Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Спектакли и работилници в Карнобат в рамките на фестивала "Лятно театро"

В 10:30 ч. на сцената „Градски парк“ в Карнобат идва най-големият пътуващ фестивал в България „Лятно театро“, спечелил приза за сценични изкуства с кауза на наградите „АртАкция“. Фестивалът е с безплатен достъп, а гостуването е по покана и с подкрепата на община Карнобат като част от Балканския фестивал на изкуствата в града.
Празникът започва в 10:30 ч. с най-веселите игри на открито и продължава в 11 ч. с кукления спектакъл „Рисувани приказки с Бате Ицо“. Следва работилницата „Супергерои“ за кукли от дървени пръчици от 11:30 ч., а от 12:30 ч. е ред на любимия на всички деца шоу-спектакъл със сапунени балони на театър „Мале мале“, наречен „Сапунени фантазии“. Празникът завършва подобаващо с ателието за рисуване върху лице „Шарени муцунки“ на Малка театрална компания с начален час 13:30.
През целия ден на разположение на зрителите е изложбата „Дигитално мастило“, която разкрива красотата на картини, гледани с помощта на разширена реалност.
Фестивалът „Лятно театро" е посветен изцяло на семейството, за да подчертае важната роля на пълноценно прекараното време с децата. Време, през което те имат нужда да получат цялото внимание на своите майки и бащи и което да им помогне в изграждането на емоционална интелигентност, добиването на увереност и по-бързото усвояване на нови умения през различни игрови модели. „Лятно театро“ се организира от „Малка театрална компания“ - независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в театралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале - най-големия форум за постижения в сценографията.

По публикацията работи: Калина Енчева