Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Осмото издание на фестивала „Шарено котле” се открива днес

С фотоконкурса „България“, днес се открива осмото издание на фестивала  „Шарено котле” в Бургас. Той се организира от читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985” в бургаския комплекс „Меден рудник“, с подкрепата на общината и медийното партньорство на БНР-Бургас.

"Идеята на тазгодишното издание е насочена към природата на България, която е уникална, вдъхновяваща и ние трябва да я познаваме, обичаме, съхраняваме", коментира секретарят на читалището Веселина Николова. 

Фестивалът започва с обявяването на фотоконкурса „България“ за ученици от 5 до 12 клас. Снимките се приемаха на електронната поща на читалището. Публиката вече гласува и избра своя фаворит сред всички снимки, отговарящи на изискванията. Днес ще бъдат публикувани имената на отличените в конкурса в двете възрастови групи, както и наградата на публиката.

Фестивалната програма включва:

8 юни

Читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985”, к-с „Меден рудник”, бл. 25

Среща с фотографа Милен Добрев - председател на журито на конкурса, и ученици от СУ „Константин Петканов“, профил „Графичен дизайн“.

17:00 ч. - Публикуване на отличените от фотоконкурс „БЪЛГАРИЯ“.

9 юни

Читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985”, к-с „Меден рудник”, бл. 25.

Беседа с представители на Природен парк „СТРАНДЖА“ и ученици от шестите класове на ОУ „Елин Пелин“.

10 юни

Програма на открита сцена с базар – „Меден рудник“, в парка между бл. 46 и бл. 51
16:30 ч. Базар за сувенири - бижута, свещи, плетени аксесоари, грим, прическа и др.

17:00 ч. - Куклена постановка „Сливи за смет“ на Държавен куклен театър - Бургас
18:00 ч. - Начало на концерт:

- Вокално студио „Примо” при читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985”

- Вокално студио „Galaxy“ при НЧ „Просвета 1927“

- Вокална група „Слънчеви капки“ при НЧ „Фар 1946“

- Ученици от специалност поп и джаз пеене на СУ „Добри Чинтулов“
- Ученици от специалност поп и джаз пеене на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“
Хип-хоп клуб „Бляк Стайл Скуод“

- Танцова формация „Дюн“

- Група „FOUR“
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международен фолклорен фестивал се провежда в Поморие

Днес в Поморие за първи път ще се проведе „Международен фолклорен фестивал“.  Идеята на събитието е да създаде автентична обстановка, която да предразположи публика и участници да се потопят в магията на българския фолклор. В програмата е включено и училище на занаятите, където хората ще могат да учат дърворезба и грънчарство. Събитието се..

публикувано на 30.09.23 в 08:26

Цвети и Мина канят на изложба - хепънинг "Виждали ли сте тези хора?"

Изложба „Виждали ли сте тези хора?“ ще представят Цветелина Вангелова и Мина Митич днес в Бургас. Тя включва портрети, някои измислени, други лица на реални хора. Двете художнички се представят с бързи рисунки от тефтерите си. Запознават се случайно, но откриват много общо по между си и решават да направят нещо съвместно.  Цветелина е на 26..

обновено на 30.09.23 в 07:11

Пиесата „Накарай сърцето ми да затрепти“ ще бъде представена в Бургас

Театралната постановка по текст на израелския драматург и поет Ханох Левин ще бъде представена в Драматичен театър „Адриана Будевска“ тази вечер. Ханох Левин е автор на повече от 100 текста за театър, голяма част от които са преведени и поставяни на българска сцена. В Бургас е представяна и друга негова творба – „Търговци на..

обновено на 29.09.23 в 14:15

В Сливен предстои традиционният конкурс за детска рисунка „Аз и моят град“

29-ият конкурс за детска рисунка "Аз и моят град" ще се състои в Сливен,  в партньорство с Художествена галерия „Димитър Добрович“. Традиционно участниците ще бъдат разпределени в няколко възрастови групи: деца до 7 години; І-ІІ клас; ІІІ-ІV клас; V-VІ клас; VІІ-VІІІ клас. Допустими за участие в конкурса са произведения с формат от А4 до 35х50..

публикувано на 29.09.23 в 13:24

Димитър Драганов представя стихосбирката си „Път над страха“ в Морското казино

Поетът Димитър Драганов ще представи третата си стихосбирка „Път над страха“ в Бургас. Тя издадена през месец април на 2023 г. с Издателска къща „Многоточие“.  Книгата на автора съдържа над 90 стихотворения на различна тематика – философска, социална, любовна, както и друга. В нейното ядро 24-годишният творец разкрива със смел размах..

публикувано на 29.09.23 в 09:20

Регионалният музей възстановява лекциите „Опознай Бургас и Бургаския край“

Регионалният исторически Бургас възстановява образователната програма „Опознай Бургас и Бургаския край“. Идеята на любознателната инициатива е да представи познати, но и не толкова, интересни и значими събития, лица, предмети, природни дадености и явления, елементи от традиционно-обредната ни система, археологически находки и обекти, които хвърлят..

публикувано на 28.09.23 в 12:08