Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Седмата книга "Приказни истории с БНР-Бургас" тръгва към училищата

| обновено на 11.09.23 в 16:02

Седмото издание на "Приказни истории с БНР-Бургас" излиза от печат тази седмица. По традиция на 15 септември, с началото на учебната година, книжката с истории на деца от цялата страна, а вече и от чужбина, тръгва към училища, читалища и библиотеки. 

87 истории в 196 страници събира новото издание, което е и най-голямото в историята на проекта, посочва Мариана Рачева, от отдел „Реклама“ в обществената медия:

"Това е новото-ние растем, а изданията стават все по-богати. Дотук селектирахме от порядъка на 50 истории, а тази година селекцията е рекордна. Все по-трудна става подборката на творбите, а нивото все по-високо. Когато се роди идеята за конкурса искахме да видим четат ли днешните деца и какво четат. Вълнуваше ни проблемът и като обществена медия искахме да вложим усилия в това да провокираме децата да се върнат към важното четене на книги. Другата идея беше да поставим децата в ролята на автори. Да видим накъде ще ни поведе детското въображение и какво ще сътворят. Тези водещи идеи превърнаха този конкурс, в това, което е сега." 
 Срещите с ученици са част от представянето на Приказни истории с БНР-Бургас
Над 160 са участниците в конкурса на възраст от 6 до 18 години. За втора поредна година участват деца от Българското училище в Париж, разказа Рачева:

"Голяма беше радостта ни, когато се появиха на предното издание. Обади се тяхната учителка Янета Димитрова. Бяха очаровани от нашата идея. Те работят страхотно-имат клуб по журналистика, клуб по авторско творчество, откъдето идват историите. Ателие по рисуване-невероятни са илюстрациите им и тази година те ще бъдат на корицата на книжката."

Седмото издание "Приказни истории с БНР-Бургас" е резултат на едногодишна кампания на БНР-Бургас:
"Всички етапи са интересни, но разбира се, най-ценна е селекцията докато съберем всичко, видим откъде са децата, какво са ни написали, да съпреживеем историите им, както и моментът, в който започнем да се срещаме с авторите, хванем в ръце книгата и и тя поеме своя път на 15 септември."

Тиражът на този етап все още е ограничен, затова  и книжката достига до училищата, откъдето са участниците, читалищата и библиотеките в съответните градове. За десетото издание амбицията на БНР-Бургас е да направи юбилеен сборник. 

Книжката има и аудиовариант, който се записва с гласовете на журналистите от екипа, а всички участници в конкурса ще получат грамоти.
Повече чуйте в звуковия файл. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Детско царство" се включва в концерта за Маги

Благотворителните събития в подкрепа на Маги от Бургас продължават. На момиченцето с Детска церебрална парализа предстои операция в САЩ, която дава шанс да проходи. Тя е на стойност 52 хиляди долара. Майка й Анастасия Велчева съобщи за предстоящите прояви за Маги в предаването „Детско царство“. Двете гостуваха в студиото на БНР-Бургас.  "За..

публикувано на 10.12.23 в 09:30

Празнувай Никулден с БНР-Бургас!

Най-синьото вълшебство е морето, а най-прекрасният град - Бургас! За това и Никулден е специален.  БНР-Бургас ви кани да споделим заедно празника. На 6 декември сутрешният блок ще продължи до 11 часа, а следобедният ще започне от 14 часа. Нашите репортери ще бъдат на всички места, където цари празнично оживление и ухае на риба. Ще ви..

обновено на 05.12.23 в 10:02

Християна Йорданова се дипломира в IX майсторски клас на БНР Академия

На тържествена церемония в Мраморното фоайе на Българското национално радио се дипломира IX майсторски клас на БНР Академия. 12 журналисти от националните и регионалните програми на обществената медия успешно завършиха обучението по програма, изготвена съвместно с квалификационния отдел на Европейския съюз за радио и телевизия - EBU ACADEMY...

публикувано на 21.11.23 в 11:35

Интернет порталът на БНР с награда от СБЖ

Българското национално радио получи три престижни отличия на Годишните наградите на Съюза на българските журналисти. Сайтът на общественото радио  bnr.bg  бeше избран за интернет портал №1 у нас през 2022/2023 година. Иво Тодоров, директор "Дигитални програми" в БНР, получи приза от Владимир Дворецки, който е създадетел на сайта "Европа и светът",..

публикувано на 18.11.23 в 13:00
Атанасия Петрова с първите водещи на

„Детско царство“ влиза в ефира на БНР-Бургас

БНР-Бургас стартира детско предаване. „Детско царство“ е съвместна продукция на Центъра за подкрепа на личностното развитие в Бургас и обществената медия. Предаването, ориентирано към най-младата радио аудитория, ще се излъчва всяка неделя от 8 до 9 часа. Пилотното издание на 29 октомври  ще е посветено на Деня на будителите. „Отдавна имахме такава..

публикувано на 24.10.23 в 13:50

БНР-Бургас представи кампания си за пътна безопасност в ОУ "Васил Левски" в Горно Езерово

БНР-Бургас представи кампанията си за пътна безопасност "Спри! Дай път на пешеходец!" пред ученици обединеното училище „Васил Левски“ в квартал Горно Езерово. Поводът са Европейските дните на безопасността на пътя под мотото „Остани жив! Пази живота!“.  Инспектори от "Пътна полиция" към ОД на МВР в атрактивен диалог разясниха на учениците..

публикувано на 21.09.23 в 18:38

Сайтът на БНР - информационен лидер сред новинарските платформи

Интернет порталът на Българското национално радио bnr.bg оглави класацията на най-посещаваните новинарски сайтове през изминалия месец август. Уникалните потребители на сайта  bnr.bg  през най-ваканционния месец са 1 907 463 (по Gemius) и 2 074 586 (по Google Analytics 4). Порталът на БНР се нарежда в ТОП 10 на онлайн медийните компании, както и в ТОП..

публикувано на 20.09.23 в 10:21