Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С вход свободен от 19 часа в НХК

Филмът за Учителя на мъдростта "Ваклуш" прожектират в Бургас

| обновено на 07.06.23 в 10:54

Филмът „Ваклуш“ на режисьора Николай Василев ще бъде прожектиран тази вечер в Бургас от 19 часа в Дома на НХК. През 2023 година се навършват 100 години от рождението на известния духовен водач, наричан Учителя на мъдростта. Бургазлии и гости ще имат възможност да посетят прожекцията при вход свободен.

Лентата е снимана в периода между 1994 и 2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри. Документалният разказ е за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България. 

 „Само преди 10 години един исполин на духа напусна този свят. Ваклуш - мъдрецът. Аватарът. Мъжът, който опозна страданието на затворите и трудовите лагери, но не позволи то да хвърли сянка върху любящото му сърце. Той излезе оттам силен и мъдър. Просветлен. За да ни покаже на дело, че всеки е бог в развитие и всички сме събожници”, споделя Василев, който е впечатлен от духовния учител още като студент. От тези години са и първите кадри във филма.

Николай Василев снима този филм в продължение на 28 години. Сред фактите, които представя филма за Ваклуш е и този, че по време на комунистическия режим той е преминал през всички лагери в страната и е осъден на смърт, но оцелява.

"Проблемът не е в демокрацията, а в свободата. А свободата не е въпрос на измерение, а на поносимост!" - казва Ваклуш Толев.


В лентата участват Петър Стоянов - президент на България в периода 1997-2002 г., д-р Илко Семерджиев - министър на здравеопазването в периода 1999-2001 г., проф. д-р Мария Славова - юрист и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“, Огнян Минчев - политолог и доктор на социологическите науки, проф. Иван Желев - богослов, доц. д-р Иван Бъчваров - физик и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“, доц. д-р Кирил Коликов - математик и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски, Бойко Станкушев - журналист и др.

Ваклуш Толев е богослов по образование, лектор и автор на множество трудове с религиозно-философска и културно-историческа тематика. Преминал през затвори и лагери на комунизма, той твърди че страданието несъществува, то е развитие. След промените в България е поканен да преподава в Пловдивския и Софийския университет. Там в лекциите си по историята на духовното знание често напомня за надписа на делфийския храм „Познай себе си и ще познаеш боговете и света“. Той самият преживява това познание и формулира свое учение, което нарича „Път на Мъдростта“.

Николай Василев е сценарист и режисьор, изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За филма му „Приказки“ е удостоен през 2010г. с наградата „Jameson“ на „София филм фест” за най-добър български късометражен филм. В творческата му биография има още десетки наградени филми, които могат да бъдат описани като вдъхновяващи: „Добрият самарянин“, „Пътят към Тива“, „Високо“, „Добрият Ад“, „Резервни крила“, „Осенение“ и др.

През 2019 г. филмът му „Формулата на Тео“, посветен на известния учител по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев, се превърна в знамение, което пълнеше киносалоните не само в България, но и извън границите й. През 2021 г. Николай Василев представи „Да бъдеш Майстора“, вълнуващ портрет на Владимир Димитров Майстора, както и своя последен филм „Гладиатор“ посветен на двукратния олимпийски шампион Боян Радев.

Събитието е подкрепено от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” , медиен партньор е Liberta.bg.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Belle Epoque Trio с пролетен концерт на Флората

С пролетен концерт ще зарадват бургазлии Belle Epoque Trio.Той ще бъде   от 18:30 часа  в експоцентър „Флора".   Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Бургас, чрез нейния Фонд КУЛТУРА. Три дами стоят зад  Belle Epoque трио. Това са  Мартина Табакова, пиано,  Нона Кръстникова, сопран и..

публикувано на 19.04.24 в 18:13

Представят балетната класика „Баядерка“ в понеделник

Трагичната история на Никия и Солор ще бъде разказана в спектакъла на балетната класика „Баядерка“ по музика на Лудвиг Минкус в понеделник на 22-ри април от 19 часа в Операта. Постановката и режисурата са на Веса Тонова, дългогодишна примабалерина на Софийска опера и балет, балетен режисьор и педагог. В балетната постановка артистите ще разкажат..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

"Отчаяни съпрузи" в НХК на 24 април

Бойко Кръстанов, Даниел Пеев и Явор Бахаров са „Отчаяни съпрузи“. Тримата разказват в Културния дом на НХК, на 24 април, от 19.00 часа  за успехите или по-скоро неуспехите в любовния си живот. Първият тъкмо е бил зарязан с писмо, вторият си е намерил нова приятелка, а третият е със своята от 10 години.  Историите на тримата се обединяват от отчаяните..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

Предстои в Бургас хоровата инициатива „България пее”

На 22 април предстои концерт на осем хорови колектива от Бургас и осмото издание на Националната хорова инициатива „България пее”. Музикалното събитие ще се проведе от 18:30 ч., в зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК. Това е петият концерт, който се осъществява в нашия град с подкрепата на Община Бургас и е с вход свободен.  Участници са смесен..

публикувано на 19.04.24 в 15:02

Александър Секулов представя в Бургас "Възхвала на провинцията"

Сценарист, драматург, писател, поет Александър Секулов съчетава еднакво добре различни пластове на културата и езика с динамика, колорит и индивидуалност, затова трудно може да остане незабелязан от взискателния читател. Най-новата му книга с фрагменти предлага трансформиращ препрочит на символичните и философски търсения, лежащи в основата на..

публикувано на 19.04.24 в 13:42

Премиера на "Две пръчки и три съчки" в Кукления театър в Бургас

Премиерата на "Две пръчки и три съчки" ще е тази събота, 20 април в залата на Кукления театър. Моноспектакълът е по пиесата "Contes d'Ecorces et de Brindilles" на Христина Василева. Режисурата, сценографията и музика е на asbl "Puppetspirit" Белгия. Участва Румяна Кралева. Ето и сюжета на историята - „От както Лили стана кака, в живота на..

публикувано на 19.04.24 в 12:26

Вокални творби от световната класика представят в операта тази събота

Вокални творби от световната оперна класика ще представи тази събота концертът „Солистите на държавна опера Бургас". Това е поредното събитие от камерната поредица на бургаската културна институция. То ще се проведе във фоайето на операта, където е много просторно и с прекрасна акустика, коментира оперната прима Мария Цветкова - Маждарова. "Нашият..

публикувано на 19.04.24 в 12:08