Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световно признатите Аглика Генова и Любен Димитров с майсторски клас в Бургас

Светвно признантото клавирно дуо Аглика Генова - Любен Димитров са в Бургас, за да водят майсторски клас по пиано,  соло и дуо в рамките на Лятната академия на изкуствата. Виртуозните пианисти са едни от най-търсените клавирни ансамбли в света. Едва два месеца след създаването на дуото, двамата предизвикват истинска сензация като в рамките на две години печелят всички най-големи международни състезания в своята категория. А до този момент са аплодирани от публиката и пресата по целия свят, изнасяйки концерти в най-престижните зали и фестивали на четирите континента. Имат и богата дискография.

 

Аглика Генова и Любен Димитров са двойка и на сцената и в живота. В момента живеят в Германия, където развиват освен концертна и звукозаписна дейност, но и преподават. Споделят, че свирят поне по 10 часа на ден, а в дома си имат общо три рояла. Времето на пандемията се оказало доста плодотворно за музикантите, тъй като успели в периодите на локдаун да запишат всички произведения за две пиана на Карл Райнеке. Точно преди идването си в Бургас пък направили нови 85 минути Клод Дебюси, част от най-новия им албум, който предстои да излезе догодина. 

Музиката е техният начин на живот, а по време на майсторските класове, двамата музиканти дават всичко от себе си, без да гледат часовника.

"Естествено, че ние правим винаги графици и казваме от толкова до толкова часа това дете и след това следващият студент или ученик, но музиката не можем да я режем с ножица. Естествено, че часовника не се гледа, естествено, че работихме много по-дълго от планираното, но това го правим с удоволствие. Това не може да се заплати с пари, нито е необходимо, това е просто един жест и подарък да боравим и сътворяваме тази музика. Тя не може да се определя с часовник, както други неща", сподели Аглика Генова.

В майсторския клас на Аглика Генова - Любен Димитров в момента се обучават десетина млади музиканти, не само от България, но и от чужбина. Заключителният им концерт ще е на 24-ти юли, в понеделник от 19.00 часа в залата на бургаското музикално училище, при вход свободен.  

Подробностите, чуйте в интервюто на Елена Димитрова с Аглика Генова и Любен Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бардът Асен Масларски гостува с авторски концерт в Бургас

Асен Масларски ще гостува в Бургас с авторския си концерт „Бардът“. Той ще се проведе в клуб „Модерен театър“ на 29 май от 19.30 ч. Проявата е част от XVIII – тото издание на Международния литературен фестивал „Свято слово“.   Със събитието музикантът, поет, композитор и радиоводещ Асен Масларски отбелязва своята 65-годишнина. Той..

публикувано на 23.05.24 в 12:01

Община Бургас отличи 22 творци и екипи на културни институции (ВИДЕО)

Община Бургас отличи 22 творци и екипи на културни институции по повод 24 май. Събитието в навечерието на празника по традиция е на "Флората". Водещ бе певецът Стефан Илчев, който изпълни и емблематични песни от репертоара си, с които поздрави хората на културата и изкуството.  "Когато на едно място са събрани толкова бургаски творци няма по какъв..

обновено на 22.05.24 в 21:19

Откриха представителна изложба на възпитаници на ямболското училище "Св. Климент Охридски"

В навечерието на Деня на българската просвета и култура възпитаници на иновативно средно училище „Св. Климент Охридски“ подредиха свои творби в Дома на науката и техниката „Джон Атанасов“ в Ямбол. Идеята е изложбата да стане традиционна. В експозицията са показани творби правени през последните две години на ученици от 1 до 12 клас в многообразие..

публикувано на 22.05.24 в 20:24

Писателката Десислава Дюлгерян гостува в Библиотеката с новия си роман

Писателката Деси Дюлгерян ще представи днес, в 18.30 часа, в Библиотеката новият си роман „Равновесие“. Младата дама е автор на романите "Отвъд", "Преобразена" и "Ще пирувам с кръвта ти". В романа читателите ще открият пророчески тайни, болезнени интриги между кралства, неочаквани съюзи между врагове, безскрупулни Богове, гладиаторски битки на..

публикувано на 22.05.24 в 15:16

Близо 170 ще са участниците в ХХXII-ри "Фолклорен венец Божура"

Близо 170 ще сте участниците в ХХХII-рия в националния странджанско-тракийски събор "Фолклорен венец Божура", който ще се проведе на 25 и 26 май в едноименната местност. Организатори са Община Средец, Съюзът на Тракийските дружества в България и народно читалище "Пробуда-1897". Начело на инициативния комитет е кметът на..

обновено на 22.05.24 в 15:13

Конкурс на името на Борислав Чакринов ще търси талантлив млад режисьор

Студенти, завършващи режисура за драматичен театър, могат да участват в конкурс на името на дългогодишния режисьор и директор на ДТ „Адриана Будевска“ Борислав Чакринов - учител и ментор на голяма част от вече утвърдените имена от режисьорската гилдия в България.   Идеята е на Богдан Петканин,  временно изпълняващ длъжността директор на..

публикувано на 22.05.24 в 14:33

Пътуваща изложба представя отпечатъци от стъпки на изчезващи животни

Кампанията „Следи от изчезване“, която цели да отрази гласовете на изчезващите животни в българските планини, продължава пътя си в град Бургас и може да бъде посетена в културен център „Морско казино“ до 29-ти май от 10:00 до 18:00 ч., а входът е напълно безплатен.  До момента изложбата е посетена от над 1100 души в градовете София и..

обновено на 22.05.24 в 11:08