.
Начало: 12.30 ч.
Място: Комплекс ,,Green Life Resort’’.

2. Официално закриване на Дванадесетия Международен Франкофонски Фестивал ,,Солей’’.
Камерен концерт ,,Класиката е жива“, солисти от Симфоничния оркестър на БНР.
Начало: 20.00 ч.
Място: Археологическия музей, стария град в Созопол.


По публикацията работи: Свобода Атанасова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват шестото издание на Порт Прим Арт Фест с изложба

Шестото издание на Порт Прим Арт Фест започва от утре /3 октомври/ в Бургас. Културният форум ще продължи до края на седмицата и ще предложи разнообразие от събития  в областта на музиката, изобразителното изкуство, киното, театъра, литературата. " Програмата на фестивала  е прецизно подбрана и повече от интригуваща. Бургазлии и гостите..

публикувано на 02.10.23 в 17:00

Есенните литературни празници се откриват днес в Бургас

20 събития са включени в 27-то издание на Есенните литературни празници’ 2023 в Бургас. Очакват се до 31 октомври н ад 30 автори от Бургас региона и страната да представят свои книги и да участват в различни тематични вечери. Ще има на поезията, на прозата, на хумора и сатирата, с която ще бъдат закрити дните. В празниците ще се включат и..

публикувано на 02.10.23 в 16:18

Стефан Диомов с две нови песни в изпълнение на „Тоника“ и нов албум

Две нови песни на Стефан Диомов, в изпълнение на „Тоника“ са записани тази година. Една от тях се казва „Ти и аз“, а другата е „Аделина“. „Тази песен я написах за незнайна Аделина. Самото име Аделина е песен“, поясни композиторът. Новият албум на Стефан Диомов с детски песни предстои да бъде представен на 16 ноември в Културния дом на..

публикувано на 01.10.23 в 12:17

Разговор за поезия с Ваньо Вълчев и Яна Вълчева в „Гларуси и шамандури“

„Поезията е нещо, което винаги живее в човека, независимо дали е млад или стара“, каза поетът Ваньо Вълчев в предаването „Гларуси и шамандури“ на БНР- Бургас, което днес е гост в бургаската библиотека. Според него, поезията и лириката могат да се намерят навсякъде. Той разказа за момента, когато е спрял да пише и ръка тогава му подава..

публикувано на 01.10.23 в 11:47

„Поезията в нас“ с награда от проекта "Предизвикателството"

Късометражният документален филм „Поезията в нас“ е обработен в бургаската библиотека. Негови автори са Деница Дойчев, Ния Петрова и Ралица Златева. Наскоро лентата спечели второ място в проекта „Предизвикателството“. Решихме да представим една друга страна на поезията във филма, посочиха те в предаването „Гларуси и шамандури“ на БНР-..

публикувано на 01.10.23 в 11:01

Одобриха проект за нови книги за библиотеката в Малко Търново

Над хиляда и двеста лева ще получи Библиотеката към читалище „Георги Попаянов“ в Малко Търново за закупуване на нови книги. Средствата са осигурени от Министерство на културата по програма „ Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност – 2023 г.” Лесно е кандидатстването и много библиотеки в страната могат по този..

публикувано на 01.10.23 в 11:00