Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ново издание на книга за Сливен, представиха в Националната библиотека

Новото издание на книгата „Тътени“ на Цончо Родев, беше представено в Националната библиотека в столицата. Първият том от трилогията бе преиздаден от Община Сливен. Директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова заяви, че книгите на Цончо Родев са много популярни на книжния пазар, където новото издание на „Тътени“ вече се предлага.


„Идеята за преиздаването на трилогията е прекрасна. Изключително попадение по отношение на избора, защото това е сливенската трилогия, която всеки, който е свързан с този град, трябва да притежава. Цончо Родев е прекрасен пример, към който трябва да се връщаме, когато говорим с по-младите хора, за неговия блестящ, прецизен изказ и прекрасна лексика. Обмислял е всеки детайл от своята трилогия, за да бъде тя максимално достъпна за разбиране, възприемане и потапяне в средата на времето“. Доцент Александрова увери, че библиотеката ще продължи да подкрепя преиздаването на трилогията.

Кметът Стефан Радев благодари за безвъзмездно предоставените авторски права на „Тътени“ от страна на библиотеката. Той подчерта, че идеята за преиздаването е възникнала отдавна, защото книгата е много важна за Сливен и за младите хора.


Авторът изследва историята на Сливен в продължение на 18 години – трите тома излизат в периода от 1980 до 1998 г.

Цончо Родев е роден в град Провадия през 1926 г. Той е почетен гражданин на градовете Сливен и Провадия. Носител е на наградите на община Сливен "Добри Чинтулов" и "Д-р Иван Селимински". Писателят е завещал правата над творбите си на съпругата си Йоланта Родева. След неговата кончина тя ги е предоставила на Националната библиотека, а архивите - на Народно читалище "Зора"-Сливен.


За да бъде достъпна книгата „Тътени“ до повече хора, издаването й бе финансирано от Общински фонд „Култура“ и се продава на символична цена по книжарниците. 

Второто представяне ще се състои в Сливен на 21 септември от 18 ч. в зала „Сливен“, където ще бъде представена изложба с диапозитиви със снимки на всички места в Сливен, които той е посетил и описал в книгите си.

По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Актьорът Ненчо Илчев

„Забранените фокуси на Ненчо“ гостува днес в Бургас

Коледен магичен спектакъл, озаглавен „Забранените фокуси на Ненчо“ гостува днес в Бургас. Представлението е на Театър Българска армия, с режисьор Емил Марков. Публиката ще види фокуси на световно ниво, сред, които и левитация.  Как точно се правят фокусите и защо са „забранени“, ще се опита да разкрие пред публиката новата асистентка на Ненчо –..

обновено на 09.12.23 в 11:54

Мария Мутафчиева награди бургаските победители в конкурса "Непознати улици"

Двама ученици от Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас са сред победителите в седмото издание на Националния поетичен конкурс "Непознати улици". Той е за ученици от VII до XII клас.   Създатели на конкурса са бургаската певица Мария Мутафчиева - Мери и нейната съученичка по чин Милена Андонова. Днес..

публикувано на 08.12.23 в 18:28

Благотворителен концерт "Усмивка за Йони" ще се проведе в Бургас

Благотворителният концерт „Усмивка за Йони“ ще се проведе на 13 декември в бургаската опера.  Той събира средства за 11-месечния Йовчо Господинов, който се бори за живота си с няколко тежки диагнози. Концертът започва в 18 часа.  Дарителска сметка: Банка ДСК-СМЕТКА В BGN IBAN: BG03STSA93000030168588 BIC: STSABGSF Йовчо Живков Господинов

публикувано на 08.12.23 в 16:28

Изложбата „Пинокио и други фантазии“ гостува в Бургас

„Пинокио и други фантазии“ – така е озаглавена изложбата, която се открива днес в Бургаската библиотека. Експозицията включва 21 илюстрации по темата за малкия дървен герой на Карло Колоди. Техен автор е италианецът Франческо де Франческо. Бургаската библиотека ще бъде единствен домакин на тази изложба в България. Директорът на библиотеката Яна..

публикувано на 08.12.23 в 12:10

Комедията "Спанак с картофи" гостува в Бургас

Театралната постановка "Спанак с картофи" е комедия, написана от Золтан Егреши и поставена под режисурата на Богдан Петканин. Продуцент на спектакъла е ДКТ "Константин Величков" в Пазарджик. В тази забавна комедия актьорите Иво Аръков, Антоан Петров и Кирил Ефремов ще ни върнат към театъра със смешни ситуации и непредвидими обрати.  "Спанак с..

публикувано на 07.12.23 в 10:53

Художникът Милчо Талев със самостоятелна изложба „Линия" в Бургас (СНИМКИ)

Изложба „Линия" с нови живописни платна на художника Милчо Талев е представена в бургаската галерия „Неси". Художникът от Поморие представя абстрактна живопис в 14 платна, създадени в период от 3 месеца. "Това са специално създадени картини за специална галерия, в която не съм гостувал от може би вече 5 години. Линията е..

публикувано на 07.12.23 в 08:00

Учени и археолози се събират на 20-та научна конференция посветена на Деултум

Учени и археолози, проучвали римската колония Деултум, се събират на юбилейна научна конференция днес в Средец. Те ще представят проучвателната си дейност през последните 20 години на най-стария римски град на територията на България. Преди повече от сто и четиридесет години братя Шкорпил локализират античната колония край днешното село..

публикувано на 07.12.23 в 06:56