Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

БГ уикенд ще забавлява жители и гости на Бургас

Предпоследният тематичен уикенд на Бургас ще е посветен на българските празници, традиции и история, съобщават от Общината. 

На 21 септември обновеният храм "Св. Св. Кирил и Методий" се превръща в сцена на концерта "Вяра и свобода". Събитието ще събере над 120 бургаски артисти, представители на хоровото изкуство. Началото е от 19.30 ч. под открито небе, на фона на празнично осветената реставрирана църква „Св. Св. Кирил и Методий“.

В празничната програма ще се включат хор „Родна песен“ и талантливите „Морски песъчинки“ с ръководител Милена Добрева, гласовити изпълнители на професионалния ни фолклорен ансамбъл „Странджа“ – хормайстор Атанаска Бонева, няколко формации от знаменитата школа „Милка Стоева“ с ръководител Светла Стоева, до която стоят Мариета Секлемова и Лили Бедросян, солистът на Държавна опера – Бургас Диман Панчев ще разкажат приказката за вярата и свободата в навечерието на Деня на независимостта.

На 22 септември жители и гости на Бургас ще отбележат заедно едно от най-значимите събития от новата история на България – Деня на Независимостта.

Ето и програмата:

10:30 часа

пл. „Атанас Сиреков”

Ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и на Община Бургас.

Празничен молебен за благоденствието на независима България

11:00 часа

Военен клуб – Бургас, ул. „Христо Ботев“ №48

Заупокойна молитва и ритуал по полагане на венци и цветя

в памет на загиналите за защита на българската независимост на Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк

11:30 часа

пл. „Атанас Сиреков“

Празничен концерт с участието на Фолклорен ансамбъл „Атанас Манчев“

Още едно вълнуващо събитие ще бъде част от тематичния уикенд. На 23 септември от 17:00 ч. на пл. „Тройката“ ще се проведе третото издание на „Клубен фолклорен събор в Бургас“. Участие в тазгодишното издание ще вземат фолклорни клубове от Бургас и региона.

От 16:30 до 17:00 ч. ще се проведе кратко дефиле на участниците от пл. „Атанас Сиреков“ до пл. „Тройката“. След това ще е официалното откриване и представянето на клубовете.

Специален момент от „Клубен фолклорен събор в Бургас“ е традиционно провеждащият се „Открит семинар“ за всички участници и гости на събитието. На него ще се разучава фолклорно хоро от някои от регионите на България. Лектор тази година е ръководителят на ансамбъл „Китна Тракия“ от Хасково – Иван Иванов.

БГ уикендът продължава и в неделя, 24 септември, от 18:30 в Културен дом НХК. Очаквайте специалната предпремиерна прожекция на „Записки по едно предателство“ в Бургас - родният град на режисьора и сценарист на филма - професор Георги Дю