Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес от 21 часа на Амфитеатъра:

Веско Ешкенази идва в Созопол с проекта "В света на музиката"

| обновено на 31.07.23 в 11:57
5
Снимка: В. Балевска

Созопол е спирка от националното турне на Веско Ешкенази с Плевенска филхармония днес. 

Световноизвестният български цигулар е главно действащо лице, заедно с Вероника Тодорова – акордеон и Георги Милтиядов, диригент и аранжор в концерта от 21 часа на Амфитеатъра. 

В програмата са включени произведения както от класическата оркестрова палитра, така и заглавия от популярната музика в аранжимент за симфоничен оркестър и солисти. Публиката може да се наслади на творби от Йохан Себастиан Бах, Антонио Вивалди, Волфганг Амадеус Моцарт, Арам Хачатурян, Петко Стайнов, Ренцо Руджери, Астор Пиацола, Енио Мориконе, Джон Уилямс, Майкъл Джексън, „Куин“ и др.


"В света на музиката" предлага една завладяваща програма, разказа Вероника Тодорова пред БНР-Бургас:

"Преди година и половина имах късмета да се запозная с Веско Ешкенази по повод неговото юбилейно турне, където гостувах с две произведения и там пламна първата искра между двама ни-веднага беше ясно, че и от двете страни има желание за съвместен проект. Така изработихме заедно тази пъстра програма. Акордеонът е един наистина много интересен инструмент. На него може да се свири както барокова, така и класическа музика, много модерни неща. Аз лично обичам джаза и етноджаза."

Сред изпълненията в програмата е и авторската композиция на Вероника Тодорова Dance on the river, посветена на троянския край, където е израснала. Аранжиментът е на Георги Милтиядов. Композицията има и клип. 


Творчески визитки:

ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ е възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков” и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София, където учи цигулка при Ангелина Атанасова и проф. Петър Христосков. Още като дете се изявява като солист, а 11-годишен става концертмайстор на филхармония „Пионер” с диригент проф. Влади Симеонов. През 1992 г. завършва двугодишен майсторски клас за солист-изпълнители при проф. Ифра Нийман в „Гилдхол скул” в Лондон, със стипендия от Британския съвет и получава Solo Recital Diploma. 

Лауреат е на международните конкурси за цигулари „Виенявски” в Познан – Полша, Китайски международен конкурс в Пекин и на „Карл Флеш” в Лондон. Носител е на наградата „Музикант на годината 2010” на предаването „Алегро виваче” на Българското национално радио. Концермайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам от 1999 г., с който реализира концерти на най-престижните световни сцени. От 1995 г. се представя в сонатно дуо с пианиста Людмил Ангелов. От 2000 г. свири на цигулка „Гуарнери дел Джезу” (Guarneri del Gesu) от 1738, предоставена му от анонимен спонсор в Нидерландия.


ВЕРОНИКА ТОДОРОВА започва обучението си по акордеон при Мариета Жекова в Музикалната школа в Троян, след което продължава в Дийц (Германия). От 2005 до 2007 г. е студентка в частната Джаз-академия на Ренцо Руджери в Италия, след което завършва и специалност „Инструментална педагогика“ в Музикалната академия в Дармщад (Германия). Вероника свири на сцената на едни от най-престижните световни музикални сцени. През 2004 г. основава „Вероника Тодорова Бенд”, с който издава първите си два албума „Rosso” и „Balkan Train”, представени и на българската публика през 2008 г. През 2020 г., след 17 години зад граница, Вероника Тодорова се връща в родината, основава Международен фестивал на музиката и изкуствата „Jam on the river” в Дебнево и заявява своето място и на българската сцена. Вероника изпълнява широкоспектърен репертоар от барок, класика и танго-нуево до собствени композиции и етно-джаз.


ГЕОРГИ МИЛТИЯДОВ – пианист, композитор, аранжор, оркестратор и диригент, е роден в Бургас през 1998 г. Завършва НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” в родния си град със специалност „Пиано“ и продължава обучението си в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София със специалност „Оперно-симфонично дирижиране“. Завършил е майсторски клас по дирижиране на Георги Димитров. Автор е на над 400 аранжимента за различни състави. От 2013 г. до 2016 г. е корепетитор и аранжор на Смесен хор „Родна песен“ към Община Бургас, с който осъществява голям брой концерти и участия. През 2015 г. започва композиторската си кариера в тандем с поета Пейо Пантелеев. Получава наградата „Сребърен гларус” за цялостно творчество за музика по стихове на поета. Създал е над 40 песни. Днес работи в Плевенска филхармония като диригент и пианист и е желан гост-диригент в оркестрите и хоровете на София, Русе, Шумен, Враца, Видин и др.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес обявяват победителите в Литературния конкурс „Петя Дубарова“

Предстои заключителният етап на  27-то издание на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“. На тържествена церемония днес в зала „Петя Дубарова“ на КЦ „Морско казино“, с начало в 18.00 часа, ще бъдат обявени победителите. Творбите на 150 участници от цялата страна в разделите поезия и проза са оценени от 5-членното жури на конкурса с..

обновено на 10.05.24 в 09:25

Валери Ценов гостува с изложба в Бургас (СНИМКИ)

Валери Ценов откри изложба "Живопис" в галерия "Неси" в Бургас.  В нея са включени 27 платна от циклите " Зримо незримо", "Сакрална женственост", "Родопски мотиви" и др. Първият е с картини на морска тематика, специално рисувани за тази изложба.Ценов твори маслена живопис, акрил и акварел.   "Темата ме изкушава от години,..

публикувано на 10.05.24 в 09:05

Бургас празнува Летен Никулден

обновено на 09.05.24 в 15:37
Албена Петрович Врачанска

Млади музиканти от Люксембург идват за „СОЛиСиМи - Младежки музикални дни“

  Петима млади музиканти от Люксембург се включват в концерта „Звукът на Европа“, част от програмата на фестивала, насочен към младите „СОЛиСиМи – Младежки музикални дни“. Те са част от Асоциацията на начинаещите творци в малката европейска държава, основана от българския музикант и композитора Албена Врачанска...

публикувано на 09.05.24 в 12:56

Божана Славкова с арт инсталация за Деня на Европа в Бургас

Божана Славкова, създателката на еко арт инсталациите „Прегърната природа“ и „Промените си ти“, ще постави новата си инсталация „Форма на свобода“ в Младежкия международен център на Бургас днес. Откриването е от от 18 часа в сградата на улица  "Апостол Войвода" 14.  „Форма на свобода“ представлява 3D колаж от висящи предмети, събрани през..

обновено на 09.05.24 в 11:27

СУ „Св. св. Кирил и Методий“ празнува 155 години с голямо тържество и звездни гости

155 години от своето основаване празнува бургаското училище „Св. св. Кирил и Методий“. Сред събитията, като част от честванията, са изложби, експозиции, турнир по боче, училищен вестник и бюлетин, както и иновативна escape room /ескейп стая/ и тържествен концерт, който ще се състои днес на площада пред най-старото училище в града...

публикувано на 09.05.24 в 08:00

Росица Петрова: Фестивалът на детската книга в Сливен привлича все повече международни участници

Тридневният Национален фестивал на детската книга е градски празник, но и важен форум за бъдещето на литературата за деца. Част от програмата днес е кръглата маса  „Литературният герой на съвременната детска и юношеска литература – трансформации и послания“. Форумът е с международно участие тази година.  Представят се 17 доклада на участници..

публикувано на 08.05.24 в 14:52