Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Бургас започват честванията на 100-годишнината от рождението на Апостол Карамитев

В Бургас с ретроспективна изложба и документален филм започват честванията на 100-годишнита от рождението на големият актьор Апостол Карамитев. В 18:00 часа след откриването на изложбата пред Културния дом на нефтохимика БНР Бургас в открито студио ще излъчи архивни записи на Апостол Карамитев от Златния фонд на Българското национално радио. Междувременно от община Бургас обявиха, че започва подписка за присъждането на общественото звание почетен гражданин на незабравимия бургаски актьор.


Откъси от "Малкият принц" на Антоан дьо Сент – Екзюпери и други записи от златния фонд на БНР с гласа на великия Апостол Карамитев ще звучат тази вечер в откритото студио на БНР Бургас, каза директорът на радиото Кирил Костадинов:

"Той е изключително много е съдействал на Българското национално радио и има наистина безценни неща в Златния фонд на БНР. Радиото разхолага с една безценна съкровищница от гласове и един от най-запомнящите се е този на Апостол Карамитев. След 18 часа ще можете да чуете автентичния му глас."

На 12 пана двустранно, пред Културния дом на нефтохимика, ще бъдат показани архивни снимки от фирми и постановки, както и снимки от афиши и срещи с публиката на Апостол Карамитев. Изложбата е озаглавена „Многоликият Апостол Карамитев“ и ще остане там до края на годината.  Снимките са предоставени на държавния архив в Бургас от двама дарители.

Честванията на юбилейната годишнина от рождението на Апостол Карамитев ще продължат и през август с панорама от 8 филма с участието на голямия актьор. Те ще бъдат прожектирани на откритата сцена Охлюва в Бургас. А тази вечер ще бъде излъчен биографичния филм създаден от неговия син Момчил Карамитев. От 2009-а година досега филмът е получил много международни награди. Той разказва за живота и кариерата на обичания български актьор. 

"Един път се случва човек да празнува 100 години на майка си и баща си. Не винаги се случва в човешкия живот, така че за мен това е много вълнуващо. И много ви благодаря, защото вие сте хората, които поддехте тази инициатива. Тя не идва нито от Министерството на културата, нито от Министрество на образованието, нито от по-висша инстанция, това дойде директно от вас и съм ви много благодарен."

Бургас трябва да чува гласа на Апостол Карамитев и да усеща неговото присъствие през цялата година, заяви арт мениджъра Маруся Русев:

"Той продължава да бъде жив в съзнанието и спомените на хората, които са го познавали, които са имали възможност да се докоснат до него. Филмите му са безсмъртни. Той завинаги ще си остане любимец на публиката."

Община Бургас очаква от Министерството на културата да бъдат осигурени средства за създаването на мултимедиен спектакъл посветен на Апостол Карамитев, предстоят и още прояви свързани със 100-годишната на актьора.


По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват шестото издание на Порт Прим Арт Фест с изложба

Шестото издание на Порт Прим Арт Фест започва от утре /3 октомври/ в Бургас. Културният форум ще продължи до края на седмицата и ще предложи разнообразие от събития  в областта на музиката, изобразителното изкуство, киното, театъра, литературата. " Програмата на фестивала  е прецизно подбрана и повече от интригуваща. Бургазлии и гостите..

публикувано на 02.10.23 в 17:00

Есенните литературни празници се откриват днес в Бургас

20 събития са включени в 27-то издание на Есенните литературни празници’ 2023 в Бургас. Очакват се до 31 октомври н ад 30 автори от Бургас региона и страната да представят свои книги и да участват в различни тематични вечери. Ще има на поезията, на прозата, на хумора и сатирата, с която ще бъдат закрити дните. В празниците ще се включат и..

публикувано на 02.10.23 в 16:18

Стефан Диомов с две нови песни в изпълнение на „Тоника“ и нов албум

Две нови песни на Стефан Диомов, в изпълнение на „Тоника“ са записани тази година. Една от тях се казва „Ти и аз“, а другата е „Аделина“. „Тази песен я написах за незнайна Аделина. Самото име Аделина е песен“, поясни композиторът. Новият албум на Стефан Диомов с детски песни предстои да бъде представен на 16 ноември в Културния дом на..

публикувано на 01.10.23 в 12:17

Разговор за поезия с Ваньо Вълчев и Яна Вълчева в „Гларуси и шамандури“

„Поезията е нещо, което винаги живее в човека, независимо дали е млад или стара“, каза поетът Ваньо Вълчев в предаването „Гларуси и шамандури“ на БНР- Бургас, което днес е гост в бургаската библиотека. Според него, поезията и лириката могат да се намерят навсякъде. Той разказа за момента, когато е спрял да пише и ръка тогава му подава..

публикувано на 01.10.23 в 11:47

„Поезията в нас“ с награда от проекта "Предизвикателството"

Късометражният документален филм „Поезията в нас“ е обработен в бургаската библиотека. Негови автори са Деница Дойчев, Ния Петрова и Ралица Златева. Наскоро лентата спечели второ място в проекта „Предизвикателството“. Решихме да представим една друга страна на поезията във филма, посочиха те в предаването „Гларуси и шамандури“ на БНР-..

публикувано на 01.10.23 в 11:01

Одобриха проект за нови книги за библиотеката в Малко Търново

Над хиляда и двеста лева ще получи Библиотеката към читалище „Георги Попаянов“ в Малко Търново за закупуване на нови книги. Средствата са осигурени от Министерство на културата по програма „ Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност – 2023 г.” Лесно е кандидатстването и много библиотеки в страната могат по този..

публикувано на 01.10.23 в 11:00